- Startside
- Medlemsgrupper
- Ledere
- Slik jobber vi for deg
- Våre ledermedlemmer - veileder for tillitsvalgte
Våre ledermedlemmer - veileder for tillitsvalgte

Du har som tillitsvalgt en svært viktig rolle når det gjelder ivaretakelse og rekruttering av ledermedlemmer! Her finner du alt du trenger å vite for å gjøre en god jobb for ledermedlemmene.
Sist endret 06.05.2025
Sist endret 06.05.2025
Våre ledermedlemmer - veileder for tillitsvalgte
Du har som tillitsvalgt en svært viktig rolle når det gjelder ivaretakelse og rekruttering av ledermedlemmer! Her finner du alt du trenger å vite for å gjøre en god jobb for ledermedlemmene.
Utdanningsforbundet er Norges største profesjonsforbund, og den største fagforeningen for ledere i hele utdanningssektoren. Alle medlemmer i Utdanningsforbundet skal ha nytte av det sterke profesjonsfaglige fellesskapet forbundet tilbyr. At ledermedlemmer er organisert i samme forbund som medarbeiderne styrker vår legitimitet som profesjons- og arbeidstakerorganisasjon.
Visste du at vi har en egen lederplattform? Den finner du her:
Utdanningsforbundets lederplattform
Lederne skal oppleve at deres tillitsvalgte har den kompetansen som kreves for å forstå lederes komplekse arbeidssituasjon, og deres posisjon både som arbeidstakere og som arbeidsgivers representant på arbeidsplassen.
Utdanningsforbundet har mange og dyktige ledermedlemmer som er trygge i sin rolle, og som er engasjerte i utdanningspolitiske saker og i Utdanningsforbundet som organisasjon.
Det er viktig at ledere får støtte, slik at de tør å bruke ytringsfriheten og deltar aktivt på faglige og utdanningspolitiske arenaer, for eksempel i media og sosiale medier.
I denne veilederen finner du det du trenger å vite om ledermedlemmenes plass i organisasjonen, hvordan du kan jobbe for å ivareta og rekruttere ledermedlemmer og om ulike tilbud til ledermedlemmer.
Vi har en egen side for og om ledere og ledelse. Den finner du her: Ledere
Vi har også egne retningslinjer for ivaretakelse av ledermedlemmer. De finner du her: Retningslinjer for ivaretakelse av ledermedlemmer
Ledermedlemmene i organisasjonen
Ledermedlemmene er en viktig del av forbundet. En grunnleggende forutsetning for å være et attraktivt forbund for ledermedlemmene er at de opplever at organisasjonen har aksept og respekt for medlemmer som har en lederrolle, og at deres tillitsvalgte har kompetanse til å ivareta dem som arbeidstakere og profesjonsutøvere.
Organisatorisk tilhører ledermedlemmene klubben på arbeidsplassen, men det er den tillitsvalgte etter hovedavtalen (hovedtillitsvalgte/HTV) i virksomheten som er ledermedlemmenes nærmeste tillitsvalgte etter hovedavtalene.
Hovedtillitsvalgt skal fungere som tillitsvalgt for alle ledermedlemmene i den aktuelle virksomheten.
Det er viktig at alle ledermedlemmer får informasjon om hvem som er deres nærmeste tillitsvalgte, gjerne allerede i forbindelse med at de melder seg inn/melder overgang til lederstilling.
Les mer:
Ledermedlemmene i Utdanningsforbundet har egne lederrepresentanter i lokallagsstyret, fylkesstyret og i sentralstyret.
Som tillitsvalgt bør du være oppdatert på hvem som er lederrepresentant i lokal- og fylkeslag. Da er det lettere å ta kontakt om ulike problemstillinger og avklaringer.
Les mer:
Sentralstyret oppnevner et sentralt lederråd som er sammensatt av én lederrepresentant fra hvert fylkesstyre. Det kan eventuelt suppleres med lederrepresentanter fra ulike virksomhets- og avtaleområder (jf. § 52.2).
Lederrådet skal være en ressurs for organisasjonen i ledelsesfaglige spørsmål, samtidig som rådet skal bidra til å styrke ledermedlemmenes plass i organisasjonen.
Sentralt lederråd skal sikre en bredde- og dybdekompetanse om lederfaglige spørsmål i utdanningssektoren. Leder for rådet er sentralstyremedlem Inger Grødem Haraldsen.
