Spørsmål og svar om Oslo-oppgjøret

Er dette et godt resultat for Utdanningsforbundet?

Vi mener at resultatet av årets oppgjør er godt for våre medlemmer. Oppgjøret har en ramme på 5,4 prosent som vil gi alle reallønnsvekst når prisstigningen er anslått å bli 4,9 prosent.

Årets oppgjør er et mellomoppgjør. Alle tillegg blir gitt på lønnstabell slik det er vanlig i et mellomoppgjør.

Mer om tariffområdet Oslo kommune

Lønnsoppgjøret 2023: Alt om oppgjøret

Hva betyr det økonomiske resultatet?

Den økonomiske rammen i oppgjøret er på 5,4 prosent. Det gir de fleste av våre medlemmer et lønnstillegg på 6,0 prosent. Alle er sikret et tillegg på minst kr. 32.600.

Her er noen eksempler på tilleggene som er gitt til noen grupper:
Oppgjøret innebærer at begynnerlønnen for en lektor med opprykk stiger med kr. 34.900. En lektor med opprykk og 16 års ansiennitet får kr. 42.700

For en pedagogisk leder innebærer oppgjøret at begynnerlønnen øker med kr. 32.600. En pedagogisk leder med 16 års ansiennitet får kr. 40.400.

Se ellers ny lønnstabellen for alle ansatte 

Er rammen på 5,4 prosent det samme som lønnstillegg?

Totalrammen i årets oppgjør er 5,4 prosent for kommunesektoren. Rammen er ikke det samme som lønnstillegg. I rammen inngår også overheng og glidning.
Overheng er, enkelt forklart, lønnsøkning man forhandlet fram et år, som går av lønnsbudsjettet (rammen) for året etter. Altså konsekvenser av forrige års tariffoppgjør.

Lønnsglidning er de lønnstilleggene som i hovedsak kommer av ulike former for lokal lønnsdannelse, for eksempel lønnstillegg gitt ved tilsetting, ansiennitetsopprykk og så videre.

Se mer om gangen i et lønnsoppgjør her

Hva er dere spesielt fornøyd med i år?

Unio Oslo kommune er godt fornøyd med at vi fikk et resultat som sikrer alle våre medlemmer reallønnsvekst. Vi er også fornøyd med at profilen på lønnstabellen slår mer gunstig ut for våre medlemmer enn de siste tariffoppgjørene.

Som i alle andre tariffoppgjør er det også i Oslo kommune en lavtlønnsprofil, men Oslo kommune har også tilgodesett våre grupper med lang utdanning og lang ansiennitet, blant annet våre lektorgrupper. Slik sett har de vist at de anerkjenner Unios grupper i år.

Er det noe dere vil fremheve i årets oppgjør?

Alle ansatte i Oslo kommune er sikret reallønnsvekst, noe som har vært svært viktig for alle arbeidstakere i år.

Lønnstilleggene slår godt ut for våre grupper. Både de som får kronetillegg og de som ligger fra lønnstrinn 36 og oppover som får 6 prosent tillegg, får et merkbart lønnsløft i år.

Er resultatet i Oslo kommune minst på nivå med resultatet i privat sektor?

Oppgjøret i Oslo kommune gir en rammen på 5,4 prosent. Det er 0,2 prosentpoeng høyere enn resultatet i industrien. Hva som blir det endelige resultatet i privat sektor samlet sett, er avhengig av lønnsomheten i industrien og størrelsen på tilleggene som forhandles fram lokalt.

Fra hvilken dato blir tilleggene gitt?

Tilleggene blir gitt fra 1. mai 2023. Dersom tilleggene utbetales på et senere tidspunkt, blir tillegget etterbetalt.

Blir det lokale forhandlinger i Oslo kommune i 2023?

Det blir ikke lokale forhandlinger i 2023.

Er resultatet i Oslo det samme som i KS?

Det er to forskjellige lønnssystemer i KS og i Oslo kommune. Derfor er det ikke mulig å sammenligne lønnen i de to tariffområdene fullt ut. Rammen for lønnsoppgjøret på 5,4 prosent, er den samme i KS og i Oslo.
Våre grupper med høy utdanning og lang ansiennitet har fått god uttelling både i KS og Oslo kommune.

Blir det uravstemning i 2023?

Nei, det blir ikke uravstemning i år.