– Nøkkelpersonell i barnehager og skoler må prioriteres i vaksinekøen

Tormod Korpås, leder for sentralt lederråd i Utdanningsforbundet, mener det nå er på tide at ansatte i barnehager og skoler rykker litt lengre fram i vaksinekøen. – Vi er urolige for de ansattes arbeidsmiljø, sier han.

– Vi har flere ganger bedt myndighetene om en ny vurdering av lærere i barnehager og skolers plass i vaksinekøen. Med økende smitte og virus som smitter lettere blant barn og unge, mener vi det er på høy tid å se på dette på nytt når Norge forhåpentligvis får bedre tilgang på vaksiner etter påske, sier Tormod Korpås. Til utdanningsnytt.no sier han dette:

– Så lenge ansatte ikke er vaksinert, og skoler ikke har tilgang til smittevernutstyr, så blir det en helt umulig oppgave for skolelederne å skape et trygt arbeidsmiljø for de ansatte. Situasjonen går også ut over tryggheten til elevene, sier Korpås.

Her kan du lese hele saken på utdanningsnytt.no: – Få vaksinert nøkkelpersonell i skolen

Får uromeldinger

Utdanningsforbundet får mange uromeldinger fra ledermedlemmer, både fra lokallag, fylkeslag og sentralt.

– Som ledere med personalansvar har de også et ansvar for de ansattes arbeidsmiljø – både det fysiske når det gjelder smittefare, og det psykiske arbeidsmiljøet når det gjelder belastningen med å bli utsatt for mulig smitte og for å gå ut og inn av karantene, sier han.

Utdanningsforbundet er i jevnlig i kontakt med departementet, direktoratet og helsemyndighetene om situasjonen. Vi har gitt konkrete innspill til Utdanningsdirektoratet om strengere regler i smittevernveilederne i skoler og barnehager.

Les mer her: – Smittevernreglene må bli strengere

Forbundet ba allerede i januar Folkehelseinstituttet om en ny vurdering lærernes plass i vaksinekøen: Ber FHI vurdere raskere lærervaksinering 

FHI har ikke svart på denne henvendelsen.

Helsefremmende arbeidsmiljø

Han mener at den situasjonen både ledere og deres ansatte har vært i det siste året ikke er i tråd med arbeidsmiljølovens formål om at arbeidsmiljøet skal være helsefremmende.

– Ledere med personalansvar er ikke komfortable med situasjonen. Det har vist seg flere ganger at press på myndighetene og tilbakemeldinger fra «de som har skoen på» har gjort at de har vært nødt til å justere strategien. Nylig endret de fordelingen av vaksiner slik at smitteutsatte regioner blir høyere prioritert, og nå blir heldigvis også vaksinering av helsearbeidere prioritert flere steder. Nå har situasjonen endret seg nok en gang, og det er på tide at Folkehelseinstituttet raskt gjør en ny vurdering, sier Korpås, og fortsetter:

– For at vi skal klare å holde skoler og barnehager åpne og at de ansatte skal ha et helsefremmende arbeidsmiljø, må nøkkelpersonell i skoler og barnehager nå prioriteres høyere opp i vaksinekøen. Det er fullstendig uholdbart at ikke lærere og andre ansatte i barnehager og skoler er kategorisert som kritisk personell når det er så avgjørende viktig både for barn og unge og for samfunnet som helhet at vi er i stand til å holde åpent, understreker han, og legger til:

– På skolebussen sitter sjåføren beskyttet bak pleksiglass. I Stortinget er politikerne adskilt med pleksiglass. Ja – selv i Nytt på Nytt på NRK sitter deltakerne på hver sin side av pleksiglass. Men i skoler og barnehager blant aldersgruppen med størst smitteøkning – er det ingenting. Jeg synes ikke det er rart at de er engstelige nå, sier han.

Kan bli vanskelig å gjennomføre eksamen

Korpås frykter at det kan bli vanskelig å gjennomføre muntlig eksamen for avgangselever med utviklingen vi ser nå.

– Jokeren i planleggingen av eksamen blir hvordan smittesituasjonen vil påvirke skolenes tilgang på sensorer, faglærere og nødvendig skoleadministrasjon. Vi kan ikke drive skole uten folk, påpeker han.

Har du spørsmål om koronakrisen? Les mer her: Koronakrisen – spørsmål og svar