Begynnelsen på slutten for nasjonale prøver
Utdanningsforbundet har arbeidet lenge for at dagens nasjonale prøver skal avskaffes og erstattes med bedre verktøy. Nå er arbeidet i gang.
Publisert 01.07.2025
På denne siden finner du alle artiklene som omhandler temaet vurdering.
Utdanningsforbundet har arbeidet lenge for at dagens nasjonale prøver skal avskaffes og erstattes med bedre verktøy. Nå er arbeidet i gang.
Publisert 01.07.2025
Det kan være gode grunner til å dele elevene inn i mindre grupper underveis i skoleåret. Samtidig vil vi advare sterkt mot permanent nivådeling, slik enkelte politikere nå tar til orde for.
Alle barn og unge har behov for å leke, og det bør legges til rette for mer lek på alle klassetrinn. Men særlig viktig er leken i første klasse, for overgangen fra barnehagen til skolen er stor og kan være svært tøff for mange 6-åringer.
Publisert 06.05.2025
Utdanningsforbundet mener at avgangselevene i videregående må få god tid til å komme gjennom læreplanene før eksamen. Derfor er vi kritiske til at skriftlig eksamen flyttes tidligere i skoleåret på grunn av russefeiringen.
Publisert 28.04.2025
Regjeringen fjerner kartleggingsprøvene i første klasse. Dette vil gi mer rom for lek, læring og ro i skolen, mener Utdanningsforbundet-leder Geir Røsvoll.
Publisert 04.04.2025
Neste år vil eksamen i videregående starte første uke i mai. – Langt bedre å ha det i slutten av mai for å få plass til mer undervisning, mener Utdanningsforbundets leder Geir Røsvoll.
Publisert 05.03.2025
– Flytting av eksamen til før 17. mai gir mindre tid til å målene i læreplanen og til eksamensforberedelser. Vi tror heller ikke det vil bidra til mindre ekskludering og gruppepress, sier Geir Røsvoll.
Publisert 13.02.2025
Læreplanen i kroppsøving gir store rom for tolkning. Samtidig ser vi at det er store variasjoner fra skole til skole både på kommune- og fylkesnivå når det kommer til avsluttende karakterer i kroppsøving. Hva skal vurderes og hvordan kan vi gjøre det?
I dette kurset skal vi se nærmere på arbeid med vurdering i tråd med læreplanen, forskriften og ny opplæringslov. Vi tar for oss hvordan vi kan forstå og vurdere elevenes kompetanse, også inn mot standpunktvurdering, og hvordan kunstig intelligens påvirker vurdering.
Nok en gang tar mange politikere til orde for anonym retting. – Det er ingenting som tyder på at dette er bra for elevene, tvert imot, sier sentralstyremedlem Morten Skauen Sørmo.
Publisert 26.09.2024