Kommunene skal prioritere lærere for tredje vaksinedose

Steffen Handal slår fast at kommuner og fylkeskommuner må sørge for at lærere og ledere får tatt den tredje vaksinedosen så raskt som mulig.

Tall fra FHI viser at 11,5 prosent av ansatte i skoler og barnehager har fått tredje dose med koronavaksine. Regjeringen har bedt kommunene prioritere ansatte i skoler og barnehager for en tredje vaksinedose. Kunnskapsministeren og organisasjonene oppfordrer alle ansatte i skoler og barnehagen til å vaksinere seg og ta kontakt med kommunen for å få oppfriskningsdose. Med oppfriskningsdose får man unntak fra karantene.

Oppfordringen fra Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, er klar:

– Ta vaksine så fort du kan. Ta kontakt med kommunen og be om å få vaksine så fort som råd er. Den andre oppfordringen er til kommuner og fylkeskommuner om at de må legge til rette for at ansatte i skoler og barnehager får tatt denne 3. vaksinedosen så fort som overhodet mulig. Det er bra både for elever, lærere og samfunnet.

146.000 klare for vaksine i uke 2

Like over nyttår er det ventet at det vil være en kraftig økning i antallet ansatte som oppfyller kravene for å kunne ta boosterdosen. Anslag fra FHI er at 146.000 vil være klare for vaksinasjon i uke 2. Helsemyndighetene slår fast at vaksinene gir best beskyttelse når det har gått lang nok tid siden man fikk dose to.

Slipper karantene med tredje dose

I tillegg til enda bedre beskyttelse mot korona får alle som har fått oppfriskningsdose av koronavaksinen for over en uke side unntak fra smittekarantene. Er du husstandsmedlem eller tilsvarende nær, må du også teste deg hver dag med selvtest eller antigen hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test i 7 døgn for å være unntatt fra smittekarantene.

– Vi trenger at de ansatte er friske og på jobb med god beskyttelse mot alvorlig sykdom. Det gir vaksinene og med tredje dose får man også unntak fra karantene. Mange kommuner tilbyr drop-in eller har egne dager hvor ansatte i skole og barnehage kan ta boosterdosen. Ta kontakt og få vaksine så fort som mulig, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).