Les mer og se hvem som sitter i rådet:
Les mer om deres mandat og oppdrag i:
Lokallag
I vedtektene våre står det at lokallaget kan oppnevne utvalg, råd og fora etter behov. Lokallaget bestemmer altså selv om det vil oppnevne et lederråd, antall medlemmer og hvordan rådet skal settes sammen.
Det kan eventuelt opprettes felles lederråd i samarbeid med andre lokallag. Lederråd vil på lokallagsnivå være et rådgivende organ for lokallagsstyret.
Se også: Veiledende oppgavebeskrivelser for lokallagsstyret
Fylkeslag
I vedtektene våre er det bestemt at fylkesstyret skal oppnevne et fast lederråd. Lederrådet skal ledes av en lederrepresentant fra fylkesstyret. Rådet settes sammen av lederrepresentanter fra ulike virksomhets- og avtaleområder.
Lederrådet diskuterer blant annet ledelsesfaglige spørsmål og gir råd til fylkesstyret. I tillegg diskuterer rådet tiltak for ivaretakelse av alle ledermedlemmer i fylket, uavhengig av medlemsgruppe eller type lederstilling. Lederrådet i fylkeslaget bør være aktive overfor lokallagenes lederforum/møtearenaer og eventuelle lederråd.
Lederrådet skal bidra til dialog mellom organisasjonsnivåene. Ledermedlemmer må gjøres oppmerksomme på mulighetene for politisk påvirkning og i saker som styret behandler, gjennom lederråd.
Utdanningsforbundet tilbyr hjelp til medlemmer som opplever konflikter på arbeidsplassen og/eller i sitt arbeidsforhold. I en konflikt mellom medlemmer der den ene er leder, kan begge søke bistand av forbundet. Forbundet vil vurdere om dette er en sak der leder skal bistås av arbeidsgiver.
Medlemmer som henvender seg i slike saker har krav på veiledning, bistand og rådgivning, men ikke krav på medhold.
Se for øvrig: Generelle retningslinjer for håndtering av konfliktfylte personalsaker (krever innlogging)
Vi forhandler lønn for våre ledermedlemmer både i sentrale og lokale forhandlinger.
Det bør legges opp til lønnspolitiske diskusjoner i egne fora for ledermedlemmer, og være en tett dialog med de lederne det skal forhandles for.
Husk å invitere ledere på møter når overordnede lønnspolitiske diskusjoner settes på dagsorden!
Ledermedlemmene skal til vanlig være representert i aktuelle forhandlingsutvalg, se retningslinjene:
Retningslinjer for ivaretakelse av ledermedlemmer
Les mer om lønnsforhandlinger: Lønn for ledere
Klubbleder (organisasjonstillitsvalgt) er leder for alle medlemmer på arbeidsplassen, også ledermedlemmene. Det er viktig å skape en felles forståelse av at lederen som medlem i Utdanningsforbundet også er klubbmedlem. Samtidig er øverste leder på arbeidsplassen også oftest arbeidsgivers representant i partssamarbeidet på stedet. Det er viktig at leder og tillitsvalgte har en omforent forståelse av de to rollene eller oppdragene. et kjennetegn ved engasjerte klubber og arbeidsplasser med høy organisasjonsgrad er ofte et godt og avklart forhold mellom leder og klubb.
Ledere bør oppfordres til å melde saker til klubben. På den måten får leder innvirkning på møtet og resten av klubben ser at lederne engasjerer seg i klubbarbeidet.
Ledere er naturlige deltakere i klubbmøter der organisasjonssaker og politiske saker diskuteres. Ved saker som er forberedelse til drøftingsmøter, deltar ikke ledere som er arbeidsgivers representanter på arbeidsplassen.
Det kan være nyttig å lage sakliste til klubbmøtene med delt agenda.
Da vet lederne hvilke saker de kan delta på. Mellomledere uten ansvar for saker som skal drøftes med den tillitsvalgte, kan delta på alle saker om de ønsker det. Uansett skal ledermedlemmer inviteres til klubbmøtene og få innkalling. Ønsker ikke leder å delta, må dette også respekteres.
Les mer:
Møteplasser, kurs, konferanser og andre tilbud til våre ledermedlemmer
I møte med ledermedlemmer er vi opptatt av å bli kjent med og lytte til hva som er viktig for dem i deres hverdag. For å oppnå dette til må det skapes møteplasser for ledermedlemmene i virksomheten på lokalt nivå, på fylkesnivå og sentralt (nasjonalt) nivå.
Lederforum skal sikre at alle ledermedlemmer får tilbud om å delta på møtearenaer, der lønns- og arbeidsvilkår samt fag og profesjon, settes på dagsorden – i regi av Utdanningsforbundet.
