Ministeren orientert om bransjeprogrammets suksesshistorie
Siden IA bransjeprogram kom på plass i 2019 har sykefraværstallene i de aktuelle barnehagene stupt. Nå jobbes det for å få avtalen forlenget.
I 2019 ble IA bransjeprogram barnehage innført, og det har vært en formidabel suksess. De barnehagene som deltar har fått reduserte sykefraværet i de ni foregående kvartalene, og ligger nå betydelig under landsgjennomsnittet.
Men – avtalen om IA bransjeprogram gjelder i utgangspunktet bare ut inneværende år. Denne uka møtte styringsgruppa i bransjeprogram barnehage kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun, både for å fortelle om hvordan bransjeprogrammet har fungert – og for forhåpentligvis å få forlenget avtalen.
Med på møtet var Utdanningsforbundets sentralstyremedlem Turid Buan Øfsti, som sitter i styringsgruppen for IA-bransjeprogram barnehage. Hun beskriver møtet som konstruktivt.
– Vi møtte en minister som er svært opptatt av kvaliteten i barnehagene. Da er det godt at vi endelig kan vise til forskning som viser sammenhengen mellom arbeidsmiljø og kvalitet i barnehagetjenesten.
Selskapet Norce har nemlig, på oppdrag fra IA-bransjeprogram barnehage, gjennomført studier på denne sammenhengen, noe som har vært et pionerarbeid. Og selv om konklusjonen ikke er overraskende, er den likevel høyst interessant:
– Rapporten sier at hvis du skal satse på kvalitet, må du også satse på de ansatte som utfører arbeidsoppgavene. De utfordringene som påvirker arbeidsmiljøet, påvirker også kvaliteten. Kvalitet og arbeidsmiljø går hånd i hånd. Et godt arbeidsmiljø for ansatte er et godt miljø for barna, understreker Buan Øfsti.
Bransjeprogrammet brukt av 2000 barnehager
Gledelig er det derfor å notere seg at de 74 barnehagene som har vært med i bransjeprogram barnehage har hatt en betydelig reduksjon i sykefraværet (se grafen under) sammenlignet med andre barnehager. Ytterligere 2000 barnehager, om lag en tredjedel av landets barnehager, har også dratt nytte av ulike elementer fra bransjeprogrammet, gjennom materiell, konferanser og tilsvarende.
– Det var viktig for oss i styringsgruppen å møte ministeren for å fortelle om resultatene fra bransjeprogrammet. Partsarbeidet her har vært en grunnmur og har gitt gode resultater, og nå ønsker vi at det videreføres utover 2024, sier Buan Øfsti.
Spesielt fordi tidlig avgang og høyt sykefravær har vært utfordringer for ansatte i barnehagesektoren i lang tid, understreker hun.
– Vi vet at barnehagelærere er blant de tre yrkesgruppene med høyest sykefravær, og en tredjedel av sykefraværet skyldes forhold på arbeidsplassen.
– Dette er noe vi kan og må arbeide med. Hvis vi ønsker å satse på kvalitet, må det også være tid til å jobbe godt og systematisk med arbeidsmiljøet i hver enkelt barnehage. Fellesskapet i barnehagene er viktig, så det er vesentlig å stå samlet på arbeidsplassen. De ansatte må få eierskap til sitt eget arbeidsmiljø, understreker Buan Øfsti.
Løser ikke alle problemer
Likevel er hun kjapp med å poengtere at å jobbe med arbeidsmiljøet ikke løser alle utfordringene i barnehagesektoren.
– Det er fortsatt stort behov for økt og bedre bemanning i barnehagene, så selv om vi nå gjør fremskritt med hensyn til arbeidsmiljøarbeidet, har vi fortsatt ikke løst utfordringene i barnehagene.
– Partene har en forpliktende rekrutteringsstrategi. Å ha et godt arbeidsmiljø der det er godt å gå på jobb er et viktig tiltak for å rekruttere og beholde ansatte. Det er også viktig at regjeringen følger opp sin egen strategi, «Barnehagen for en ny tid», hvor de planlegger å øke andelen barnehagelærere til 60 prosent innen 2030, minner Buan Øfsti om.
I møtet med kunnskapsministeren ble det også mulighet til å prate om bemanningsnormen og barnehagelærernormen, forteller Buan Øfsti.
– Den er veldig viktig for oss, og derfor var det gledelig at kunnskapsministeren responderte positivt og sa at hun hadde stor forståelse for det.