Prognose: Reallønnsvekst også for alderspensjonistene

– Det blir realinntektsvekst for alderspensjonistene i år, selv om de må betale for at man tok kraftig feil om prisveksten i fjorårets trygdeoppgjør, sier Erik Orskaug, spesialrådgiver i Unio.

I år vil pensjonistene få litt mer å rutte med. Noen får mer enn andre, skriver Dagbladet i denne saken som ligger bak betalingsmur.

Trygdeoppgjøret foregår 19.–22. mai. Der reguleres grunnbeløpet (G) og pensjonene i folketrygden. Oppgjøret angår over 1 million alderspensjonister i Norge.

Se alt om pensjon her

– Hvor mye vi bommet i fjor, vet vi. Hva pris- og lønnsveksten blir i år, vet vi ikke før året er omme. Det som legges til grunn i trygdedrøftingene, er derfor regjeringens anslag i revidert nasjonalbudsjett, sier Erik Orskaug.

Regulerer grunnbeløpet

Det første som skjer i trygdeoppgjøret, er reguleringen av grunnbeløpet (G).I 2024 var anslaget i nasjonalbudsjettet 5,2 prosent, mens nasjonalregnskapets siste tall viser at lønnsveksten i fjor ble 5,6 prosent.

– Her har vi med andre ord 0,4 prosentpoeng til gode i årets trygdeoppgjør, sier Orskaug.

Ikke reelle forhandlinger

Det er myndighetene som bestemmer hvor mye grunnbeløpet i folketrygden og pensjoner skal øke, og det er ingen reelle forhandlinger om pensjonsøkning.

Resultatet av fjorårets trygdeoppgjør skal måles mot fasiten – den reelle pris- og lønnsveksten i fjor. Deretter legges anslagene for årets pris- og lønnsvekst. Disse tallene hentes fra revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 15. mai.

Dette er prognosen vår

Unio har resonnert seg fram til følgende anslag for trygdeoppgjøret i år:

Hvis revidert budsjett legger til grunn at lønnsveksten i 2025 blir 4,4 prosent, som i frontfagsoppgjøret, vil grunnbeløpet bli regulert med 4,82 prosent på årsbasis.

Grunnbeløpet vil da bli regulert med 4,94 prosent per 1. mai, og nytt grunnbeløp vil bli 130.160 kroner fra 1. mai.

– Formelt sett er det bare økningen i grunnbeløpet som drøftes i trygdeoppgjøret. Alderspensjonene og økningen i disse er regulert i en forskrift. Det hele går egentlig på autopilot, sier Orskaug.

Ved å legge til grunn TBUs (Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene) anslag på 2,7 prosent for prisveksten i år, blir «samlet prisvekst» på årsbasis 1,88 prosent.

Det samlede resultatet av trygdeoppgjøret er gjennomsnittet av «samlet lønnsvekst» og «samlet prisvekst».

– Med de forutsetningene som er gjort her, gir det på årsbasis en regulering av alderspensjonene med 3,35 prosent og en økning 1. mai på 3,64 prosent, sier Orskaug til avisa Dagbladet.