Lederkabalen avklart i Innlandet

Årsmøtet i Innlandet startet i dag og det var knyttet spenning til valg av ny ledelse i Innlandet. Valgkomiteen hadde på forhånd innstilt Thore Johan Nærbøe og Aslak Stensrud, begge fra grunnskole som lederduo.

Diskusjoner i forkant

Ann Mathilde Jostad, leder av valgkomiteen, innledet med å si at det hadde vært diskusjoner og uenigheter i valgkomiteen på både leder og nestlederplass, men at de hadde samlet seg om et felles forslag på leder i Thore Johan Nærbøe.

Thore Johan ble valgt som nestleder på årsmøtet i 2019 og tok over som fylkesleder da Rannveig Theisen trakk seg fra vervet midtveis i perioden. Både han og Aslak Stensrud, som var nestleder i Utdanningsforbundet Oppland før sammenslåingen hadde stilt seg til disposisjon til ledervervet.

Årsmøtet samlet seg om innstillingen til leder fra valgkomiteen, og det var en glad nyvalgt fylkesleder som takket for tilliten.

- Det er en stor ære å få lov tik å lede fylkesstyret i innlandet i en ny periode. Grunnlaget som er lagt de fire siste årene er godt, og vi har alle forutsetninger for å bli en viktig aktør for organisasjonen og for oppvekstsektoren i Innlandet, sier han.

Han mener det er bra at det er flere kandidater til ledervervene og at dette er noe organisasjonen skal være takknemlig for.

- Det står respekt av måten kandidater og debattanter har vist seg fra talerstolen. Og at vi er flere som vil bidra i å dra prosessene i Innlandet er bare bra. Det betyr at det gror godt i Innlandet. Jeg mener vi har sett dette i debattene ellers også denne første dagen. Det er mange tillitsvalgte på talerstolen som er premissleverandører for god utdanningspolitikk. Jeg gleder meg til å ta fatt på arbeidet de neste fire årene, sier han.

Reaksjoner på to menn i ledelsen

Valgkomiteens innstilling til nestleder var Aslak Stensrud. Jostad argumenterte for at mange av lokallagene også hadde ønsket Aslak på lederplass, og at det da var viktig å få han inn i ledelsen. Hun presiserte også at kjønnskvoteringen gjelder på fylkesstyret som helhet og ikke ledelsen isolert sett. Hun ba om tilslutning til valgkomiteens forslag.

Gry Rollag Føsker, kontaktperson videregående opplæring i det sittende fylkesstyret la inn forslag på Torill Beitdokken. Hun mente det var oppsiktsvekkende å velge to menn i ledelsen av en organisasjon med rundt 75% kvinnelige medlemmer. Det var flere som tok ordet i saken og både Aslak og Torill fikk mye støtte av delegater fra talerstolen. Etter en jevn votering trakk Torill det lengste strået og ble valgt til nestleder. Også hun var veldig glad for å bli valgt inn i ledelsen etter to år i vervet.

- Jeg har blitt spurt av flere om jeg ville la meg benkes til nestleder og det sa jeg ja til. Jeg opplever at jeg har gjort en god jobb sammen med Thore Johan i den perioden vi har fungert som ledelse og jeg ønsket sterkt å fortsette dette arbeidet. I tillegg mener jeg at Utdanningsforbundet Innlandet fungerer best med en ledelse som kan ivareta både manns- og kvinneperspektivet, sier hun.

Den nyvalgte ledelsen er opptatt av å følge med på debattene og de tilbakemeldingen som blir gitt fra lokallagene og fra årsmøtets talerstol.

- Vi har jobbet godt sammen i den tiden vi har vært ledelse for Innlandet. Vi mener vi er et godt team. Vi har hatt et mål om at vi skulle finne politikkområder som engasjerer og som bidrar til utviklingen av organisasjonen. Debattene så langt tyder på dette. Vi skal sammen jobbe de neste fire årene for å samle Innlands-laget ytterligere, og vi er sikre på at vi kommer ut av dette årsmøtet enda sterkere enn da vi gikk inn, sier Thore Johan.