Fylkes- og lokallagsstyrene har, sammen med lederrepresentanter i styrene og aktuelle hovedtillitsvalgte, et ansvar for at alle ledermedlemmer får tilbud om å delta på møtearenaer som gjerne blir kalt lederforum, ledernettverk og/eller møteplasser for ledermedlemmer.
Dette skal være møteplasser mellom ledermedlemmer og hovedtillitsvalgt(e) innenfor samme virksomheter, ledermedlemmer fra flere virksomhetsområder, eller alle ledermedlemmer innenfor lokallaget/fylkeslaget.
Lederrepresentanten(e) i aktuelle fylkes- og/eller lokallagsstyrer bør også delta i lederforum. Hvordan lederforum/ledernettverkene/møteplassene legges opp er i stor grad opp til styrene. Demografien i fylkeskommuner og kommuner er så ulik at dette må tilpasses forholdene i lokallag og fylkeslag.
Viktigst er det at det tilrettelegges for treff mellom ledermedlemmer som oppfattes som relevante og attraktive, der også aktuelle tillitsvalgte er til stede og tilgjengelige. Flere har også gode erfaringer med digitale frokostmøter og lignende. Legg en plan sammen, så åpner det seg muligheter!
Samarbeid gjerne med andre lokallag for å styrke ledernettverkene i regionen.
Fylkesstyret bør hjelpe og støtte lokallagsnivået i arbeidet med oppretting av lederforum/møteplasser for ledermedlemmer lokalt.
Lokallaget har ansvar for at alle ledermedlemmer ivaretas på en god måte, også ledere i videregående opplæring og ledere på private avtaleområder. I noen lokallag kan det være aktuelt å arrangere egne samlinger for mellomledere. Det er viktig å ha dialog med ledermedlemmene om dette.
Der det er aktuelt bør ledere inviteres på skolering og kurs sammen med tillitsvalgte. Felles skolering bidrar til felles forståelse av lov- og avtaleverk, og styrke samarbeidet, samhandlingen og tillitsforholdet på arbeidsplassen. Også andre tema enn hovedavtalen kan være aktuelle.
Fylkeslaget bør arrangere konferanser, frokostmøter, kveldsmøter eller andre samlinger for ledere med ledelsesfaglig innhold. Et samarbeid med andre fylkeslag om konferanser kan være nyttig. Godt faglig innhold, og kanskje korte arrangementer, kan bidra til at flere ledere deltar. Dette vil i neste omgang virke rekrutterende.
Gjør kursplanen kjent for ledermedlemmene!
Fylkeslaget bør legge til rette for nettverksbygging, ikke minst med tanke på ledere fra de mindre medlemsgruppene, eller for mellomledere som ofte har andre utfordringer enn øverste leder på arbeidsplassen.
Aktuelle arrangementer for ledermedlemmer og tillitsvalgte i lokal- og fylkeslag:
- Frokostsamlinger
- Temakvelder
- Strømming av kurs og konferanser
- Lederkurs i lokallaget – i regi av fylkeslaget
- Felles skolering – temakurs
Sentralt arrangerer Utdanningsforbundet opplæring for ledertillitsvalgte og åpne kurs og konferanser for ledermedlemmer. I tillegg til faglig utbytte er dette gode arenaer for verving og nettverksbygging.
Det blir arrangert en rekke fagkurs, inkludert de digitale kursene Lederjuss, som er svært aktuelle for ledermedlemmene.
Gjør kurstilbudet kjent for ledermedlemmene!
Se kurstilbudet her:
Verve og beholde ledermedlemmer
Et av målene i ledersatsingen er at Utdanningsforbundet skal være det naturlige valget for ledere i utdanningssektoren. Det kan du bidra til!
Det er avgjørende at du som arbeidsplasstillitsvalgt aktivt informerer om Utdanningsforbundet og klubben til ledere på arbeidsplassen.
Ta kontakt med (nye) ledermedlemmer for å ønske dem velkommen som ledermedlemmer!
Bruk anledningen til å fortelle om hva vi kan tilby ledermedlemmer, din rolle som tillitsvalgt og klubbleder, samt leders rolle i klubben og på klubbmøter.
Du kan også:
- Informere ledermedlemmer om hvem som er deres nærmeste tillitsvalgt i saker som angår deres eget ansettelsesforhold.
- Informere ledermedlemmer på arbeidsplassen om hvem som er lederrepresentant i lokallags- og fylkesstyret, og at disse kan kontaktes ved behov.
