Tønsberg: Flere ansatte øker trivselen og kvaliteten

Hvordan påvirker økt bemanning hverdagen i barnehagen? Brekkeåsen er en av barnehagene i Tønsberg som har to ekstra ansatte utover normen for grunnbemanning. Det har ført til økt trivsel blant både barn og ansatte, mener de ansatte i barnehagen.

– Vi har fått mer stabilitet både for oss i personalet og for barna. Vi orker mer og kan bistå kolleger på en god måte. Vi får bedre tid til rutinemessige oppgaver og mer én til én-kontakt. Og vi kan gi mer hjelp til de andre avdelingene ved sykdom. 
 
Slik svarer Lena Anneli Sanner Borge i Brekkeåsen barnehage på spørsmålet om hvordan det er å ha en ekstra ansatt på avdelingen sin. Brekkeåsen barnehage, som holder til i landlige omgivelser drøye 20 minutters kjøretur fra Tønsberg, er en av barnehagene i kommunen som har økt bemanning.  

Tønsberg er en foregangskommune i Norge når det kommer til økt bemanning i barnehagene. I 2021 startet de et prøveprosjekt med ekstra barnehagelærer og fagarbeider i tre barnehager. Nå er det 21 ekstra årsverk, på fast basis, fordelt på 10 kommunale barnehager i Tønsberg. Det er også tverrpolitisk enighet om prosjektet.

Verken styrer eller de ansatte er i tvil om at økt bemanning utgjør en stor forskjell i barnehagen. Styrer Ann-Berit Martinsen fremhever mulighet for å ha mer dialog med de ansatte som en viktig effekt.  

– Hvis jeg trenger en prat med en av barnehagelærerne, er det veldig mye lettere for meg å komme inn på de avdelingene der vi har ekstra bemanning, sier Martinsen.  
 
– Vi ser at de avdelingene som har færre på jobb driver mer med logistikk enn det vi har behov for. Det er for eksempel lettere for vår del å dele barna inn i grupper i større deler av dagen, sier Lena Anneli Sanner Borge. 

De ansatte i barnehagen peker på en rekke punkter som blir bedre med økt bemanning: 

  • Mer tid til å sette i gang lek og medvirke underveis i leken
  • Mer tid til overgangssituasjoner: Henting og levering går smidigere med flere ansatte til stede. 
  • Mer tid til møter og kurs: Økt bemanning gir mulighet for flere faglige møter og kurs, som styrker kompetansen og gir mer medvirkning. 
  • Mer lesetid og tid til oppfølging av fagarbeidere
  • Mer tid til å ta hånd om rutineoppgaver, som vasking av spiseområder og rydding på kjøkkenet
  • Mer tid til legge- og stellesituasjoner 
  • Mindre frustrasjon og sinne blant barna

Det er blitt både lettere og bedre med flere pedagoger på hver avdeling. Vi kan snakke fag sammen og finne tid til å ta de små samtalene. Det er mye mer rom for det nå.

Flere ansatte gir generelt mer tid og mulighet til å reflektere i kollegiet, opplever barnehagelærerne. 

– Vi synes det er blitt både lettere og bedre med flere pedagoger på hver avdeling. Vi kan snakke fag sammen og finne tid til å ta de små samtalene. Det er mye mer rom for det nå, sier Marianne Bjerløv Pedersen – som også hun jobber på en av de to avdelingene med økt bemanning.  
 
Bedre bemanning gjør det også lettere å følge opp barn som trenger ekstra oppfølging og å samarbeide godt med PP-tjenesten når det er nødvendig, påpeker Teodora Reshkoski.  

– Vi vet at det er viktig med tidlig innsats når vi skal hjelpe barn med spesielle behov. Når vi er flere ansatte, er det lettere for oss å observere og å lede barn inn i samspill. Det gir rom for å diskutere, noe som gir oss et bedre grunnlag. Vi kan ta oss tid til å vurdere og oppfatte flere ting før vi eventuelt henviser, sier hun. 

Spiller inn på hele barnehagen 

De ansatte opplever at økt bemanning har positiv innflytelse også på de to avdelingene som ikke har ekstra bemanning utover grunnbemanningen. 

– Vi hadde en skriftlig evaluering av prosjektet, og der kom det frem at også de som jobbet på avdelingene fikk gjennomført sine planlagte aktiviteter i større grad enn før barnehagen hadde økt grunnbemanning. Vi har også forsøkt å skape en felles forståelse av hvordan disse ressursene brukes, at de skal være på huset og til hjelp for dem som trenger det, sier Ann-Berit Martinsen.  

I likhet med mange andre kommuner skal Tønsberg kutte i kommunebudsjettet i årene fremover. Men ordningen med ekstra bemanning i barnehagene har overlevd to politiske skifter i kommunestyret og virker å være «fredet».  Det hersker også bred enighet om at ekstra bemanning er viktig, forteller Anita Schjelderup, som er virksomhetsleder for barnehagene i Tønsberg kommune. 

– Alle styrerne i de 27 kommunale barnehagene våre er opptatt av å beholde denne ressursen, også de som ikke tar del i ordningen. Så økt bemanning har sterk støtte i fagmiljøet, sier Schjelderup. 

