Barnehagene – et forbilde for tilhørighet!

Rett i forkant av koronakrisen stod Barnehagedagen 2020 for tur. Noen barnehager opprettholdt markeringen, og noen avlyste. Veldig mange hadde forberedt kreative og fargerike aktiviteter rundt temaet «ulike sammen».

Vi har mottatt bilder og fortellinger som viser mangfold, inkludering og rom og plass til alle barn. Barnehagene er et forbilde for tilhørighet, og aktivitetene viser også samhold, solidaritet og raushet, noe vi trenger i denne krisesituasjonen.

Her viser vi fram livskraften i barnehagene landet rundt, og synliggjør betydningen av tilhørighet for kvaliteten i barnehagen, og den viktige rollen barnehagelærere har.

Regnbuebarn – ulike saman

Tegning av regnbue med barn inni

– Her i Bø barnehage i Alver kommune har me markert Barnehagedagen med ein regnue der barna har tegnet seg sjølv under.

Marlene Sofie Steindal

Flagg males i barnehendene

Flagg males i barnehånden.

I Akasia Paradis barnehage i Bergen malte barna ulike flagg i håndflaten og disse ble til fine håndavtrykk på et stort ark. I tillegg lærte de å si: "Hei" på ulike språk.

Line Karlsen

Barna tegner sine favorittfarger

Barn tegner sin favorittfarge

Barnehagedagen i Luster tok for seg barnas ulike favorittfarger og samtalte om hva som er ulikt mellom barn, så som farger på klærne, hårlengder, kjønn og interesser. De sang også "Vi-sangen".

Turid Meldheim

Kropp, bevegelse og helse

Kollage med ulike mennesker

Aronsløkka barnehage i Drammen har laget en utstilling om «ulike sammen» gjennom temaet i Rammeplanen: "Kropp, bevegelse og helse".

Hege Reiersrud

Klart for intervju i pappeske-TV`n

Et barn blir intervjuet i TV en laget i papp.

Knarrlagsund oppvekstsenter på Hitra laget TV av store pappesker. Barna ble intervjuet inne i TV`n, og svarene var mangfoldige. Et magisk øyeblikk var to barn som plutselig sang "Rokken roll fiskeboll".

Laila Gravråkmo Bye

Fristende lunsjbord for barn og foreldre

Lunsjbord med mange retter

Furuhaugane barnehage i Florø hadde felles åpning der de sang "Hi, Hello, Bonjour, Guten Tag" og dansa BlimE-dansen. Det var mange aktiviteter og til slutt felleslunsj i Tussebu for barn og foreldre, der bordet var dekket med samme type pålegg som de bruker til de daglege lunsjene.

Personalet i Furuhaugane barnehage

Fargerik fallskjerm

Barn har laget en fargerik fallskjerm.

I Bessungen økologiske kulturbarnehage i Drammen markerte de temaet «ulike sammen» med fallskjerm i mange ulike, fine farger.

Heidi Cutler

Utstilling med fargerike flagg og hender

Flagg og fargerike hender i papir.

Læringsverkstedet Folkeparken barnehage i Eidsvoll hadde utstilling med blant annet flagg fra mange nasjoner og fargerike hender.

Silje Grønfoss

Tilhørighet til land og språk

Tre barn peker på verdenskartet

Storås barnehage i Orkland kommune, har blitt kjent med landene som barna på avdeling Saga har tilhørighet til. De har sett nærmere på Mexico, Frankrike, Chile og Russland, og lært seg litt spansk, fransk og russisk.

Anette Snekvik

Levende utstilling å leke i

Utstilling - sydenstemning

Undarheim barnehage i Kvinnherad ønsket velkommen til en sprelsk og fargerik utstilling de hadde laget på det lokale biblioteket. Dette er en levende utstilling med lekestasjoner bygd på bildebøker.

- Undarheim barnehage arbeidar bevisst med leikemiljøet for å fremja tilhøyrsle og inkludering i kvardagen på tvers av kulturar og språk. Å setje opp leikeinnstallasjonar i kvardagen, er med på å skape felles referansepunkt som fremjar leik og venskap.

Silje Øye

Puslespill – symbol på ulikhet og samhold

Puslespillbrikker – symbol på ulikhet og samhold

I Valestrand barnehage i Osterøy har de markert Barnehagedagen 2020 over 3 dagar med mange aktiviteter. Barna malte hver sin puslespillbrikke som skulle symbolisere ulikheter og samhold.

Daniel Monstad Windt

Barn lager puslespill.

– I Nymarkbakken FUS barnehage i Sula fikk barna pynte sin egen puslespillbrikke som vi samlet i et stort puslespill. Brikkene ble veldig fine hver for seg, og alle brikkene samlet, ble utrolig vakkert.

Marte Dale