Hvorfor en slik fiendtlig holdning, KS?

Fylkesledelsen svarer på innlegg underskrevet av KS Innlandet. De mener det er all grunn til at man dissekerer innholdet i KS sitt innlegg.

Fylkesleder Thore Johan Nærbøe og nestleder Torill Beitdokken lurer i innlegget på om KS reflekterer over hva den fiendtlige holdningen som fremkommer fra KS i annonser og innlegg gjør med lærere som jobber i skolen.

- For våre medlemmer er det besynderlig at KS, som er deres arbeidsgivermotpart, legger ned et voldsomt engasjement og betydelig arbeid i å snakke ned en yrkesgruppe som utgjør ca 25% av ansatte i kommunene og over 60% av de ansatte i fylkeskommunen. Det er en klar grense for hvor lenge lærere tåler å høre at deres utdanning ikke betyr noe, og at arbeidsgiver ser ut til å mene at hvem som helst kan gjøre en like bra jobb i klasserommet, sier Thore Johan. 

Legger hindringer i veien for politiske ambisjoner 

Han synes det er helt på sin plass å påpeke at KS legger hindringer i veien for politiske ambisjoner, fra både nasjonale myndigheter og lokale skoleeiere. 

- Streken for hva lærere tåler er for lengst passert, og det er derfor lærere i hele landet sier at det er nok nå. Det hjelper lite at KS fortsatt fremholder at «alle andre er enige» i lønnsforhandlingene. Lærerne er ingen liten marginal gruppe. Tre lærerorganisasjoner som organiserer ¼ av den kommunale arbeidstokken kan ikke settes bakerst i køen nok en gang, sier han. 

Han reagerer på at KS i sine innlegg løfter fram de unge, nyutdannede lærerne som vinnerne i årets tariffoppgjør. 

- Det er riktig at startlønna er gitt et løft. Men KS glemmer å opplyse at alle kommunalt ansatte har fått garantilønnsøkning, ikke bare lærere i skolen. KS vet også godt at det er gjort endringer i ansiennitetsstigen slik at begynnerlønna tilsvarer det den nyansatte ville hatt etter 6år. Med andre ord får nyutdanna sine egne penger, bare noen år tidligere, sier han. 

Hele innlegget kan blant annet leses her.  (ekstern lenke)

Fjellstøtt mandat? 

Geir Holte Moen, kontaktperson grunnskole hadde også et innlegg i avisene nylig med overskriften «vend i tide, det er ingen skam å snu. Dette innlegget har også stått på trykk i kommunal rapport.  

Moen har fått svar av styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen. Hun fremholder at «konflikten som nå pågår ikke kan løses verken av lokale eller nasjonale politikere». I sitt svar innlegg forsikrer hun at «både løsningen i årets forhandlingsoppgjør og også KS`forhandlingsmandat står fjellstøtt i kommune-Norge». 
 
Dette reagerer Thore Johan Nærbøe på. 

- Vi hadde en runde i forkant av lønnsoppgjøret hvor vi så på hvordan kommunene hadde behandlet KS sitt mandat. I 37 av 46 kommuner i Innlandet ble det benyttet et saksfremlegg som KS selv har ført i pennen. Gjennomgangen viser også at regioner har samarbeidet om innstilling til vedtak. I 40 av 42 kommuner hadde politikerne enstemmig gått inn for administrasjonens vedtaksforslag, i mange av dem helt uten debatt. Jeg vil ikke kalle dette et fjellstøtt mandat, sier han. 

Han bemerker også at flere politikere i Innlandet, fra for eksempel Rødt, SV og Venstre har gått ut og støttet streiken. I tillegg har lærerne støtte i 70% av befolkningen. 

I innlegget til Helgesen er det også skrevet «oppslutningen i uravstemningen viser at resultatet i lønnsoppgjøret gjenspeiler de klare signalene fra folkevalgte i Kommune-Norge». Thore Johan mener at svaret på uravstemningen ikke er i overensstemmelse med hva politikerne formidler til Utdanningsforbundet. 

- KS har sikkert fått det svaret de vil ha, men har de reflektert over hvilket grunnlag disse svarene er gitt på? Vi har fått svar fra politikere som ikke vil uttale seg fordi «det er mellom partene i arbeidslivet, og at de ikke vil blande seg inn». Vi fikk vite av Rødt i Hamar at uravstemningen i KS ble behandlet rent administrativt, og at de ikke fikk anledning til å mene noe om det. Ordføreren i Gjøvik var ute og reagerte på KS sin retorikk i behandlingen av uravstemningsdokumentet der. Jeg vil ikke si at denne uravstemningen nødvendigvis representerer politikernes syn på lærerlønn og rekrutteringsutfordringer, sier han.