Streikestart i Bergen: – Alle er veldig klare for streik!

I Bergen gikk mandag 40 lærere ut i streik ved Gimle oppveksttun skole. – Vi har fått mindre seks år på rad, og opplever at arbeidsgiver ikke verdsetter det vi gjør, sier ATV Synnøve Kirkebø.

Mandag morgen gikk de første 40 lærerne ut i streik etter at Utdanningsforbundet ikke godtok årets lønnsoppgjør. Det skjer ved Gimle oppveksttun skole i Bergen, hvor både streikeviljen og frustrasjonen er stor.

Det forteller arbeidsplasstillitsvalgt ved Gimle, Synnøve Kirkebø.

– Hos oss er frustrasjonen stor og alle er veldig klare for streik!

Grunnen er enkel.

– Vi opplever at arbeidsgiver ikke verdsetter det vi gjør, og vi har fått mindre seks år på rad.

– Det gjør noe med motivasjonen og opplevelsen. Vi gjør jobben vår like bra som før, og stiller godt forberedt, men til tross for at samfunnsoppdraget blir større og større så får vi jo ikke betalt for å gjøre dette. Stemningen og gleden dempes, det gjør noe med følelsen, forteller Kirkebø.

Utfordrer politikerne

Hun har store forhåpninger om at streiken kan bidra til en endring, og at politikerne nå vil legge press på KS.

– Politikerne må komme på banen og legge press på KS. Mener politikerne virkelig at vi (skolelærerne) skal ned-prioriteres for sjette år på rad? Har de virkelig vært med og godta at KS skal prioritere på denne måten i år?

Les også: – De som får mindre, er lærerne – hver bidige gang

Spesielt bekymret er den rutinerte arbeidsplasstillitsvalgte av hva et slikt oppgjør vil bety for landets skoler i årene som kommer.

– Det er hele yrket vi streiker for, ikke minst for rekrutteringen: Hva hvis du står der som 20-åring og skal velge studieretning og skal ta en femårs utdannelse? Da vil svært mange heller velge et annet yrke som gir bedre uttelling – det er mange andre femårs utdannelser som da frister mer, mener Kirkebø.

I Bergen er det den erfarne lokallagslederen Bente Myrtveit som leder streiken, og hun kan også rapportere om stor streikevilje i landets største kommune i tariffområde KS – og de samme frustrasjonene som lærerne ved Gimle kjenner på.

– Folk er klare for streik. Faktisk har det vært mange som har gitt uttrykk for at de allerede hadde ønsket at vi var i gang!

– Det har vært en klar nedprioritering av skolelærerne i lønnsoppgjørene over tid, så det er god streikestemning her nå.

– Forhåpentligvis er det noen «voksne» som tar ansvar i løpet av ferien

Myrtveit håper likevel at streiken ikke blir langvarig, og også hun ber politikerne komme på banen.

– Det er litt lettvint når sentrale politikere sier dette er mellom partene. Når KS ikke tar ansvar, så er det politikerne som må gjøre det. KS må utfordres på hva slags mandat de hadde.

– Dette ikke er godt nok hvis man ønsker godt utdannede lærere også i fremtiden. Forhåpentligvis er det noen «voksne» som tar ansvar i løpet av ferien, slik at vi kan starte opp som normalt på skolene etter sommeren. Det bør det være mulig å få til – de har i alle fall god tid!