Ny barnehagelov sikrer likeverdig pensjon

– Endelig får vi på plass en lov som slår fast at ansatte i private og offentlige barnehager skal ha likeverdig pensjon, sier Utdanningsforbundets 1. nestleder Ann Mari Milo Lorentzen.

Etter flere års prosess har Stortinget oppnådd enighet om en ny barnehagelov, som skal sikre forutsigbarhet og gode forhold for både private og kommunale barnehager.  
 
Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Pasientfokus har samlet seg om lovforslaget, som innebærer nye regler for styring og finansiering av barnehagesektoren, og er en oppfølging av barnehageforliket fra i fjor høst. Forslaget behandles i Stortinget 3. juni.
 
– Endelig får vi på plass en lov som slår fast at ansatte i private og offentlige barnehager skal ha likeverdige pensjonsvilkår, sier 1. nestleder Ann Mari Milo Lorentzen. 

Hun påpeker at dette ikke er en selvfølge for mange av barnehagelærerne som jobber i det private i dag. 

 – Nå er det ingen grunn til ytterligere utsettelser i de private barnehagene hvor pensjonsordningene fremdeles ikke er på plass, sier Milo Lorentzen. 

Løser ikke de store utfordringene 

Utdanningsforbundet er imidlertid skuffet over at lovforslaget ikke kommer med tiltak som kan ikke løse de store utfordringene i barnehagesektoren – med bemanningskrise, altfor mange barnehagelærere som slutter og private eiere som tar ut profitt.
 
Milo Lorentzen understreker at det trengs en betydelig politisk innsats for å forbedre tilbudet til barna og arbeidsforholdene for de ansatte.  
 
– Sektoren har vært underfinansiert lenge, noe som har ført til bemanningskrise og mangel på barnehagelærere. Dette rammer først og fremst barnehagebarna, som ikke får det pedagogiske tilbudet de har krav på.  

Større handlingsrom til kommunene 

Med lovforslaget har flertallet på Stortinget blitt enige om flere endringer som åpner for at kommunene i større grad kan stille krav til de private barnehagene og tilpasse tilskuddene etter behovene i ulike barnehager.  

Utdanningsforbundet mener det er positivt at det åpnes for dette, og at det kan bidra til bedre driftsvilkår for mange barnehager – forutsatt at kommunene velger å benytte seg av ordningene.  

– Vi skulle ønske at disse ordningene i langt større grad var forpliktende for kommunene. Her er det skuffende at politikerne ikke vil stille større krav, sier Milo Lorentzen. 

Likeverdig pensjon for ansatte i private og kommunale barnehager

Stortingspartiene har blitt enige om et nytt pensjonstilskuddsystem som skal sikre bedre finansiering og mer forutsigbarhet.  
Fra 2027 innføres en modell med tre deler, hvor én representerer bransjestandard. Tilskudd vil bli beregnet basert på årsverk og lønnskostnader i private barnehager. 

Det blir også innført en spesialregel for barnehager med ansatte som er tilknyttet såkalte lukkede ytelsespensjonsordninger. Dette innebærer at de på grunn av historiske årsaker er koblet til avtaler om offentlig tjenestepensjon.  

I tillegg vil det etableres en ny søknadsordning for å dekke dokumenterte pensjonskostnader, uavhengig av når pensjonsavtalen ble inngått. Denne ordningen vil bli etablert i 2026 og vil bli evaluert etter tre år. 

– Ansatte i private barnehager skal ha en god og trygg pensjon med pensjonsordninger på samme nivå som ansatte i kommunale barnehager. Det er veldig gledelig at partiene har blitt enige om et rammeverk for finansiering av pensjon som kan bidra til dette, sier Milo Lorentzen 

Ny finansieringsmodell mer treffsikker

Utdanningsforbundet har arbeidet for at tilskuddet til pensjon skal være knyttet til de faktiske kostnadene barnehagene har. Den nye finansieringsmodellen er ment å sikre gode pensjonsvilkår for ansatte i barnehagene og å gi en forutsigbar finansiering for de private barnehagene.  

Den er mer treffsikker enn dagens modell, spesielt for private barnehager med mange ansatte med høy ansiennitet eller lang utdanning. Det vil også gjøre det enklere for barnehagene å prioritere å ansette medarbeidere med kompetanse og erfaring.