Mange markeringer i Innlandet

Onsdag og torsdag denne uka ble det gjennomført flere markeringer til støtte til de streikende ansatte i PBL barnehagene. Lokallagsledere og tillitsvalgte i mange lokallag reiste ut til barnehager og kjøpesentre og snakket med både foreldre og folk på handletur.

Streiken blant ansatte i PBL barnehagene er inne i sin andre uke. Ingen er foreløpig tatt ut i Innlandet, men denne uken arrangeres flere markeringer for å informere om bakgrunnen for streiken og for å vise støtte til de som er tatt ut i streik i andre fylker. Alle lokallag som hadde markering utenfor en av barnehagene i kommunen forteller om stor støtte hos foreldrene. Det gleder fylkesleder Thore Johan Nærbøe.

- Dette er en viktig streik for viktig prinsipper i norsk arbeidsliv. Jeg er glad foreldre og «mannen og kvinnen i gata» som våre tillitsvalgte har truffet forteller at de støtter streiken. Jeg vet det varmer de som står i front og nå streiker på vegne av alle ansatte i PBL-barnehagene, sier han.

Pop-up markeringer

Tillitsvalgte fra KS-området på kurs i Hamar hadde pop-up markering flere steder i Hamar. På ettermiddagen onsdag ble det gjennomført markering foran rådhuset, CC-stadion og Hvitveisen barnehage som er en PBL barnehage i Innlandet. Foran CC-stadion stilte 6 tillitsvalgte lærere opp i hvite streike T-skjorter og delte ut flyers og forklarte forbipasserende hvorfor det er streik i barnehagene. Fylkesstyremedlem Jill Johansen var godt fornøyd med markeringen.

ATV på streikemarkering
Tillitsvalgte fra grunnskolen forsvarer PBL-ansattes pensjon. FOTO: Jill Johansen

- I løpet av en kort 30 minutters markering fikk vi snakket med 50-60 mennesker om viktigheten av en anstendig pensjon for alle i barnehagene i PBL. Ingen av våre tillitsvalgte i denne markeringen kom fra barnehage, men jammen argumenterte de svært godt. En god pensjon er viktig for alle medlemmer, og i dette oppgjøret risikerer barnehageansatte å tape titusenvis av kroner i årlig. Vi opplevde at de vi snakket med støttet oss i våre krav, sier Jill.

Bente Kampesveen, kontaktperson barnehage, hadde med seg tillitsvalgte utenfor Hvitveisen barnehage.  Dette er en av flere PBL-barnehager i Innlandet.

-  Vi snakket med 10 foreldre i hentetiden. Alle gav organisasjonene en uforbeholden støtte til streiken. Det er godt å vite at foreldre forstår bakgrunnen for streiken. Dette er et prinsipielt viktig tema for alle arbeidstakere, sier hun.

Lokallaget i Hamar skal ha ytterligere markeringer på et senere tidspunkt.

Mange markeringer lokalt

I Elverum var det stand foran en av de fem PBL-barnehagene som er i kommunen. Det ble delt ut boller og kaffe og foreldre fikk med seg budskap om streiken hjem. I Lillehammer var det streikemarkering ved Steinrøysa barnehage sammen med Fagforbundet. Juice, boller og en prat om viktigheten av god pensjon ble gitt til foreldre i hentetiden. Utdanningsforbundet Gjøvik markerte sin støtte til de streikende foran Monssveen barnehage. Her ble det gitt kaffe til de voksne og kjeks til barna. Også på Gjøvik opplevde våre tillitsvalgte støtteerklæringer fra foreldre.

Markering gjøvik
Utdanningsforbundet Gjøvik markerer støtte til de streikende. FOTO: Privat

I Kongsvinger hadde Utdanningsforbundet Kongsvinger, Utdanningsforbundet Eidskog og Fagforbundet i Eidskog og Kongsvinger markering utenfor Lia barnehage. I Grue holdt Utdanningsforbundet Grue og lokallagsleder Karin B Holter en markering foran egen barnehage for å gi informasjon til foreldre og vise solidaritet med ansatte i mange PBL barnehager i landet. I Åsnes hadde Utdanningsforbundet og Fagforbundet markering utenfor Mosogn barnehage. Det rapporteres om god stemning og god støtte fra foreldre, som også fikk med seg informasjon om bakgrunnen for streiken med seg hjem.

Utdanningsforbundet Søndre Land holdt sympatimarkering ved Grettegutua barnehage onsdag 26. en times tid i beste hentetid. Her ble det serverte frukt og delt ut løpeseddel til foreldre om streiken for PBL-medlemmene. Deler av markeringen deltok også ATV fra Fagforbundet. Lokallagsleder Arne Olav Walbye forteller at det var hyggelig å møte barn og foreldre.

