UKEINFO 50-2023

UKEINFO er en viktig informasjonskanal, som tillitsvalgte på arbeidsplassene må få med seg.

Sammen med Sykepleierforbundet, Fagforbundet og FO delte vi i dag morges ut julekort fra fagforeningene i Oslo til politikerne som skulle inn i Rådhuset og behandle og vedta Oslobudsjettet 2024. Vårt klare budskap til politikerne var å reversere foreslåtte kutt i bydelsøkonomien og bevare offentlig tilbud i kommunal regi.

Her er teksten som sto på årets julekort:

«Kjære byråd og bystyrerepresentanter!

Lykke til med dagens bystyremøte. Her er noen tanker fra oss å ta med seg når dere nå skal inn i Rådhuset og vedta neste års budsjett for Oslo kommune.

Våre medlemmer leverer solide, trygge og utviklende tjenester til befolkningen i Oslo. En oppgave som ofte kan være vanskelig å gjennomføre fordi de økonomiske rammene ikke strekker til. Siden 2011 har bydelene kun fått kompensasjon for 80 % av befolkningsveksten. Uten dette skjulte kuttet ville bydelene fått om lag 413 mill"ioner mer i 2024. I tillegg til det foreslåtte rammekuttet vil dette få betydning for innholdet i årets «julepakker» til bydelene.

Byens befolkning trenger gode barnehager, barnevern, fritidsklubber, skoler, helsestasjoner, NAV kommune, vannforsyning, kollektivtransport, sykehjem og hjemmebaserte tjenester. Vi jobber hver dag for å gi byens innbyggere et best mulig tjenestetilbud. For å lykkes trenger vi gode fagmiljøer, faste stillinger og gode arbeidsvilkår. Alle kutt i bydelsøkonomien vil ramme tjenestetilbudet.

Våre tjenester til byens befolkning må være lett tilgjengelig og ha et godt faglig innhold. Privatisering og profitt bidrar ikke til dette. Innbyggernes tilbud er og skal være et kommunalt ansvar. Tjenestene skal drives av kommunen selv.

Dette er det første budsjettet dere vedtar som nytt bystyre. Vi oppfordrer dere til å løfte blikket og planlegge for en stabil og styrket økonomi for bydelene og etatene. Lykke til med budsjettvedtaket!

Godt møte og god jul!

Vi sees i 2024»

Grunnforsikringen, som tidligere har blitt trukket av lønnen sammen med kontingenten, vil fra 01.01.2024 komme på egen faktura, eller på faktura sammen med eventuelle andre forsikringer gjennom Utdanningsforbundet.

Har du mottatt en egen faktura på kr 444,- er dette for grunnforsikringen for perioden januar til og med juni. Denne inneholder en livsforsikring, ulykkesforsikring og erstatning ved familiemedlemmers dødsfall.

Utdanningsforbundet Oslo har fått henvendelser fra medlemmer som lurer på hvorfor de nå får en faktura fra Utdanningsforbundet. Kanskje dere også får henvendelser om dette? Fint om dere informerer medlemmene om denne endringen.

Telefon.jpg

Torsdag 21. og fredag 22. desember stenger vi sentralbordet kl. 15.
Fylkeskontoret er stengt mellom jul og nyttår, f.o.m. onsdag 27. desember t.o.m. fredag 29. desember. Sentralbordet vil ikke være betjent i dette tidsrommet. Vi har vanlig drift fra 2. januar 2024.

Dersom du har behov for å komme i kontakt med oss, kan du sende en henvendelse til [email protected]. Vi leser e-post daglig, og saker som må behandles raskt, vil bli håndtert.

Flere tariffavtaler har egne bestemmelser om redusert arbeidstid på spesielle dager i året. Når det gjelder romjul og dager før helgedager, er det ulike bestemmelser i de ulike tariffområdene.

  • I Oslo kommune er dette definert av fellesbestemmelsene (§ 8.1.1). «Ordinær arbeidstid på dager før helgedager, samt på dager mellom jul og nyttår er 6 timer.» Det skal utbetales overtid dersom man jobber utover 6 timer. Barnehagen må gjøre en vurdering for behovet for overtid ut fra barnetall. Helgedager er tariffspråk for helligdager, og vil for barnehageansatte i praksis bety onsdag før skjærtorsdag og onsdag før Kristi himmelfartsdag. Julaften og nyttårsaften er fridager uten trekk i lønn. Dette er definert i særbestemmelsene (1.2).

  • I PBL og Virke har man nokså like formuleringer, som begge står i tariffavtalens kapittel 4.5. Her slås det fast at arbeidstakere med ordinær arbeidstid slutter arbeidet, uten trekk i lønn, kl. 12.00 onsdag før skjærtorsdag, pinse-, jul- og nyttårsaften. Onsdag før Kristi himmelfartsdag er ikke nevnt.

  • For Spekter er det ulike avtaler for de ulike kjedene. I Norlandia skal arbeid etter klokka 12.00 på julaften og nyttårsaften kompenseres med 133 % overtidstillegg per arbeidstime. (Overenskomsten 5.5.3) Arbeidstakere i SiO skal ha fri med lønn julaften og nyttårsaften, jamfør særavtale om arbeidstid mellom SiO og Utdanningsforbundet, og fra 13.00 på onsdag før skjærtorsdag. (Overenskomsten § 4).

  • I KA utbetales det 133 % overtidstillegg for arbeid etter 12.00 på julaften, nyttårsaften og onsdag før skjærtorsdag (hovedtariffavtalen 5.3.1).

