Besøk fra Forsknings- og utdanningskomiteen

Hege Bae Nyholt fra Stortinget besøkte fylkesstyret og fremhevet viktigheten av en sterk fagbevegelse som må engasjere seg for å få til de endringene i Opplæringsloven vi mener er viktige.

I mars fikk fylkesstyret besøk av lederen for Forsknings – og utdanningskomiteen på Stortinget, Hege Bae Nyholt (Rødt). Fylkesleder, Anita Karlsen, orienterte om våre viktigste saker.

– Bare lærere er lærere. Vi må lukke bakdøra i opplæringsloven, slik at vi ikke får «lærere» uten godkjent utdanning i skolen. I dag er det mulighet for å ansette nesten hvem som helst, det ønsker vi å gjøre noe med. Beskyttelse av lærertittelen er en god start. Mer bemanning og flere lærere i barnehagen, sa Karlsen.

Lave søkertall

Nyholt forklarte at Opplæringsloven kommer nå og her må vi være på. I tillegg kommer endringer i barnehageloven kommer mest sannsynlig til høsten.

Utfordringene med lave søkertall til lærerutdanningene fikk stort fokus. Hva skal til for å få flere søkere? Hva skal til for at dagens unge ønsker å bli lærere?  Dagens situasjon med mangel på kvalifiserte lærere i barnehage og skole, og mangel på vikarer, bekymrer ikke bare fylkesstyret – lederen for Forsknings- og utdanningskomiteen er også bekymret.

Styrke lærerne i barnehage og skole

Når det er mangel på lærere i storbyene – hvordan skal vi få kvalifiserte lærere i distriktene? Dagens lærere er sliten, og har store utfordringer med å få hverdagen til å gå rundt. Vi snakker ofte om laget rundt barna, men da må vi styrke lærerne i skolen og barnehagen. Vi må ha flere av dem. Vi er også nødt til å se på lærerutdanningene.

Vi fikk snakket mye om endringene i Opplæringsloven som er varslet. Vi må få stengt bakdøra – vi kan ikke ha lærere uten godkjent utdanning i skolen!

Bekymringsfullt

Det ble også tatt opp at det er enda større utfordringer når det gjelder å rekruttere og beholde samiskspråklige lærere. Sametinget mente de ikke fikk gjennomslag for samiske barns rettigheter i den nye opplæringsloven. Det er bekymringsfullt.

I barnehagen er det mulighet for dispensasjon fra kravet om utdanning. Det er ikke greit. Kravene til hva barnehage skal være har økt, barna er yngre og oppholdstiden er lengre. Bemanningsnormen må gjelde hele åpningstiden og vi må ha inn flere lærere i barnehagen. Vi må bruke de positive erfaringene fra pandemien her.

Bryter loven daglig

Faglige administrative støttesystemer blir utfordret i forhold til kompetanse i barnehage og skoler når det er mangel på kvalifiserte lærer. Det er i tillegg stort press på denne tjenesten som gjør at opplæringsloven og barnehageloven brytes daglig.

Nyholt fortalte til slutt om arbeidet i komiteen. Hun presiserte viktigheten av en sterk fagbevegelse som må være med å engasjere seg for å få til de endringene i Opplæringsloven vi mener er viktige. Avslutningsvis sa hun at med tanke på psykisk helse er psykisk helse er barnehagen den største og viktigste institusjonen når det gjelder å forbygge selvmord. Vi er ikke uenige det.

Karina Vertot og Inge Sneberg