Stanset kutt i yrkesfag i Østfold

Dette er gode nyheter for elevene som skal ut i praksis på Vg2 til høsten. De tillitsvalgte i Utdanningsforbundet, både lokalt og sentralt, har jobbet for å hindre kutt i lærernes undervisningstid i yrkesfaglig fordypning (YFF).

– Vi mente det ville være uklokt å skjære inn på et så viktig fag. Nå er vedtaket om kutt satt på pause inntil videre og det er bra, sier Merete Henden, kontaktperson videregående opplæring i Utdanningsforbundet Østfold.

Det var utdanningsnytt.no som først skrev om saken, den kan du lese her:

Lærerjubel i Østfold (utdanningsnytt.no)

Fylkestinget i Østfold vedtok før jul kutt på 12 millioner i lærernes timer i faget yrkesfaglig fordypning på Vg2 fra høsten 2025, men har nå valgt å utsette kuttet.

Fortsetter som før

De videregående skolene fortsetter med samme antall undervisningstimer for lærerne i faget som i inneværende år. Selve vedtaket om kutt blir imidlertid stående. Elevene har et timetall på 253 timer per år i faget yrkesfaglig fordypning på Vg2, som er der kuttet er vedtatt.

– Fylkestinget ønsket å endre lærernes timer i faget fra «undervisning» til «annet elevrettet arbeid» når de skal følge opp elever som er ute i praksis. Dette gjør at tiden lærerne har til å følge opp elevene blir kortere, fordi de mister tiden til for- og etterarbeid som de får dersom timene er «undervisning», forklarer Henden.

I tillegg ville det bety at lærerne måtte undervise flere timer i andre fag.

Vil jobbe for å endre vedtaket

Hovedtillitsvalgt Linda Hagen Aasen er fornøyd med å ha fått satt vedtaket på pause.

– Jeg tenker at dette er veldig bra. Saken har en lykkelig ende enn så lenge, men spøkelset henger der for neste skoleår 26/27. Meningen er at vi skal fortsette arbeidet med å finne løsninger til høsten. Men jeg har ikke tenkt å gi meg, sier hun.

Selv om politikerne ikke har endret vedtaket, er Henden fornøyd med at arbeidet de har gjort med å fortelle politikerne hva som står på spill for elevene hvis de velger å iverksette vedtaket om kutt.

– Vi tror det har bidratt til at vi lyktes med å få en midlertidig pause. Vi har hatt møter med politikere, med administrasjonen i fylkeskommunen og har kontaktet journalister som har skrevet om saken. Vi ga oss ikke, selv når vedtaket var gjort, forklarer hun.

Fant ingen god løsning

Hagen Aasen har sittet i en arbeidsgruppe i fylket sammen med tillitsvalgte, fylkesadministrasjonen, hovedverneombudet og skoleledere for å finne ut hvordan vedtaket kunne realiseres.

– Vi stilte spørsmål om blant annet hvem som skulle drive bedriftskontakt når lærernes tid skulle endres til «annet elevrettet arbeid». I henhold til tariffavtalen er dette arbeid med elevene. Arbeidsgruppen klarte ikke å finne svarene, forklarer Hagen Aasen.

Trenger god oppfølging

I faget yrkesfaglig fordypning (YFF) skal eleven få erfaring og prøve ut ferdigheter i praksis. For å få til det, trengs det nok lærebedrifter med tid til å følge opp den enkelte.

– I dag er elever ute én dag i uka i 1. klasse og én til to dager i 2. klasse. Faglæreren bruker tiden sin til å komme ut til de ulike arbeidsplassene, vurderer og følger opp i tett dialog med lærebedriften. Elever trenger god oppfølging av lærer for å fullføre og bestå, forklarer Henden.

Lærerne i faget bruker mye tid til å kjøre mellom praksisplassene for å følge opp elevene når de er ute i praksis.

– De lager oppgaver til elevene som de skal utføre når de er ute i praksis. Lærerne skal sikre at de følger læreplanene. Dette er arbeid man egentlig ikke får betalt for dersom timene endres til «annet elevrettet arbeid». Timeregnskapet går rett og slett ikke opp, sier Hagen Aasen.

– En kvalifisert lærer må ha ansvaret

2. nestleder Thom Jambak i Utdanningsforbundet roser de tillitsvalgte i Østfold.

– Her har de tillitsvalgte gjort en god jobb. Og fylkespolitikerne har lyttet til lærerne, det skal de ha honnør for.

Opplæringsloven med forskrifter, gir tydelige føringer om hva som kreves for at en opplæringsaktivitet som utplassering i bedrift i YFF skal inngå som en del av elevenes minstetimetall i et fag.

– En kvalifisert lærer må ha det overordna ansvaret for opplæringen og for vurderingen av elevene. Dette har dessverre ikke alle skoler og fylkespolitikere tatt inn over seg, og det slurves mye med dette i mange fylker, sier han.

Han minner om at det er en nasjonal målsetting å satse på yrkesfag.

– Vi erfarer at uthulingen av det store og viktige faget YFF bidrar til det motsatte. Derfor er arbeidet som er gjort i Østfold et eksempel til etterfølgelse.

Sitert

Avbildet: Thom Bjørnar Jambak
Thom Bjørnar Jambak

2. nestleder i Utdanningsforbundet