Ny som medlem
I denne brosjyren kan du lese om fordelene ved å være medlem i Utdanningsforbundet.
I denne brosjyren kan du lese om fordelene ved å være medlem i Utdanningsforbundet.
Union of Education Norway aims to be a force for promoting education for sustainable development.
Pensjonistenes representasjon og rettigheter i Utdanningsforbundet ble endret etter vedtak på landsmøtet i 2019.
Et stadig mer komplekst samfunn fører til en mer kompleks barnehage og skole som har behov for lærere med mange former for kunnskap.
Oppdatert 31.03.2022
Vi fortsetter vervekampanjen ut september. Du får nyttige vervepremier som takk for at du verver, og de du verver får en velkomstgave. Sammen bidrar dere begge til et sterkere fellesskap.
1. januar 2017 trådte den nye grunnbemanningsavtalen for Oslos barnehager i kraft. Vi forsøker her å gi svar på de vanligste spørsmålene om avtalen.
Oppdatert 31.03.2022
Utdanningsforbundet Viken arrangerer tidenes kurs for tillitsvalgte den 5. - 6.mai på Thon Congress Gardermoen. Alle tillitsvalgte i Utdanningsforbundet Viken er invitert til denne historiske hendelsen.
Publisert 30.03.2022
Kurset avholdes på Lærernes hus i Oslo. Målgruppe for kurset er arbeidsplasstillitsvalgte og kontaktpersoner i private barnehager og skoler samt tilhørende lokallagsledere.
Publisert 24.03.2022
Frist: 05.04.2022
Utdanningsforbundet vil i dette seminaret sette søkelys på erfaringer med partssamarbeid innenfor utdanningssektoren i verden i dag. Du møter Unifah Rosyidi (Persatuan Guru Republik Indonesia), Carlos Vargas-Tamez (UNESCO), Liz Helgesen (Unio), Gerd-Hanne Fosen (Norad) og Marit Himle Pedersen (Utdanningsforbundet). Seminaret blir også streamet. Meld deg på i dag!
Ny spesialutgave av Forbundsnytt tilbyr tips, råd og erfaringer som kan bidra til å bedre arbeidsmiljøet. Les hele utgaven her!
Publisert 17.03.2022
Lønnsramma i offentlig sektor må opp. De to siste årene har ansatte i privat sektor tatt ut mer enn den kommuniserte ramma i frontfaget, og ansatte i offentlig sektor har blitt hengende etter lønnsmessig. Dette må kompenseres i årets tariffoppgjør.
Publisert 15.03.2022
En innvending mot minstenormen for lærertetthet er at andre yrkesgrupper i grunnskolen på sikt vil presses ut. Hva sier tilgjengelig statistikk om det?
Dette faktaarket er viet aktuell barnehagestatistikk basert på tall fra Utdanningsdirektoratet. Bak de nasjonale tallene er det store lokale variasjoner, både mellom kommuner og mellom barnehager i samme kommune.
Dette faktaarket presenterer statistikk om bruk av assistenter og andre ansatte i elevrettet arbeid i grunnskolen. Årsverkene utført av denne gruppen har økt i mange år.
Arbeidsplasstillitsvalgte er det nærmeste kontaktleddet til medlemmene og har derfor en sentral rolle både i å verve, engasjere og beholde medlemmer i Utdanningsforbundet.
Slik kan du planlegge og gjennomføre årsmøter i lokallaget.
Tariffavtaler, lønnsramme, overheng, glidning og uravstemning? Du har hørt ordene, men hva ligger i begrepene? Denne brosjyren gir en kortfattet innføring til deg som er fersk i spørsmål om lønn og tariff.
Utdanningsforbundet arbeider for at klima- og bærekraftspørsmål skal inngå som en del av partssamarbeidet. Ditt viktigste bidrag som tillitsvalgt er å ta med deg klima- og bærekraftperspektivet inn i tillitsvalgtarbeidet og bruke arenaene du allerede har.
Arbeidstakerorganisasjonene og KS er nå enige om en ny hovedavtale. Den nye avtalen er en toårig avtale som vil gjelde fram til utgangen av 2023.
Publisert 26.01.2022
Påvirkningsarbeid overfor kommuneadministrasjonen og lokalpolitikere om prioriteringen av økonomiske ressurser er en sentral oppgave for tillitsvalgte lokalt.
Med et tidlig politisk ønske om oppløsning, og en regjering som ønsker det samme så skulle det være duket for en tydelig prosess? Så langt har prosessen ikke vært fri for drama og politisk spill. Og hva mener Utdanningsforbundet i Viken om oppløsning av Viken?
