Kvalitet i barnehagen, også når sykefraværet er høyt

Det er desember og med det følger snue, ørevondt, omgangssyke, influensa i tillegg til varianter av korona. Dette er som kjent et fast innslag når sommeren for lengst har passert og julen og vinteren står for døren. Med det følger fravær både blant barn og voksne i våre barnehager. Vi leser i Aftenbladet torsdag 1.desember at barnehager både i Stavanger og Sandnes sliter med høyt fravær. Det er store vanskeligheter med å skaffe vikarer.

En måte å møte sesongsvingningene og fortsatt sikre pedagogisk kvalitet på tilbudet i barnehagen, er å ha en «høyere» bemanning enn det normen tilsier.  
På den måten har man en større buffer når sykefraværet blir ekstra høyt. Dette er anbefalinger som vi blant annet ser igjen i forskningsrapporter. I Fafo rapporten: «Bransjespesifikk seniorpolitikk – utfordringer, erfaring og forslag til løsninger» kommer det frem at et generelt preg og utfordring i barnehage-sektoren er et høyt sykefravær.  
Forskerne spør seg derfor: «Hva som er mest lønnsomt av det å ansette et par personer til, slik at en kanskje redusere sykefraværet over tid og kostnader til vikarbruk, eller det å ha knappest mulig antall ansatte, men høyere fravær og frafall og større slitasje på ansatte som konsekvens.  
Av og til kan en spare seg til fant om en blir for enøyd og bare er opptatt av kostnadene her og nå.» 
Det er viktig for Utdanningsforbundet å legge til at en slik tankegang også vil ha betydning for det pedagogiske tilbudet til barna. 
I «Vi utdanner Norge» har Utdanningsforbundet et helt klart mål om å sikre en høyere bemanning i barnehager, hvor av 50% av bemanningen skal ha barnehagelærerutdanning.  
Dette målet stiller regjeringen seg bak, Tonje Brenna sier sågar: «Barnehagen er den delen av utdanningsløpet som betyr mest for barn og unges utvikling. Da er det et paradoks at det er i barnehagen kompetansenivået er lavest.» Hun sier videre at Regjeringen vil at barna skal møte flere ansatte med riktig kompetanse og heve kvaliteten på barnehagetilbudet.  
Denne uttalelsen er helt i tråd med Utdanningsforbundets mål og politikk. En politikk vi utøver både sentralt og lokalt.  
For å komme tilbake til barnehagene i Stavanger og Sandnes som nå sliter med høyt fravær, så har Utdanningsforbundet Stavanger gjort en fremragende jobb med å få økt bevilgning til barnehagesektoren. En økning på 18 millioner er i så måte et viktig steg på veien.  
Å tenke forebygging og øke bemanningen kan sikre flere personal i hele åpningstiden, kvaliteten på det pedagogiske tilbudet til barna opprettholdes og reduserer omfanget av vikarer. Men dette krever politisk - og økonomiske vilje til å prioritere. På denne måten kan man i større grad ta høyde for sesongmessige svingninger som vi vet kommer.