Markering søndre land
Lokallagsleder i Søndre Land ber PBL om å skjerpe seg. FOTO: Privat

- Det var veldig hyggelig å møte barna med frukt, en god del av de voksne kjente til streiken og var positive til markeringen. Det var også behov for å forklare bakgrunnen, og noen lurte på om det ville påvirke barnehagene i Søndre Land. Vi forsøker å få til en lignende markering senere. Det er viktig å vise at vi støtter de streikende, og at pensjon er en viktig kampsak, sier han.

Utdanningsforbundet Stange har også avholdt markering denne uka. De deler erfaringen om at foreldrene støtter streiken og forstår at det er helt nødvendig å streike for retten til en anstendig pensjon. I Trysil markerte Utdanningsforbundet foran Menighetsbarnehagen. Flyers, kaffe, saft og pepperkaker ble delt med foreldre og barn. Utdanningsforbundet Gran hadde sin markering utenfor Espira Romholdt barnehage. Lokallagsleder og nestleder informerte om kampen for en anstendig pensjon. I Rendalen ble markeringen holdt sammen med hovedtillitsvalgt i Fagforbundet. De stod med streikeplakater og informerte foreldre om konsekvenser av PBL pensjonen, delte ut kjeks, boller saft og kaffe. Hågåsletta barnehage i Øyer fikk besøk av Hovedtillitsvalgt Gro Helen Kristiansen. Hun hadde med seg hovedtillitsvalgt i Fagforbundet for å vise at organisasjonene står sammen om streiken. I Øystre Slidre stilte Hovedtillitvalgt i Fagforbundet og lokallagsleder Tone Kleverud i Utdanningsforbundet opp med varm kaffe, saft og smultringer i skodda ved hentetid utenfor Heggebø friluftsbarnehage. Tone er fornøyd med markeringen.

Markering Øystre Slidre
Markering i Øystre Slidre. FOTO: Privat

- Nesten alle foreldre og barn tok imot flyers,litt å varme seg på og bite i og tok seg tid til en hyggelig prat. Flere var bekymret for om deres bhg vil bli tatt ut i streik, men alle vi snakket med støttet personalet i PBL og mente det er urimelig at de betaler mer i egenandel til pensjon, og får mindre tilbake. Alle mente de må ha lik pensjonsordning som kommunalt ansatte. Våre medlemmer i bhg satte pris på oppmerksomheten og at vi satte fokus på å informere om streikegrunnlaget med foreldrene. De er også klare for å gå ut i streik hvis de må! Alle var enige om at denne saken har vi ikke råd til å tape, sier Tone. 

Heiarop til streikende kollegaer

I Østre Toten sender tillitsvalgte og klubbledere i barnehage, grunnskole, PPT, spesped.team og Læringssenteret heiarop til sine streikende kollegaer. De har avholdt felles møte hvor også streiken i PBL var et tema.

Markering østre Toten
Tillitsvalgte i Østre Toten heier på de streikende. FOTO: Privat

Utdanningsforbundet Ringsaker valgte å markere streiken ved Mølla kjøpesenter i Brummunddal sammen med Fagforbundet og Delta. Dagen etter stod de på Obs Olrud. Hovedtillitsvalgt Marianne Krogrud forteller at det å stå på stand oppleves som viktig.

- Vi snakket med de fleste som kom forbi, og delte ut godis og informasjon. Fra Brumunddal kan vi stadfeste at dere som står i front i PBL streiken har massiv støtte blant folk. Det er bra, sier hun.

Bente Kampesveen synes det er svært positivt at lokallagene formidler informasjon om saken selv om ingen av våre barnehager er direkte berørt.

- Når ingen streiker i Innlandet blir ofte konflikten litt fjern. Vi synes det er viktig å formidle budskap om streiken til foreldre i hele landet. Dette gjelder mange ansatte, og mange av landets barnehager. De ansatte i barnehagene er den viktigste ressursen for et godt pedagogisk tilbud til barna. De skal ha anstendige lønns- og arbeidsvilkår. Pensjon er en del av denne pakka, sier Bente.

Les også

Bilde av Tjura barnehage. Barn leker ute.

Med en fot i hver «leir»

Karin Bjørgesæter Holter er barnehagelærer og styrer i en privat PBL barnehage. Hun er også lokallagsleder i Utdanningsforbundet Grue. I disse dager opplever hun å være i skvis.

25.10.2022

Bilde av fylkesleder Thore Johan Nærbøe sittende ved et bord.

Hvem skal bære kostnadene?

Uenighet om pensjon er grunnen til at det er streik i barnehagene i PBL. Fylkesleder Thore Johan Nærbøe mener at streiken handler om viktige prinsipper i norsk arbeidsliv.

20.10.2022

Bilde av en voksen og tre barn som leker med klosser sittende ved et bord. Et barn sitter på fanget, og to barn sitter på stoler. Illustrasjonsfoto.

Alle skal ha en anstendig pensjon

Fra mandag 17 oktober er Utdanningsforbundet i streik i PBL-området. Medlemmer i over 100 barnehager streiker for en anstendig pensjon.

18.10.2022