Publisert 21.01.2022
Utdanningsdirektoratet publiserte 16. desember 2021 tallene fra Grunnskolens informasjonssystem for skoleåret 2021/22. Tallene i faktaarket gjelder per 1. oktober 2021.
13. oktober 2021, en måned etter valgdagen, la den påtroppende regjeringen Støre fram sin erklæring om hovedlinjene i politikken den vil føre de kommende fire årene – Hurdalsplattformen.
Før jul kom Utdanningsforbundet til enighet med KS om en ny overtidsavtale som skal sikre høyere kompensasjon for overtidsarbeid i forbindelse med pandemien. Her finner du svar på noen vanlige spørsmål om avtalen.
Regjeringen varslet i 2017 en desentralisert ordning for kompetanseutvikling. Målet var sterkere lokal forankring og tilpasning i den statlige kompetanseutviklingen.
Gult nivå i barnehager og på barne- og ungdomsskoler, rødt på videregående og i voksenopplæring. Utdanningsforbundet er sterkt bekymret for om regnestykket går opp.
Publisert 14.12.2021
I dette faktaarket ser vi på hvor mange som har søkt opptak til de ulike lærerutdanningene, antallet planlagte studieplasser, antallet studenter som blir tilbudt studieplass i hovedopptaket samt hvor mange som er uteksaminert fra lærerutdanningsstudiene.
Utdanningsforbundet skal være en pådriver for å fremme utdanning for bærekraftig utvikling.
Strategisk plan er det årlige styringsdokumentet for sentralstyrets arbeid og det politiske arbeidet i alle ledd i Utdanningsforbundet. Strategisk plan utarbeides på bakgrunn av «Vi utdanner Norge», som angir Utdanningsforbundets overordna politikk og vedtatte satsingsområder for landsmøteperioden.
Høsten 2021 skal arbeidstidsavtalen for undervisningspersonalet i KS, SFS 2213, reforhandles. Hvordan praktiseres avtalen i dag?
Fylkeskontoret vil være stengt i perioden 28. juni - 6. august, men du kan likevel få kontakt med oss.
Publisert 23.06.2021
Utdanningsforbundet mener at skoleutvikling i Norge må skje ved å styrke utviklingen innenfra, ikke gjennom et ovenfra- og ned- perspektiv. Nå har en ekspertgruppe nedsatt av regjeringen vurdert hvordan skoleeier og skoler bedre kan drive et systematisk kvalitetsutviklingsarbeid.
I voksenopplæringen er det ingen felles regler for hvilken del av avtaleverket man skal følge. Dette fører til store forskjeller mellom kommunene. Utdanningsforbundet Innlandet er opptatt av å sette søkelyset på disse ulikhetene og de konsekvenser det kan få.
Publisert 09.06.2021
Utviklingen av norsk utdanning skjer i økende grad på grunnlag av internasjonalt samarbeid. Dette er også med på å forme norsk fag- og yrkesopplæring. Påvirkningen kan skje indirekte, frivillig og som resultat av myke styringsformer, men også være konkret og direkte. Internasjonaliseringen er i stor grad et resultat av en villet politikk fra norske myndigheters side.
Lønnstilbudet fra Spekter var altfor dårlig, og dermed er streiken et faktum også i tariffområde 10 og 13 i Spekter
Publisert 04.06.2021
Politisk påvirkningsarbeid er nødvendig for å nå Utdanningsforbundets ambisjon om flere barnehagelærere og økt bemanning i barnehagen. Her finner du innhold og tips til arbeidet.
Utdanningsforbundet vil arbeide for at det digitale samfunnet skal være et godt samfunn å leve i, og vil gjennom utdanning fremme digitaliseringens positive sider og søke å begrense de negative.
Hvordan skal vi i Utdanningsforbundet jobbe med klima og bærekraftig utvikling? Målet med dette debattheftet er å gi en god bakgrunn og inspirasjon til å diskutere nettopp dette med andre medlemmer og tillitsvalgte.
Dette faktaarket er viet aktuell barnehagestatistikk basert på tall fra Utdanningsdirektoratet og SSB. Bak de nasjonale tallene er det store lokale variasjoner, både mellom kommuner og mellom barnehager i samme kommune.
Utdanningsforbundets tillitsvalgte forteller at mange skoler var dårlig forberedt på fagfornyelsen – og at det savnes midler til å fornye læremidlene.
