Ser frem til et spennende fylkesårsmøte

Årsmøte i Utdanningsforbundet Innlandet avholdes 9-11 mai på Scandic Lillehammer. Fylkesstyret er godt i gang med forberedelsene og fylkesleder Thore Johan Nærbøe gleder seg til et nytt fylkesårsmøte.

- Fylkesledelsen gleder seg veldig til å arrangere fylkesårsmøte etter den første perioden i Innlandet. Det har vært en periode preget av store omskiftninger, både i storsamfunnet og for fylkeslaget, og det skal bli godt å samle delegater og tillitsvalgte fra alle våre 46 lokallag til tre begivenhetsrike dager på Lillehammer i mai, sier han.

4 år- og verden er endret

Det har gått snart fire år siden Utdanningsforbundet Innlandet så dagens lys, etter en sammenslåing av Utdanningsforbundet Hedmark og Utdanningsforbundet Oppland. Fylkesstyret har arbeidet i 4 år ut fra vedtak som ble gjort i mai 2019. Fylkesleder Thore Johan, som selv ble valgt til nestleder i mai 2019, forteller at perioden har blitt noe helt annet enn forutsett.

- Retningslinjene og politikken som vi vedtok i 2019 ble laget og skrevet i en ganske så annerledes verden enn vi har i 2023. En ting er de store konsekvensene covidpandemien har påført og fortsetter påføre Norge og verden. I disse dager nærmer vi oss på dagen at det har gått ett år siden Russland angrep på Ukraina og de vanvittige bildene vi har sett siden 24.februar. Dette påvirker samfunnet vårt og profesjonen vår i mye større grad enn hva man kunne tro, og vi står ovenfor et helt annet utfordringsbilde enn hva vi forutså i 2019, sier han.

Streik og manglende forståelse hos arbeidsgiver

Perioden har også vært preget av flere streiker, noe han regner med vil påvirke ordskiftet på det kommende årsmøtet i stor grad.

- Samtidig som hendelser i verden skaper økonomiske og samfunnsmessige konsekvenser, strever profesjonen med å få arbeidsgivere til å forstå alvoret som skjer i oppvekstsektoren. Rekrutteringsutfordringer, bemanningskrise underfinansiert oppvekstsektor og mindrelønnsutvikling er bare noen av sakene som danner bakteppe når vi nå skal utforme ny politikk. For at Utdanningsforbundet Innlandet skal klare være samfunnsaktuelle og offensive, trenger vi høre stemmen fra alle lokallag. Betydningen av lokallagsårsmøtet er større enn på mange år, og vi oppfordrer alle våre 12 300 medlemmer til å bruke sin demokratiske rett og ta del i utviklingen av vår organisasjon, sier han.

Medlemmer og tillitsvalgte kan fremme saker til årsmøtet gjennom lokallagenes årsmøter i mars, men det er også mulig å melde saker direkte til fylkeslaget via epost. Thore Johan håper at mange benytter anledningen til å melde saker

- Det er mye arbeid som skal på plass for at de 163 delegatene, gjester, sekretariat og observatører kan få gjennomført møtet. Jeg vil takke alle som bidrar inn mot fylkesårsmøtet, enten det er på lokallags – eller fylkesnivå. Vi klarer ikke dette uten at vi bidrar alle sammen, sier han.

I tillegg til at han håper på at flere benytter anledningen til å melde saker, så har Sentralstyret sendt ut saker som de mener vil prege organisasjonen og debatten frem mot Landsmøtet høsten 2023. Disse vil fylkesstyret ta med seg i sitt arbeid med saker til årsmøtet.

- Fylkesstyret kommer til å ta med seg disse i vårt arbeid med politikkutvikling i tillegg til at vi kommer til å foreslå egne saker. Lokallagene oppfordres til å sende oss sine innspill og sine saker innen utgangen av mars. Slik skal vi sammen klare det store målet vårt; å være et fylkeslag som preger samfunnsdebatten og organisasjonen de neste fire årene, sier han.