Denne lærerstreiken er helt nødvendig for dagens og morgendagens elever

Publisert: 19.09.2022

Leserinnlegg på Sarpsborg Arbeiderblad sin nett utgave 14.9.2022

Er du en forelder i dag som er så «heldig» å ha en utdannet lærer som sørger for opplæring av ditt barn, gjennom hele grunnskolen og videregående skole?

Det har utviklet seg til ikke å være en selvfølge. Spør du skolen om ditt barn har en kvalifisert lærer gjennom hele skoleåret?

Rektor kan med loven i hånd sette en attenårig vikar til leseopplæring for seksåringer.

 

Kravet er fem års utdanning for nytilsatte lærere, men smutthullet i opplæringsloven gjør det mulig å ansette ufaglærte. KS mener derfor at det ikke er lærermangel i Norge. KS vil heller åpne for at flere får lov til å undervise. Resultatet er at lærerstudiet blir mindre attraktivt. Utdanningsforbundet ønsker at dagens og morgendagens elever skal få de beste lærerne. Vi ønsker ikke at elevene skal få ufaglærte vikarer, men lærere med pedagogisk utdanning og kompetanse i fagene de skal undervise i. De lærerne vokser ikke på trær. De lærerne trenger anerkjennelse for å velge, og ikke minst bli, i læreryrket. De lærerne vi ønsker for dagens og morgendagens elever, må se at fem års høyskoleutdanning gir en lønn god nok til å leve av.

 

Lang utdanning må lønne seg! Kommunenes sentralforbund (KS) anerkjenner ikke en god nok lønnsutvikling for lærere med lang utdanning og mye erfaring. Lærere taper i lønnsutvikling hvert eneste år. Denne holdningen fra KS er ikke med på å beholde eller rekruttere nye lærere til det yrket som vi er så stolte av. Det er nok nå, KS! Vi streiker for at dagens og morgensdagens elever skal få kvalifiserte lærere. Skal det satses på elevene må det satses på lærerne! KS må ta ansvar for at det nå er streik i skolen. 

 

Utdanningsforbundet er i streik, fordi det er vår samfunnsplikt å reagere. Vi fikk et lønnstilbud i kommunal sektor det ikke var mulig å si ja til. Lærere med lang erfaring fikk et tilbud på mellom 2,3 % og 2,9 %. Det vil si langt unna 3,84 %, som var årets lønnsramme i kommunal sektor. Samtidig, og like viktig, streiker vi fordi vi ser en urovekkende utvikling der færre og færre ungdommer ønsker å bli nettopp lærere. Studieplasser står tomme. Disse må fylles med studenter som brenner for læring, som engasjerer seg i elevene sine, og som skal få lov til å synes at de har verdens beste jobb. Men da må det også settes en verdi på arbeidet de gjør, som synlig viser betydningen av investeringen hvert barn i skolen er. La fem års utdanning være verdt det! 

 

#lærerstreik22