Publisert 20.04.2021
Lærerprofesjonen fikk da Stortinget behandlet stortingsmeldingen om fornyelsen av Kunnskapsløftet et stort ansvar for aktiv medvirkning i å fornye læreplanverket. Men ved mange skoler har ikke lærerne hatt tilstrekkelig tid til å jobbe med fagfornyelsen. Fire av ti skoler var ikke godt nok forberedt da fagfornyelsen trådte i kraft, svarer tillitsvalgte i denne undersøkelsen.
Ansattes kunnskap og kompetanse er offentlig sektors fremste ressurs og partssamarbeidet må være et omdreiningspunkt for utvikling av ny styringspraksis. Som fagforening for profesjonsutøvere kan Utdanningsforbundet sette ord på hvordan faglig innflytelse best kan bli ivaretatt i utdanningssektoren.
Påvirkningsarbeid overfor kommuneadministrasjonen og lokalpolitikere om prioriteringen av økonomiske ressurser, er en sentral oppgave for lokale tillitsvalgte.
Et nytt kurs for våre ledermedlemmer er nå klart til bruk for fylkeslagene. Kurset skal gi ledere en grunnleggende opplæring i hovedavtalen og hovedtariffavtalen og bidra til å styrke medbestemmelse på arbeidsplassen.
Publisert 17.02.2021
Utdanningsdirektoratet publiserte 17. desember 2020 tall fra Grunnskolens Informasjonssystem for skoleåret 2020/21. Tallene i faktaarket gjelder per 1. oktober 2020.
Hvilke holdninger har medlemmer og tillitsvalgte til spørsmål om klima og bærekraft? Hva mener de bør være prioriteringer for Utdanningsforbundets framtidige politikk på dette området?
Frist: 15.02.2021
Dette kurset er for tillitsvalgte i Valdres, Gran, Land og Toten
Frist: 15.02.2021
Dette kurset er for tillitsvalgte i Kongsvingerregionen og Gjøvik, Hamar, Lillehammer og Ringsaker
Frist: 15.02.2021
Dette kurset er for tillitsvalgte i Nord- og Sør-Østerdal
Høringsforslaget på endringer i barnehageloven skaper stor misnøye i profesjonen, og mange ser på det som et forsøk på omkamp.
Publisert 29.01.2021
Frist: 15.02.2021
Dette kurset er for tillitsvalgte i Nord- og Sør-Gudbrandsdal
Svært mange lærere i skole og barnehage har opplevd å måtte kaste om på alle planer og lage nye som følge av stadig endrede regler for smittevern. Hvordan skal dette og annet koronarelatert ekstraarbeid kompenseres?
Oppdatert 15.12.2021
Utdanningsforbundet Viken inviterer igjen til et kurs for tillitsvalgte i de private skolene og barnehagene 14. januar. Kurset er tredelt med en felles del på midten. Til denne delen har vi invitert foredragsholdere til å snakke om profesjonsbevissthet og private aktører i velferdsstaten (NOU 2020:13). Vi vil også ha egne seksjoner for barnehage og skole.
Publisert 08.01.2021
Frist: 01.02.2021
Kurs for lokallagsledere og hovedtillitsvalgte blir digitalt
Frist: 21.01.2021
Kurs for tillitsvalgte i videregående opplæring blir digitalt
I et brev til Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Kunnskapsdepartementet ber Utdanningsforbundet nasjonale myndigheter om sterkere oppfølging av ekstramidlene. Våre tillitsvalgte melder om at pengene fremdeles ikke når fram til skoler og barnehager.
Publisert 15.12.2020
Frist: 18.12.2020
Lokallagskurset blir digitalt over to dager
En ny FAFO-rapport viser et stort gap mellom hvordan ledelsen og de tillitsvalgte ved statlige virksomheter opplever arbeidshverdagen.
Publisert 03.12.2020
Mange skoler og barnehager opplever at de ikke har fått overført pengene som regjeringen har lovet til smitteverntiltak. Nå ber Utdanningsforbundet sine tillitsvalgte om å følge opp i kommunene.
Publisert 26.11.2020
Smittevern-tiltak som følge av covid-19 har store konsekvenser for barnehager og skoler.
Publisert 19.11.2020
Hvordan kan du som tillitsvalgt påvirke budsjettprosessen i din kommune? I 2020 opplever internasjonal og norsk økonomi fall i BNP og høy arbeidsledighet. Det å være tillitsvalgt blir ekstra viktig, men også mer krevende, som følge av koronapandemien.
