Forslag om endringer i forskrift til opplæringsloven om 12 timer gratis SFO for elever på 1. trinn
Utdanningsforbundet støtter forslaget til endring i forskriften.
Utdanningsforbundet støtter forslaget til endring i forskriften.
Utdanningsforbundet ser at det fortsatt kan oppstå situasjoner der smittevernhensyn som følge av utbrudd av covid-19 kan legge begrensninger på driften i barnehager og skoler. Vi støtter derfor forslaget om forlengelse av den midlertidige loven.
Utdanningsforbundet støtter i all hovedsak endringsforslagene som kommer frem i sluttrapporten til rammeplangruppen. Vi er særlig positive til de språklige endringene som er foreslått gjennom hele rammeplanen.
Utdanningsforbundet mener at reguleringen av private barnehager må sikre at de private barnehagene har gode og forutsigbare rammevilkår.
Utdanningsforbundet meiner det er gode grunnar til å bygge vidare på lærarspesialistutdanninga som eit verkemiddel i ei ny partsforankra ordning.
Utdanningsforbundet vil ha en sterk offentlig fellesskole og en sterkere og mer målrettet satsing på kvalitet og mangfold i den offentlige skolen. Den offentlige styringen og kontrollen med utdanningssektoren må forsterkes.
Denne høringsuttalelsen fra Utdanningsforbundet bygger i stor grad på våre kommentarer til NOU 2019:23 Ny opplæringslov, men vi presenterer i tillegg vurderinger og kommentarer til forslag som er nye eller justerte i forhold til opplæringslovutvalgets utredning.
Utdanningsforbundet mener det er nødvendig at de samiske språkene styrkes. Vi synes videre at det er positivt at forslag fra NOU 2016: 18 Hjertespråket nå begynner å konkretisere seg i endringer av ulike lover.
Utdanningsforbundet har hatt en egen høringsprosess i organisasjonen som har involvert alle fylkeslag. Vurderingene og innspillene fra denne interne prosessen er innarbeidet i vår høringsuttalelse.
Et godt kunnskapsgrunnlag og god regulering av private barnehager er viktig for å sikre barn i private barnehager et godt tjenestetilbud. Utdanningsforbundet ønsker derfor Storberget-rapporten velkommen og vil benytte muligheten til å spille inn våre synspunkter.
Forslagene til endringer i egenbetalingsforskriften er en oppfølging av flere NOU’er og stortingsmeldinger fra de siste par årene, og åpner for at statlige universiteter og høyskoler i større grad skal kunne tilby studiepoenggivende utdanninger tilrettelagt for personer med arbeidserfaring - mot egenbetaling.
Utdanningsforbundet mener at den reviderte planen i langt større grad må ha fokus på forskningsbasert utdanning og videreutvikling av utdanningssystemet. Utdanning er et viktig premiss for utviklingen av kunnskapssamfunnet innenfor alle de prioriterte områdene.
Utdanningsforbundet støtter behov for oppklaring av hvilke rettigheter som gjelder for barn og unge i Longyearbyen. Vi mener imidlertid at det er viktig å skille mellom rettigheter til voksne - som selv har valgt å bosette seg på øya, og rettigheter til barn – som ikke kan velge hvor de skal bo, vokse opp og gå i barnehage eller skole.
Strategien får godt fram hvordan datadeling, informasjonssikkerhet og personvern er svært viktige elementer i den digitale omstillingen.
Utdanningsforbundet støtter arbeidet med veilederen og mener den kan bidra til å klarne opp i en del grunnleggende forhold og gi rammer for å vurdere rekruttering og karriereløp i sammenheng. En veileder kan bidra til å styrke praksisen i sektoren rundt rekruttering, ansettelse og opprykk til høyere stillinger.
Det vil fortsatt være nødvendig med tiltak for å motvirke spredningen av Covid 19, og det er riktig å skjerme studenter og elever mot negative økonomiske konsekvenser av disse tiltakene.
Utdanningsforbundet støtter arbeidet med strategien og mener den kan bidra til tydeligere og mer målbevisst arbeid i sektoren rundt rekruttering og karriereutvikling.
Utdanningsforbundet støtter de foreslåtte endringene i forskrift 15. april 2020 nr. 798 om utdanningsstøtte, og i forskrift 17. desember 2020 nr. 3022 om tilbakebetaling av utdanningslån 2021.
Utdanningsforbundet deler kommisjonens hovedbudskap om at i en krevende situasjon for landet har myndighetene omstilt seg raskt og tatt beslutninger som har vært avgjørende for hvordan krisen har utviklet seg.
Vi vil først presentere Utdanningsforbundets perspektiver på arbeidet med levekårsutfordringer, før vi kommenterer utvalgets syn på utdanningens rolle og funksjon. Til slutt gir vi Utdanningsforbundets synspunkter på tiltak som fremmes.
Utdanningsforbundet vil innledningsvis påpeke det uheldige i at ulike deler av regelverket behandles særskilt, før et samlet forslag til ny opplæringslov legges fram.
Intensjonen med de foreslåtte endringene støttes. Pandemien har hatt konsekvenser både for innholdet i og omfanget av opplæring og program og for deltakernes læringsutbytte.
Et godt kunnskapsgrunnlag og god regulering av private aktører i velferdsstaten er viktig for å sikre innbyggerne et godt tjenestetilbud.
Utdanningsforbundet er positive til at det innføres en nasjonal rammeplan, og mener rammeplanen er et bra utgangspunkt for å gi et godt og likeverdig tilbud til barna i SFO.