Viktige endringer i arbeidsmiljøloven

Fra 1.januar 2024 ble det endringer på flere sentrale områder i arbeidsmiljøloven. Blant annet blir flere virksomheter nå pålagt å etablere arbeidsmiljølovutvalg og ha eget verneombud.

Hovedregelen er at alle arbeidsplasser skal ha et verneombud, virksomheter med færre enn fem arbeidstakere vil ha mulighet til å avtale en annen ordning. Frem til 1.januar har virksomheter med færre enn ti arbeidstakere hatt mulighet til dette. Denne endringen medfører at ca 35 000 virksomheter må ha verneombud. I tillegg til å ivareta ansatte i virksomheten får verneombudet ansvar for innleide og selvstendige oppdragstakere om utfører arbeid i tilknytning til virksomheten.

Arbeidsmiljøutvalg
Frem til 1.januar 2024 er det krav om å opprette arbeidsmiljøutvalg (AMU) når virksomheten har 50 ansatte eller flere. Fra nyttår endres dette til at virksomheter med 30 ansatte nå blir pålagt å etablere AMU. AMU skal jobbe for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.

Rett til fast ansettelse etter tre år som midlertidig ansatt
Fra nyttår vil alle som har vært sammenhengende midlertidig ansatt i en virksomhet i mer enn tre år ha krav på fast ansettelse.Tidligere har det vært bestemmelser både knyttet til tre og fire års midlertidig ansettelse – nå er dette samlet i en bestemmelse, §14-9, 7.ledd.

Det blir tydeligere hvem som regnes som arbeidstakere
Fra 1. januar blir det presisert i arbeidsmiljøloven hva det vil si å være «arbeidstaker». Endringen vil gjøre det enklere å skille mellom arbeidstakere og oppdragstakere. Definisjonen er viktig fordi arbeidsmiljøloven og tilhørende forskrifter kun sikrer rettighetene der hvor det er et arbeidsgiver-arbeidstakerforhold.

Arbeidsgiverplikter i konsern utvides

  • Plikt for morselskapet i et konsern til å etablere rammer for samarbeid, informasjon og drøfting i konsern
  • Fortrinnsrett til ny ansettelse etter oppsigelse
  • plikt til å opplyse om fortrinnsrett
  • Plikt til å tilby annet passende arbeid i konsernet
  • Presisering av hvilket selskap et krav rettes mot

Presiseringer knyttet til trakassering

  • Vern mot trakassering innebærer også et vern mot seksuell trakassering
  • Samme definisjon av trakassering og seksuell trakassering som er tatt inn i likestilling- og diskrimineringsloven
  • Tydeliggjøring av verneombudets oppgaver knyttet til det psykososiale arbeidsmiljøet

Mer opplysninger om endringene finner du her