Spørsmål og svar om kommuneoppgjøret 2025

Lurer du på hva resultatet av lønnsforhandlingene i tariffområdet KS betyr for deg? Her er en samling relevante spørsmål og svar. Merk at Oslo kommune er et eget tariffområde og ikke inkludert i kommunesektoren (KS).

Hva ble resultatet i årets lønnsoppgjør?

Kommunesektoren har samlet sett fått en økonomisk ramme på 4,4 prosent.
Alle med høyere utdanning får et sentralt tillegg fra 1. mai 2025 på mellom 15.200 og 21.200 kroner. Dette beløpet får den enkelte på toppen av sin inntekt. Ny garantilønn justeres tilsvarende. Se ny lønnstabell for å finne ut hvilket tillegg du får.

Alle ledere som hovedsakelig får sin lønn gjennom sentrale forhandlinger (kapittel 4) får et generelt prosentvis tillegg på 2,8 prosent av den grunnlønna de hadde per 30. april 2025. Tillegget gis fra 1. mai 2026.

Hvorfor valgte Unio kommune å akseptere dette tilbudet fra KS?

Vi gikk inn i oppgjøret med en klar ambisjon om at medlemsgruppene våre skulle få en betydelig reallønnsvekst. Det ser alle ut til å få. Kravet om en høyere økonomisk ramme enn frontfaget, som kunne ha tettet gapet mellom offentlig og privat sektor noe, nådde vi ikke frem med. Vi valgte likevel å akseptere resultatet, da den generelle kommuneøkonomien er svært krevende. Det var liten sannsynlighet for at en streik ville ha medført ytterligere lønnsmidler, derfor valgte Unio å akseptere resultatet.

Samtidig minnet Geir Røsvoll før forhandlingene om de betydelige utfordringene kommunene har med å rekruttere og å beholde, og at de ikke kan løses i lønnsoppgjørene. For at innbyggerne skal få de helsetjenestene og den utdanningen de forventer, må politikerne komme på banen. Kommunene må få friske midler som gjør dem til attraktive arbeidsgivere. Dette sporet vil bli fulgt opp utenfor tarifforhandlingene, lover Unio kommunes forhandlingsleder.

– Mangelen på personell med høyere utdanning, spesielt innenfor helse og utdanning, utgjør en alvorlig trussel mot velferdssamfunnet, og dette må tas på største alvor, sier Røsvoll.

Er dette et godt resultat?

Vi mener at dette er et akseptabelt resultat for våre medlemsgrupper. Det var svært viktig for oss å få økt kjøpekraft. Prisstigningen for 2025 er beregnet til 2,7 prosent (Det tekniske beregningsutvalget), da bør dette resultatet gi en merkbar bedring i kjøpekraften. Det var svært viktig i årets forhandlinger.

Er ramma på 4,4 prosent det samme som lønnstillegg?

Totalramma i årets oppgjør er 4,4 prosent for kommunesektoren. Ramma er ikke det samme som lønnstillegg. I ramma inngår også overheng og glidning.
Overheng er, enkelt forklart, lønnsøkning man forhandlet fram et år, som går av lønnsbudsjettet (ramma) for året etter. Altså ettervirkninger av forrige års tariffoppgjør.

Lønnsglidning er de lønnstilleggene som i hovedsak kommer av ulike former for lokal lønnsdannelse, for eksempel lønnstillegg gitt ved tilsetting, ansiennitetsopprykk og så videre.

Mange synes begrepene «glidning» og «overheng» er lite intuitive. Derfor har vi laget denne videoen som gjør dette noe mer forståelig:

Ramme, overheng og glidning – hva er det?

Hvordan kommer lærerne ut i dette oppgjøret?

Lærere med tre års utdanning og adjunkter får et lønnstillegg på mellom 15.200 og 18.800 kroner.

Lærere og lektorer med mer enn fire års utdanning får et lønnstillegg på mellom 15.200 og 21.200 kroner.

Hvordan kommer barnehagelærerne ut?

Vi la vekt på reallønnsvekst for våre medlemsgrupper i våre krav i år. Dersom den forventede prisveksten slår til vil våre medlemmer, også barnehagelærerne, få et akseptabelt lønnstillegg. De får et tillegg fra 15.200 og 18.000 kroner.

Barnehagelærerne har hatt en god lønnsutvikling over flere år, men vi mener fortsatt at lønnsnivået må bli bedre.

Hva med lederne?

Alle ledere som hovedsakelig får lønnen sin gjennom sentrale forhandlinger (kapittel 4) får et generelt prosentvis tillegg på 2,8 prosent av den grunnlønna de hadde per 30. april 2025.

Skoleledere og styrere i kapittel 3 og 5 omfattes ikke av disse sentrale lønnsforhandlingene.

Hvor ser jeg hva som blir min nye lønn?

Vi lager en lønnskalkulator med den nye garantilønna (oppdateres med tall per 1. mai 2025 snart). Garantilønna vil i mange tilfeller være lavere enn den lønna du har, det nye lønnstillegget får du på toppen av den lønna du har i dag. Se lønnskalkulatoren her: 

Lønnskalkulator KS

Får vi en utredning av nytt kapittel for lærerne?

Nei, ikke ennå, men i fjorårets lønnsoppgjør ble det avtalt å videreføre partssammensatt utvalg for sentrale lønns- og stillingsbestemmelser for å utrede dette kravet. Utvalget skal ferdigstille arbeidet innen 31. januar 2026, så kan det bli en del av neste års hovedoppgjør.

Dette utvalget skal «vurdere nye lønnsmodeller for stillingsgrupper i kap. 4, herunder undervisningspersonalet». Utvalget skal også «belyse betydningen lønnsmodellene kan få for de ulike stillingsgruppene, og eventuelle behov for endringer i tilhørende vedlegg», heter det i protokollen.

– Dette kan forandre lønnssystemet i fremtiden, og kan få stor betydning for oss. Vi må nå jobbe godt med dette fram mot hovedtariffoppgjøret i 2026, sa Geir Røsvoll da utvalget fikk sitt mandat.

Er det avtalt noe for neste år?

Nei.

Skal vi stemme over dette?

Nei, det er ikke uravstemning i et mellomoppgjør. Sentralstyret i Utdanningsforbundet har akseptert avtalen.