Utdanningsforbundet er Norges største fagforening for ledere i utdanningssektoren, og organiserer over 9000 medlemmer med lederstillinger. At ledere er organisert i samme forbund som medarbeiderne, styrker vår legitimitet som profesjons- og arbeidstakerorganisasjon og gir større muligheter til å nå våre mål.
Nå tas nye læreplaner i bruk, fra barneskole til videregående, og alle lokallag har fått tilsendt en plakat som dere gjerne må henge opp på lærerværelset.
Publisert 24.08.2020
En av de viktigste forutsetningene for sosial rettferdighet er relasjonene og samarbeidet innenfor fagbevegelsen. Utdanningsforbundets samarbeid utenfor egne landegrenser er en del av den internasjonale solidariteten kollegaer imellom.
Tyngden av personalansvar, smittevernansvar, ansvar for elevenes opplæring, og planlegging for en uforutsigbar høst presser på lederne. – Nå må skole- og barnehageeiere ta tydelig ansvar, slik at lederne ikke bare holder ut, men kan vare over tid, sier Tormod Korpås.
Publisert 19.05.2020
De videregående skolene i Innlandet har åpnet dørene igjen og elevene får undervisning dels på skolen og dels som hjemmeundervisning. Vi har hørt med hovedtillitsvalgt Tore Hølmo om hvordan ukene med nedstenging har vært som tillitsvalgt i Innlandet Fylkeskommune.
Publisert 18.05.2020
Lederhjørnet er en fast spalte i Forbundsnytt, og her skriver Tormod Korpås om hvordan trenden har snudd når det gjelder antall ledermedlemmer i Utdanningsforbundet.
Publisert 02.04.2020
I Randaberg er det ikke mer enn tre skoler. Likevel har de åtte ressurslærere som jobber med fagfornyelsen – og hver måned møtes alle kommunens lærere for å jobbe med de nye læreplanene.
Droppet ressurspersoner, og kjørte i stedet egne fagfornyelsesnettverk hvor alle lærerne får delta.
Publisert 25.03.2020
I Gro Jørandruds kommune kom arbeidet med fagfornyelsen sent i gang. Kurt Faltins var tidlig ute. Framover er nok tid viktig for begge.
Publisert 25.03.2020
I 2017 tok Utdanningsforbundet kontakt med administrasjonen i Bodø kommune. De krevde en omfattende innsats på de nye læreplanene – og fikk det som de ville.
Utdanningsforbundet arbeider for at klima- og bærekraftspørsmål skal inngå som en del av partssamarbeidet. Ditt viktigste bidrag som tillitsvalgt er å ta med deg klima- og bærekraftperspektivet inn i tillitsvalgtarbeidet og bruke arenaene du allerede har.
Bak de nasjonale tallene er det betydelige lokale variasjoner, både mellom kommuner og mellom barnehager i samme kommune. Den beste måten å sikre strukturkvaliteten på er strengere kvalitetskrav i det nasjonale regelverket. Strengere nasjonale bemannings- og pedagogkrav er her sentralt.
– Sjelden har lærere og ledere i skoler og barnehager vært så viktige som nå. God dialog mellom lederne, de tillitsvalgte og de ansatte blir avgjørende for at vi skal komme oss gjennom krisen på en god måte, sier Tormod Korpås.
Publisert 19.03.2020
Påvirkningsarbeid overfor kommuneadministrasjonen og lokalpolitikere om prioriteringen av økonomiske ressurser er en sentral oppgave for lokale tillitsvalgte.
Dette dokumentet, Vi utdanner Norge, ble vedtatt på landsmøtet i 2019, og inneholder vår politikk for landsmøteperioden 2020–2023.
Utdanningsdirektoratet publiserte 19. desember 2019 GSI-tallene for skoleåret 2019/20. Tallene vi presenterer i dette faktaarket gjelder per 1. oktober 2019.
Utdanningsforbundet ønsket velkommen til kveldsseminar når Liedutvalgets hovedinnstilling er ute på høring.
Publisert 29.01.2020
En felles forståelse av hovedavtalen vil fremme godt samarbeid mellom styrer og tillitsvalgt i den enkelte barnehage. Kurstilbudet er til styrere og tillitsvalgte som jobber i en PBL-barnehage.
Publisert 21.01.2020
Unio kommune og KS er enige om en ny hovedavtale. Klima og miljø har fått en viktigere plass i partssamarbeidet og pensjonsrettigheter ved streik er sikret.