  • For FUS er det kun onsdag før skjærtorsdag som er nevnt. «Arbeidstakere med ordinær dagarbeidstid slutter arbeidet, uten trekk i lønn, kl. 12.00 onsdag før skjærtorsdag.» (Tariffavtalen 4.5)

Rett før jul vil alle skoler v/rektor motta det tildelte budsjettet for 2024. Allerede rundt den 20. januar skal budsjettet vedtas i driftsstyret, så her er det ikke mye tid.

Vi råder tillitsvalgte til å avtale følgende med rektor før juleferien:

  • Når skal rektor informere om årets budsjett i MBU?
  • Når skal rektor informere personalet?
  • Når skal det avholdes klubbmøte slik at klubben kan drøfte konsekvenser av årets budsjett og melde tilbake til MBU?

Utdanningsforbundet Oslo arrangerer budsjettkurs 9. og 10. januar i våre lokaler på Brynseng. Påmeldingen er åpen i tillitsvalgtverktøyet.

Kontaktforum UH/FAS består av medlemmer ansatt på universitets- og høyskoler (UH) og medlemmer ansatt i det faglige- og administrative støttesystemet (FAS), samt kontaktpersonene i fylkesstyret.

Kontaktforumet har møte fire ganger i året der vi diskuterer saker innenfor våre områder, og medlemmene kan komme med innspill, forslag og synspunkter til fylkesstyret i Oslo. Fylkesstyret kan på sin side også be kontaktforumet om innspill, forslag og synspunkter.  UH og FAS er to relativt små medlemsgrupper i Utdanningsforbundet, men våre stemmer er viktige – og ønsket. Ta gjerne kontakt dersom du har en sak vi burde diskutere. Kontaktperson UH: Anne Greve. Kontaktperson FAS: Eline Falch Melhuus.

Bilde av medlemmene i forumet:
Fra venstre: Lene Østli (OsloMet), Eline Falch Melhuus (Kontaktperson FAS, fylkesstyremedlem), Øystein Skundberg (OsloMet), Anne Greve (Kontaktperson UH, fylkesstyremedlem), Michael B. Lensing (Oslo universitetssykehus, Ullevål), Karianne Quille (Bydel gamle Oslo) og Pernille Svartdahl Stensrud (PPT grunnskole). Ikke til stede da bildet ble tatt: Gamze Gursel (OsloMet), Camilla Rodal (OsloMet), Eliin Erlandsen (Oslohjelpa Stovner), Ingrid L.S. Pedersen (PPT barnehage), Irene Brodshaug (Utdanningsadministrasjonen), Mari Evdsten (PPT barnehage).

Kurs.jpg

Ønsker du påfyll eller trenger å lære mer om budsjettarbeid på skolen, arbeidstidsavtale eller ansettelser i skole eller barnehage?

Utdanningsforbundet Oslo arrangerer flere halvdagskurs du kan melde deg på. Se lenker til mer informasjon om kursene og påmelding her:

Alle kursene arrangeres i Utdanningsforbundet Oslos kurslokaler i Brynsengveien 2. Husk å melde fra om eventuelle matallergier ved påmelding. NB: Det er bindende påmelding. Velkommen!

Kurs.jpg

Onsdag 17. januar arrangerer videregående opplæring og fagskole dagskurs for tillitsvalgte. Alle tillitsvalgte vil få egen innkalling på e-post.

Tid: Onsdag 17. januar kl. 09:00 – 15:30.
Sted: Ingeniørenes Hus Møtesenter, Kronprinsens gate 17, 0251 Oslo

Påmelding: Kurset har påmeldingsfrist 3. januar. Meld deg på her.

Tema: På kurset vil vi blant annet se på temaene arbeidstidsavtalen, tariff, stillingsplan, Visma og aktuelle saker.

Innkallingskurs betyr at det er obligatorisk oppmøte, så hvis du ikke kan delta, må du sende vara. Meld fra om matallergier ved påmelding. Vel møtt!

Sentralleddet i Utdanningsforbundet arrangerer spennende, faglige kurs i januar. Vi ønsker at du som tillitsvalgt inviterer dine kolleger med på disse arrangementene.

Tirsdag 23. januar og tirsdag 30. januar:
Webinar om Chat GPT. Arrangeres over to ettermiddager.

Gratis webinar for medlemmer i Utdanningsforbundet om Ai og Chat GPT. Hvordan kan lærerne bruke det selv, og hva kan elevene bruke det til?

Kurset vil blant annet ta for seg:

  • Hva en språkmodell er. Hvordan den virker. Hva den kan og ikke kan. Hvorfor språkmodeller er et avansert språkverktøy og ikke en kilde
  • Fusk og fanteri – og løsningen på denne utfordringen
  • Hvordan språkmodeller kan hjelpe i alle steg i en læringsprosess. Hva som er god hjelp, og hva som er for mye hjelp.
  • Eksempler på hvordan lærere kan bruke KI i sitt eget arbeid, og hvordan KI kan brukes i klasserommet.

Torsdag 25. januar:

Lærerprofesjonens etiske råd – Om lærers møte med barns motstand i barnehage og skole

Lærerprofesjonens etiske råd har invitert Hedvig Montgomery til vår årlige januarkonferanse. I en tid der flere rapporterer om vold og trusler i skole og barnehage, vil vi benytte denne kvelden til å belyse hvordan lærere kan forstå og møte barn som uttrykker seg på måter som utfordrer fellesskap i barnehage og klasserom.

Det inviteres til fysisk deltakelse i Lærernes hus i Osterhaugsgate 4a.

17:05–17:50 Vold og trusler i skolen – når elevens beste skal telle med
Lærer Marius Andersen, psykolog Hedvig Montgomery og ombud for barn og unge Bodil Houg.

18:05 – 18:55 Barns gråt
Redaktør i Barnehagefolk Birgitte Fjørtoft, psykolog Hedvig Montgomery og professor Solveig Østrem.