Begynnelsen på slutten for nasjonale prøver

Utdanningsforbundet har arbeidet lenge for at dagens nasjonale prøver skal avskaffes og erstattes med bedre verktøy. Nå er arbeidet i gang.

Kunnskapsdepartementet har i et oppdragsbrev nå gitt Utdanningsdirektoratet beskjed om å utvikle nye læringsstøttende prøver.

– Nå er dette arbeidet endelig i gang, og vi ser fram til å bidra, sier Geir Røsvoll, leder i Utdanningsforbundet.

Han understreker at det er avgjørende at de nye prøvene får et rent læringsstøttende formål slik det slås fast i stortingsmelding 34, En mer praktisk skole, og at det som står i meldingen legges til grunn for det videre arbeidet.

Røsvoll peker på at prøvene må støtte opp under lærernes arbeid i klasserommet:

– Vi har et felles mål i norsk skole om å styrke elevenes læring. Da må de nye læringsstøttende prøvene innrettes slik at de støtter direkte opp under arbeid med elevenes læring i klasserommet.
Dette er også i tråd med Utdanningsforbundets landsmøtevedtak om å avvikle nasjonale prøver, og i stedet utvikle fleksible faglig-pedagogiske verktøy.

Viktig steg mot bedre læring

Røsvoll er tydelig på at dagens system har svakheter:

– Hvis vi skal oppnå bedre læring og utvikling i norsk skole, kan vi ikke kaste bort tid og ressurser på upålitelige tester som skaper byråkrati, dokumentasjon og rangering. I stedet må vi styrke det nivået der læringen faktisk skjer. Det er bra at regjeringen legger opp til en slik innretning.
Han trekker også fram betydningen av hvordan resultatene fra prøvene skal brukes:

– Vi er fornøyde med at regjeringen understreker at resultatene fra de nye læringsstøttende prøvene skal presenteres sånn at det ikke legger til rette for rangering eller konkurranse mellom skoler.
Utdanningsforbundet ser dette som starten på en ny retning i styringen av skolen:

– Vi ser dette som et første skritt på veien mot en bedre styring av norsk skole. Istedenfor topptung styring ovenfra og ned, retter vi oppmerksomheten mot klasserommet og setter ressursene inn på å styrke det faglige arbeidet med læring og utvikling. Det er en viktig endring som vil styrke norsk skole.

Karteggingsprøvene avvikles

Utdanningsforbundet roser også beslutningen om å avvikle dagens kartleggingsprøver på 1. trinn:

– Vi vil rose ministeren for at hun har bestemt å avvikle dagens kartleggingsprøver på 1. trinn. I stedet skal vi få nye, og mer fleksible verktøy som harmonerer bedre med læreplanene. Allerede fra neste skoleår skal lærere og skoler få større frihet i gjennomføringen av kartleggingsprøven på 1. trinn. Det er et klokt grep av ministeren mens vi venter på de nye verktøyene, sier Røsvoll.

Utdanningsforbundet vil bidra

Avslutningsvis understreker Røsvoll at Utdanningsforbundet ønsker å være en aktiv deltaker i det videre arbeidet:

– Utdanningsforbundet ser fram til å bli tett involvert i det videre arbeidet med å utvikle de nye læringsstøttende prøvene og kartleggingsverktøyene. Våre medlemmer kjenner hverdagen i klasserommet best. De har mange erfaringer, innspill og synspunkter og ser fram til å bidra.