Store klimakutt i Utdanningsforbundet

Utdanningsforbundet sentralt har, fra 2017 og frem til i dag, senket sitt årlige energiforbruk med ca. 1 million kilowattimer. Det tilsvarer det årlige totale energiforbruket til 40 bolighus.

Det har skjedd mye i Utdanningsforbundets sentrale lokaler på miljø og klimafronten de siste årene. Solcellepaneler er installert på alle bygningene i Hausmannsgate 17 og Osterhausgate 4 i Oslo. Samtidig har arbeidet med å spare energi blitt stadig viktigere.

Forbundet har brukt i overkant av to millioner kroner på å installere solceller fram til nå. Disse har en årlig produksjon på rundt 100.000 kilowattimer.

I 2024 skal også den delen av takterrassen i 5.etasje som ikke brukes utstyres med solcellepaneler. Det samme skal gjøres på sørsiden av fasaden fra 5.-8. etasje.  

På gode dager blir mellom 30 og 40 prosent av strømmen som brukes i Hausmannsgate 17 dekket av egen solcellekraft. Det har faktisk vært så bra produksjon enkelte dager at Utdanningsforbundet har hatt overskuddskraft som kunne selges til strømleverandør. I mai i år solgte vi for eksempel 750 kilowattimer til leverandør, som gir et betydelig kutt i strømregningen.

Energiøkonomisering

Den andre viktige satsingen for å få ned det eksterne energiforbruket er innstallering av automatisk styring av lys og ventilasjon, samt at alle lyskilder nå er byttet til LED-pærer som sparer enormt med strøm.

I 2024 skal også ny solskjerming installeres som vil bidra til at det brukes mindre energi på å kjøle ned bygningene på varme dager. Automatisering av av og på-skruing av lys og ventilasjon vil også bli jobbet videre med i året som kommer.

Det gjennomsnittlige klimagassutslippet knyttet til bruk av strøm i Norge var i 2021 på 11 gram CO2-ekvivalenter per kilowattime. Det vil si at vi sparer ca. 11 tonn CO2 hvert år med vår reduksjon i strømforbruk på 1 million kilowattimer.

Ny varmepumpe

Arbeidet er også i gang med å installere ny og mer effektiv varmepumpe i konferansesenteret Lærernes Hus. Denne er drevet av CO2 som er en mye mer miljøvennlig gass enn det tradisjonelle varmepumper bruker.

Den nye varmepumpen kan også levere temperaturer på opptil 75 grader, mens en tradisjonell varmepumpe kun kan levere opptil 55 grader. Dette gjør at varmepumpen kan levere energi til både konferansesenteret og kontorbygget hele vinteren. Dagens varmepumpe slutter å levere til kontorbygget når utetemperaturen går under pluss 3-4 grader.

Målet er at Lærernes Hus skal produsere mer energi enn det forbruker, slik at bygget blir et såkalt plussbygg (Energipositivt bygg).

Miljøfyrtårnsertifisert

Alle disse tiltakene teller med når Utdanningsforbundet sentralt i høst er blitt resertifisert som Miljøfyrtårn. Dette innebærer at man må oppfylle 49 ulike kriterier på alt fra helse, miljø og sikkerhet (HMS) til energiforbruk. Forbundet ble først sertifisert som Miljøfyrtårn i 2012 og har siden blitt resertifisert i 2019 og altså nå i høst.

Å gjøre bygningene tilgjengelige for alle, har også blitt stadig viktigere. I år ble det installert rullestol-heis fra A til B-bygget. Og arbeidet er i gang med å få på plass automatiske døråpnere i hele Hausmannsgate 17 slik at bygget kommer nærmere en universell utforming.

Matavfallskvern er også på plass nå, slik at 80 prosent av fuktigheten trekkes ut av avfallet. Dermed reduseres transportbehovet tilsvarende. Og på transportsiden ellers er firmabilen, som var en dieselbil, blitt solgt og blir nå erstattet med en elektrisk sykkel med lastekasse.