- Formidle relevant materiell og/eller velkomstpakke, og informere om tilbud for ledermedlemmer i lokal og fylkeslag.
- Informere og motivere ledermedlemmene til å delta på aktuelle møteplasser og kurs spesielt for ledere som Utdanningsforbundet arrangerer.
Husk at du kan tilby å hjelpe til med å oppdatere medlemsopplysningene på Min side, slik at medlemmet er riktig registrert. På den måten vil medlemmet få skreddersydd informasjon og tilbud fra forbundet. Som tillitsvalgt har du også tilgang til å endre medlemskapet til medlemmer i klubben, om medlemmet ønsker dette.
Når lederstillinger blir lyst ut, er det viktig at lederrepresentanten i lokallagsstyret følger opp og blir kjent med den nye lederen. Ta kontakt med vedkommende, og gjerne i samarbeid med arbeidsplasstillitsvalgt.
Alle nye ledermedlemmer skal ønskes velkommen og motta informasjon om Utdanningsforbundet og hva vi kan tilby.
Husk at lokallaget har ansvar for ledermedlemmer både i offentlige og private virksomheter.
Utdanningsforbundets Strategi for medlemskap og medlemsvekst (lenke – krever innlogging) gir flere tips og vink for verving av ledere!
Som tillitsvalgt bør du gjøre deg kjent med aktuelt materiell og nettbutikken (lenke – krever innlogging) hvor det kan bestilles profileringsartikler.
Ledere på samme arbeidsplass er ofte organisert i samme forbund, så å verve et ledermedlem er ofte et godt tiltak for å få flere ledere til å organisere seg i Utdanningsforbundet.
Ha god oversikt over medlemsopplysningene i Winorg (medlemsregisteret) ved hjelp av Tillitsvalgtverktøyet som ligger her:
Tillitsvalgt + (krever innlogging)
Husk: Det er viktig at ledermedlemmer er registrert med riktig stillingsbetegnelse. Da får de relevant informasjon og kan bli godt ivaretatt som ledere. At alle medlemmer er riktig registrert, er også viktig når det gjelder konfliktberedskapen vår.
Fylkesstyret skal jobbe for medlemsvekst, inkludert ledermedlemmer. Dette innebærer å verve nyansatte ledere, og å beholde de medlemmene vi har som går over fra lærerstilling til lederstilling.
Fylkesstyret må være oppdatert på nytilsatte ledere ansatt i fylkeskommunen og ta kontakt med disse. Samarbeid med hovedtillitsvalgte og arbeidsplasstillitsvalgte i videregående opplæring er viktig.
Lag en strategi for verving på lokal- og fylkesnivå, gjerne med årshjul. Fordeling og tidfesting av oppgaver letter arbeidet!
Ta gjerne initiativ til kampanjer som går ut på å informere om
Utdanningsforbundet som organisasjon også for ledere, hvordan vi er organisert og hvilke muligheter for påvirkning ledermedlemmene har.
Fylkesstyret og lederråd i fylkeslaget har et spesielt ansvar for å følge medlemsutviklingen for ledermedlemmer i eget fylkeslag. Fylkesstyret skal sørge for, og koordinere arbeidet med, at lokallagene arbeider aktivt med ledersatsingen (se politikkdokumentet Vi utdanner Norge). Fylkesstyret bør bistå lokallagsstyret i å lage planer for ivaretakelse av ledermedlemmer og verving av nye ledermedlemmer.
Det kan virke positivt inn på engasjementet i klubben at lederne er medlemmer i Utdanningsforbundet, og at forholdet mellom arbeidsplasstillitsvalgt, klubb og ledermedlem er avklart og ryddig. I neste omgang kan dette bidra til å øke organisasjonsgraden på arbeidsplassen. Fylkesstyret og lokallagsstyret må støtte opp om arbeidet med å skape en god kultur mellom leder/ledermedlem, klubb og arbeidsplasstillitsvalgt.
Samtidig skal fylkesstyrene og hovedtillitsvalgte for de ansatte i fylkeskommunen iverksette tiltak for å ivareta de fylkeskommunalt ansatte, deriblant ledermedlemmene. Arbeidet opp mot ledermedlemmene bør gjøres i nær dialog med lederrådet i fylkeslaget.
Vi har to nyhetsbrev for ledere. Ett for styrere og ett for skoleledere. Les mer:
Har ledermedlemmet spørsmål av profesjonsfaglig karakter? Da kan medlemmet kontakte lederhjelpen:
På Utdanningsforskning.no kan du finne relevante artikler om ledelse:
Les om vår ledelsespolitikk: