UKEINFO 15-2024

Innhold: Rapport fra åpent møte på Kulturhuset i Oslo om konsekvensene av finans- og eiendomsbransjens inntog i velferden/ Tariff 2024/ 1. mai/ Valg av tillitsvalgt 2024-2025/ Søk stipend!/ Ny etatshovedverneombudsperiode

9. april inviterte For velferdsstaten til åpent møte på Kulturhuset i Oslo om konsekvensene av finans- og eiendomsbransjens inntog i velferden.

Her innledet Mike Lewis om rapporten Kindergarten landlord: Should Norwegian taxpayers finance profits for one of the world’s largest asset managers? som For velferdsstaten har utarbeidet i samarbeid med CICTAR der Mike Lewis jobber.

Etter at Lewis hadde innledet og fortalt om hvordan barnehager i Norge kan utnyttes av store konsern i utlandet som kan ta ut mye profitt, var Utdanningsforbundet representert både i et ekspertpanel og i et tillitsvalgtpanel.

For velferdsstaten arrangerte dette møtet for å advare mot at barnehager blir profittobjekter, og fortelle at barnehage er det klareste eksemplet på forretningsmodeller som gir stor profitt til selskaper.

Barnehageproblematikken og utbytte som eiere kan ta ut, ble godt forklart av flere paneldeltakere. Til slutt fortalte fylkesleder i Utdanningsforbundet Oslo, Marianne Lange Krogh, om OPS-modellen (offentlig-privat samarbeid) på Veitvet skole og fortalte om alt byråkrati og alle problemer dette har ført til. Hun advarte mot å fortsette med en slik modell, samtidig som hun advarte mot at det nye byrådet har programerklært at de vil «oppheve forbudet mot at private kan bygge og eie skolebygg».


I 2024 er det hovedtariffoppgjør. Her finner du lenker til informasjon om årets lønnsoppgjør i Oslo kommune og tariffoppgjøret generelt.

Partene i Oslo kommune (Unio Oslo kommune og Oslo kommune) har avtalt forhandlingsstart 22. april kl. 13:00.

Frist for å komme til enighet er midnatt 30. april (natt til 1. mai). Dersom partene ikke blir enige, går oppgjøret til mekling 21. -23. mai.

Verneombud.jpg

Fylkesstyret i Utdanningsforbundet Oslo skal i vår utpeke to nåværende eller tidligere tillitsvalgte eller verneombud som kan påta seg dette vervet. Perioden for vervet er to år, gjeldende fra 1. august 2024 til 31. juli 2026.

Hovedverneombudenes oppgaver er å samordne hovedverneombudene på skolene og andre enheter i Utdanningsetaten, samt å medvirke i arbeidsmiljøsaker som gjelder flere skoler, byggesaker og Utdanningsetatens HMS-systemer.

Etatshovedverneombudene skal ivareta alle ansatte i Utdanningsetaten uavhengig av stilling eller organisasjonstilhørighet, og samarbeider med alle fagforeningene i etaten. De har sin arbeidsplass i Utdanningsetatens lokaler i Grensevingen 6.

Som det kommer frem av arbeidsmiljølovens oppgavebeskrivelse, må verneombudene ha evne til å finne løsninger, men samtidig kunne være tydelig i sine krav. De må ha mulighet til å arbeide utenfor normal kontortid når det er nødvendig.

Fylkesstyret i Utdanningsforbundet Oslo ber om at de som ser at dette er oppgaver de kunne tenke seg å gå inn i, eller har forslag om andre som kan fylle dette vervet, om å melde ifra om dette innen onsdag 17. april 2022. Send e-post til [email protected] og skriv «Etatshovedverneombud» i emnefeltet

Utdanningsforbundet Oslo inviterer våre medlemmer til gratis kinovisning av filmen «Radical» tirsdag 7.mai på Vika Kino i Sal 3. 

Tilbudet er gratis. Salen har plass til 96 stykker, så her er det førstemann til mølla!

Viktige punkter:
Av erfaring vet vi at slike tilbud er veldig populære. Må du melde forfall er det viktig at du gir beskjed god tid i forveien! Da kan vi frigjøre plassen din til andre på ventelisten. Er påmeldingen fulltegnet? Sett deg opp på venteliste.

Velkommen til en hyggelig kinokveld sammen!

Litt om filmen:
Læreren Sergio begynner i ny jobb på en barneskole i en fattig landsby nord i Mexico. Stedet er tynget av vold, korrupsjon og kartellvirksomhet, noe som også påvirker skolemiljøet negativt. Sergio bestemmer seg for å teste nye og radikale grep for å trigge den faglige nysgjerrigheten hos elevene. Han oppdager etter hvert at elevene har et uforløst potensial og enkelte av dem skjuler store talenter.

Denne fabelaktige publikumssuksessen med Eugenio Derbez (CODA) i rollen som en meksikansk lærer som gjør ting annerledes, ble belønnet med Publikumsprisen ved forrige Sundance filmfestival.

Basert på en sann historie, Radical har det internasjonale fenomenet Eugenio Derbez ("CODA", "How to Be a Latin Lover", og "Instructions Not Included", den 5. mest suksessfulle ikke-engelskspråklige filmen noensinne i USA) i hovedrollen på denne fabelaktige filmen. På samme måte som "To Sir, With Love", "Lean on Me" og "Stand and Deliver", vil denne filmen få deg til å le, gråte og juble!

Full bemanning hele dagen trenger vi i barnehagen.jpg

Vi ønsker alle medlemmer hjertelig velkommen til 1. maifrokost i Lærernes Hus, Osterhaus gate 4A.

Dørene åpner klokken 10.00, og programmet starter 10.30. I tillegg til hyggelig samvær byr vi på gode snitter, pølser og en kakebit. Det vil bli sang, dikt og appell. Vi har eget plakatverksted for barna. Romsås Janitsjar vil spille for oss på frokosten og gå sammen med oss i toget. Litt før klokken 12 beveger vi oss til Youngstorget hvor vi kan høre flere appeller før vi går i tog.

Fylkesstyret har i år valgt følgende paroler som vil bæres bak vår fane:

  • Lærere for fred – vær barnas stemme!
  • En pensjon å leve av for alle!
  • Full bemanning hele dagen, trenger vi i barnehagen

Vi vil i tillegg ha håndplakater.

Vi gleder oss til å feire arbeidernes internasjonale kampdag sammen med deg! Ta gjerne med familie og kolleger.

For at vi skal kunne beregne riktig matbestilling må du melde deg på via vår nettside. Påmeldingsfristen er 24. april.

Last ned plakat og heng den gjerne opp på arbeidsplassen

Det skal snart velges og registreres tillitsvalgt for skole- og barnehageåret 2024-2025. Vi anbefaler å sette opp valg av tillitsvalgt på et klubbmøte i mai. Fortsetter nåværende tillitsvalgt, så skal dette også registreres i tillitsvalgtverktøyet.

Tillitsvalgtvervene blir avsluttet 31. juli 2024 (for dem som ble registrert for ett år) . Unntaket er barnehage, der avsluttes tillitsvalgtvervene 31. august 2024 (for dem som ble registrert for ett år). Etter denne dato har dere ikke tilgang til tillitsvalgtverktøyet, og kan ikke registrere ny tillitsvalgt eller forlenge eget verv.

Vi anbefaler derfor å sette opp dette som tema på et klubbmøte i mai. Når tillitsvalgt er valgt (eller gjenvalgt), er det viktig at den tillitsvalgte registreres riktig i vårt medlemsregister.

Som medlem kan du søke flere stipender, blant annet fra Oslo Lærerinnelags fond og Utdanningsforbundets videreutdanningsstipend. Begge disse har søknadsfrist 1. mai 2024.

Oslo Lærerinnelags fond
Kvinner i grunnskolen fra hele Norge kan få støtte til videreutdanning og pedagogisk forskning relatert til grunnskolen. Søknadsfrist 1. mai.

Videreutdanningsstipend
Utdanningsforbundets videreutdanningsstipend er for deg som tar minst 30 studiepoeng. Ved tildeling av stipend, vil du kunne motta mellom 5 000 kr og 30 000 kr. Søknadsfrist er 1. mai.