Slik får ettåringene en trygg barnehagestart

Hver høst starter rundt 45 000 ettåringer i barnehagen. Hvordan kan de ansatte gjøre tilvenningen best mulig for dem? Dette er temaet i denne episoden av podkasten Lærerrommet.

Det er en stor overgang når barn på rundt ett år plutselig ikke skal være hjemme med mor eller far, men tilbringe store deler av dagen i barnehagen. Den første tiden kan være svært krevende for de minste, viser forskning. Særlig ukene etter at foreldrene ikke er til stede lenger viser mange barn klare tegn på stress. Derfor har flere kommuner og barnehager utvidet de obligatoriske tre tilvenningsdagene til minst fem. Også andre gode tiltak for å skape en bedre tilvenning drøftes i denne episoden.  

Hør episoden her: 

I studio har vi to personer som kan mye om de aller minste i barnehagen:  

  • May Britt Drugli er professor i pedagogikk og har vært involvert i flere forskningsprosjekter om små barn i barnehage. Hun er aktuell med boken «tilvenning og foreldresamarbeid», dette er en nyttig håndbok til styrere og barnehageansatte.

  • Hilde Bakketun er styrer i Båstadmyra barnehage i Asker. Hun var med på å utvikle Asker kommunes standard for «Trygg start» for noen år siden. Hun har selv praktisert mange av tiltakene vi snakker om i denne episoden. 

Spennende forskning 

I episoden gir May Britt Drugli en kort innføring i hva forskningen kan fortelle om ettåringenes opplevelse av å starte i barnehage. Du får også spennende informasjon om smårollingenes hjerneutvikling, og hva en dårlig overgang fra hjemmedager til barnehagedager kan få av konsekvenser på kort og lang sikt.  

De to gjestene våre svarer blant annet på spørsmål som:  

  • Ettåringene har jo ikke språk, hvordan kan de ansatte – og foreldrene – oppdage at de er stresset og utrygge? 
  • Noen barn strever mer enn andre med overgangen til barnehagen. Hva vet vi om disse barna? 
  • Samspillskvaliteten i norske barnehager er ikke god nok, viser forskning - hvorfor?  

Tre faser i tilvenningen 

De to gjestene deler opp tilvenningen i tre faser, den første begynner allerede i god tid før barnehagestart. Begge anbefaler flere besøk lenge før barnet begynner, i episoden forklarer de hvorfor og hvordan dette kan organiseres.  

Andre fase er selve tilvenningsdagene med foreldrene til stede i barnehagen absolutt hele dagen – i fem dager. I episoden gir de mange praktiske råd og innspill til gjennomføringen. Den siste fasen er tiden når mor og far ikke lenger er til stede, da er stressnivået markant høyere hos de små, viser forskning. Derfor må de ansatte være spesielt oppmerksomme og tilrettelegge dagene svært bevisst, påpeker Drugli og Bakketun. 

Podkast for utdanningssektoren 

Utdanningsforbundets podkast, Lærerrommet, går i dybden på ulike tema innen utdanningsfeltet for å gi våre medlemmer ny og oppdatert kunnskap – og kanskje litt inspirasjon? Den er for alle som jobber i – eller er opptatt av – barnehage og skole. Abonner på Lærerrommet i podkastkanalen din, den er helt gratis.