Lettere å planlegge hverdagen 

En faktor som ofte blir diskutert i forbindelse med prosjekter om økt bemanning er påvirkningen på sykefraværet. Det er ikke nødvendigvis så stor forskjell på sykefraværet i Brekkeåsen før og nå, ifølge de ansatte. Men de opplever å være bedre rustet når noen blir syke.
 
– Selv om vi har fravær, trenger vi ikke å omkalfatre dagene. Vi kan gjøre de samme rutinene som vanlig. Og det skal mye mer til før vi må endre på noe som går utover barna, sier Martinsen.  

– Vi setter også inn vikarer sjeldnere enn før. Vi velger det rett og slett bort fordi det oppleves mindre nødvendig nå når vi har bedre dekning.

I det hele tatt får barnehagen opprettholdt planer i mye større grad enn før – også når det skjer noe uforutsett.   

– Før brukte vi mye mer tid på å få organisert plantid og møter. Det trenger vi nesten ikke å bruke tid på lenger, sier Martinsen. 

Det skal mye mer til før vi må endre på noe som går utover barna.

Å få avholdt regelmessige møter med hele personalgruppa har ført til økt medvirkning og bedre samspill, forteller de ansatte.  

– Å kunne drive med fagutvikling i arbeidstida er viktig for å føle trivsel og eierskap.

Vi er en avdeling med 17 barn, hvor fire barn sover og da er det 13 barn ute og leker. De fire barna som sover må ha en vognvakt. Vi har pauseavvikling og møtetid i sovetiden. Nå som vi er fire ansatte, så kan en gå på pause/møte, en kan være vognvakt og to ansatte kan være ute sammen med barna. Det at vi er to ansatte ute sammen med barna gjør at vi kan følge barnas innspill samtidig som vi har oversikt. ​

I dag kom en gutt 4 år og sa at han ikke hadde noen å leke gjemsel med. Han var ny i august og kjenner ikke barna på de andre avdelingene enda. Jeg sa at jeg kunne være med å leke. Vi så en annen gutt på 4 år fra en annen avdeling som satt alene. Vi ble enige om å høre om han ville være med å leke gjemsel. Han spratt opp og ville være med. Det tok ikke lang tid før det var flere barn som ville være med på leken når de så at en ansatt også var med. De to guttene ville både telle og gjemme seg sammen. Jeg valgte at vi skulle leke i skogen, da kunne jeg samtidig følge med på om det var noen av de andre barna som «forsvant» bak huset. ​

Når jeg til slutt måtte gå, så løste leken seg opp, men det at jeg har mulighet til å bli med flere ganger, bidrar til at vennskap etableres og relasjoner styrkes på tvers av avdelinger. Å være et støttende «stillas» i den økende lekekompetansen og gi barn opplevelse av å medvirke – at deres stemme betyr noe. Det er en fantastisk god følelse å vite at jeg har vært med på å skape trivsel og mestring blant barna og at jeg vet at jeg kan gjøre det samme i morgen. 

Det er også blitt lettere å planlegge ferie og avspasering, påpeker de ansatte, noe som også er en viktig faktor for å skape trivsel på jobb.   

– Vi kan ta ferie med lave skuldre, uten å ha dårlig samvittighet for at ting ikke blir gjennomført.  

En rekke positive funn 

En gruppe forskere ved Universitetet i Sørøst-Norge har forsket på ordningen med økt bemanning i barnehagene i Tønsberg. De intervjuet både styrerne og resten av personalet om deres erfaringer med å jobbe i avdelinger med økt bemanning. Forskerne har også observert barnegruppene og intervjuet foreldrene om hvordan dette har påvirket dem. 

– Vi ser at barnehager med økt bemanning har et annet pedagogisk mulighetsrom. De kan organisere dagen på en annen måte. Blant annet kan de ansatte i større grad skape gode samtalesituasjoner med barn fordi de har tid til å følge opp innspill. Det samme gjelder når det kommer til lek, sier professor ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) Karin Hognestad, som har vært prosjektleder for forskningsprosjektet.  

Hun peker på flere av de samme positive tendensene som de ansatte i Brekkeåsen: Økt bemanning gir personalet et litt større handlingsrom. En annen klar tendens er at både pedagogiske ledere, styrere og eiere opplever at de samarbeider bedre om det pedagogiske arbeidet.  

Les også: Slik har lokallaget i Tønsberg jobbet med bemanning i barnehagene (Forbundsnytt)  

Forskerne har også gjort en tidsstudie, der de undersøkte hvor ofte barnehagelærerne var tilstede sammen med barna, både i barnehager med og uten styrket bemanning. Den viser med all tydelighet hvorfor bedre bemanning er nødvendig. 

– De barnehagene som ikke har styrket bemanning når aldri opp til bemanningsnormen inne på avdelingene. Det er rett og slett så mye annet viktig arbeid personalet skal gjøre som krever tid: Møter, praktisk arbeid, dialog med foreldre, sier hun. 

– Det var ikke noen revolusjonerende stor forskjell i tilstedeværelse mellom barnehager med og uten økt bemanning. Men vi så viktige forskjeller på perioder hvor det var veldig få ansatte på jobb sammen med barna, tilføyer Hognestad.