Publisert 06.12.2019
– Eg meiner det er særleg viktig å rette fokus på korleis leiarar opplever kvardagen «der ute», seier Eskil Dahl Rotherud, som er eit av dei nye medlemmene av leiarrådet.
Publisert 27.11.2019
Hele 30 av 47 ledermedlemmer deltok og tilbakemeldingene etterpå har vært svært gode. – Helt fantastisk. Jeg ble veldig engasjert av å delta, og selv etter 30 år som leder følte jeg at ting nå falt enda mer på plass, sier styrer Elizabeth Hunnestad.
Publisert 27.11.2019
På landsmøtet i november ble politikken for de fire neste årene bestemt. – Økte ledelsesressurser i barnehage og skole er fortsatt en viktig sak vi vil jobbe med, sier Tormod Korpås, leder for sentralt lederråd.
Publisert 26.11.2019
Unio kommune og KS forhandler om ny hovedavtale. – Vi mener at klima- og miljøtiltak skal være en viktigere del av partssamarbeidet, sier forhandlingsleder Steffen Handal.
Publisert 12.11.2019
18 lokallag har fått innvilget midler til lokale forsøk. I Levanger er man strålende fornøyd med økt engasjement og flere tillitsvalgte i barnehagene.
Publisert 29.10.2019
Hvordan kan du som tillitsvalgt påvirke budsjettprosessen i din kommune? Dette ressursheftet skal bidra til å beskrive den kommunale budsjettprosessen og gjeldende lov- og regelverk for å sikre tilstrekkelige ressurser til barnehagene og skolene.
Har skolene nedprioritert andre yrkesgrupper i skolen for å oppfylle plikten til minstenormen for lærertetthet? Ved starten av skoleåret 2018/19 har minstenormen for lærertetthet virket i ett år. Fra og med skoleåret 2019/20 blir kravet til lærertetthet på skolene innskjerpet.
I denne rapporten finner du resultatene fra en spørreundersøkelse til fylkes- og lokallag om tilbudet til og organisering av ledermedlemmer.
Her finner du alle landsmøtesakene. Det framgår under dersom det har kommet nye versjoner av saksdokumentene.
Gode og helsefremmende arbeidsvilkår bidrar til at flere kan stå i jobb fram til ordinær pensjonsalder.
Utdanningsforbundets påvirkningsarbeid foran kommune- og fylkestingsvalget er hele organisasjonens ansvar. Vi er på vårt beste når hele organisasjonen trekker i fellesskap.
Utdanningsforbundet Viken møttes for første gang til konstituerende årsmøte 15. mai. Johannes Aagaard ble valgt til ny fylkesleder for over 31 000 medlemmer.
Publisert 28.05.2019
Inntaksordninger til videregående opplæring er igjen høyt oppe på den politiske dagsordenen og blir aktualisert i ulike sammenhenger. Kritikere har over tid pekt på uheldige virkninger av kombinasjonen av fritt skolevalg og stykkprisfinansiering, mens Solberg-regjeringen har programfestet å utrede ulike modeller for fritt skolevalg.
Som en følge av at Kristelig Folkeparti gikk inn i regjeringen i januar 2019, har det blitt utarbeidet en ny politisk plattform, den såkalte Granavolden-plattformen. Hvilken betydning har forslagene i plattformen for Utdanningsforbundet?
De overordnede prinsippene for den statlige finansieringen av de kommunale velferdsoppgavene, betyr at påvirkningsarbeid overfor kommuneadministrasjonen og lokalpolitikere om prioriteringen av økonomiske ressurser er en sentral oppgave for lokale tillitsvalgte.
Over 40 «nye» lokallag ser dagens ljos i løpet av året i samband med kommunesamanslåingane. I «nye» Asker skal tre lokallag bli til eitt.
Publisert 21.03.2019
Sola har i tre år arrangert «Ung-kvelder», hvor ferske lærere inviteres til hygge, debatt og refleksjon. Med stor suksess. Se video fra opplegget!
Publisert 17.01.2019
Utdanningsdirektoratet publiserte 13. desember 2018 GSI-tallene for skoleåret 2018/19. Tallene gjelder per 1. oktober 2018. I dette faktaarket blir et utvalg av nøkkeltallene fra statistikken presentert.
På Utdanningsforbundets landsmøte i 2015 ble det vedtatt at forbundet skulle satse på å rekruttere og styrke de arbeidsplasstillitsvalgte og klubbene.