ETUCE, Education Internationals europeiske organisasjon, møtes til kongress denne uka. Utviklingen i verden og Europa preger de politiske beslutningene på kongressen.
Tekst Pernille Huseby
Publisert 28.11.2024
Tekst Pernille Huseby
Publisert 28.11.2024
ETUCE: Mobiliserer for fellesskolen i Europa
ETUCE, Education Internationals europeiske organisasjon, møtes til kongress denne uka. Utviklingen i verden og Europa preger de politiske beslutningene på kongressen.
- Det gjør inntrykk å høre om hvordan alle europeiske kolleger i ETUCEs medlemsorganisasjoner opplever kutt i utdanningssektoren og i finansieringen av lærerutdanninger. Og det i en tid hvor fellesskolen er viktigere enn noen gang, sier Geir Røsvoll, leder i Utdanningsforbundet.
Tirsdag vedtok ETUCE-kongressen et strategisk program for de neste fire årene med tittelen «Fighting for the future of public education in a social Europe». I strategien understrekes det at fagforeninger for lærere må styrkes, at den offentlige fellesskolen må forsvares og at ETUCEs medlemmer i fellesskap må kjempe for demokratiske verdier og et inkluderende Europa.
Gode lærere er en god start
Ifølge Røsvoll, som er til stede i Montenegro hvor kongressen avholdes, melder alle ETUCEs medlemsorganisasjoner om en stadig hardere kamp for offentlig utdanning og mot reduksjon i de nasjonale utdanningsbudsjettene. Kutt i finansiering av lærerutdanninger, reduksjon i overføring til skoler og barnehager, og lærerlønninger som ikke er konkurransedyktige, er en felles utfordring. Flere ser også en økende privatisering og kommersialisering av utdanning.
- Denne utviklingen må snus. Utdanningssektorene må styrkes og utvikles. God utdanning gitt av kvalifiserte lærere er en forutsetning for at barn og unge skal kunne utvikle seg selv, tilegne seg kunnskap og kompetanse og bli aktive deltagere i demokratiske prosesser, sier Røsvoll.
Press mot demokratiske verdier
Et annet tema ETUCE-kongressen er opptatt av, er fremveksten av ytre høyre-partier med tilhengere som sprer og promoterer rasistisk og ultranasjonalistiske ytringer.
- Fagbevegelsen har tidligere stått opp mot en slik utvikling og må gjøre det igjen. Vi må forsvare menneskerettigheter, faglige rettigheter, fremme inkludering, likeverd og mangfold, sier Røsvoll som er glad for at Europas lærere står sammen i de felles utfordringene.