Barn utsatt for seksuelle overgrep og vold

Om arrangementet

Hvor og når?
mandag 06. nov. kl. 09:00 - tirsdag 07. nov. kl. 16:00

Lærernes hus

Osterhaus' gate 4 A, 0183 OSLO

Vis i Google Maps
Pris

2 800,- (Medlem av Utdanningsforbundet)

3 600,- (Andre)

Praktisk ansvarlig

Gunn Gallavara
E-post: [email protected]

Faglig ansvarlig

Per Arneberg
E-post: [email protected]
Telefon: 41624135

Målet med kurset er å gi deltakerne innsikt og forståelse for de utsatte barnas situasjon. Hva er det som bidrar til fortielse av traumatiserende barndomsopplevelser? Hvordan vi kan motvirke hemmeligholdelse? Hvordan møte krenkede barn og deres foresatte?

Målgruppe: Kurset inngår i kursrekken til  Utdanningsforbundets spesialistutdanning i pedagogisk-psykologisk rådgivning. Kurset er også relevant for barnehagelærere, styrere, lærere, skoleledere og rådgivere.

DAG 1: Fra avmaktsfølelse til handlekraft
Denne dagen vil gi kursdeltakerne oppdatert kunnskap om seksuelle overgrep mot barn. Målsettingen er at deltakerne skal få innsikt og forståelse for de utsatte barnas situasjon. Traumeforståelse er et stikkord. Det vil bli fokusert på kreftene som bidrar til fortielse av traumatiserende barndomsopplevelser, og på hvordan vi kan motvirke hemmeligholdelse. Framgangsmåter ved bekymring, og ideer til tiltak for å forbedre kvaliteten på barnehagens, skolens, SFOs arbeid for å bidra til beskyttelse av utsatte barn vil stå i fokus.

  • Grunnforståelse av seksuelle overgrep mot barn: Definisjoner. Omfang. Om utsatte barn, overgripere og overgrepsprosesser
  • Taushet og tabu: Om forhold som virker til fortielse, bagatellisering og fornekting. Om forhold som åpner for avdekking av overgrep.
  • Traumeforståelse: Hvordan barndomskrenkelser påvirker nevrologisk utvikling. Hvordan skadene kommer til uttrykk i hverdagslivet. 
  • Når mistanker oppstår: Om ulike etaters plikter, begrensinger og muligheter.  Bevisstgjøring av egne styrker og svakheter. Bevisstgjøring av arbeidsplassens styrker og svakheter. Om tverretatlig samarbeid.

DAG 2: Du skal ikke bære sorgen alene
Om våre møter med krenkede barn og deres foresatte De alle fleste barn vokser opp under trygge forhold. De opplever trygghet, forutsigbarhet og omsorg. Langsomt skapes et liv hos små mennesker som gjør de forberedt til og møte dager, måneder og år. For noen barn er imidlertid ikke dette sant. Tusenvis av barn lever under dramatiske livsforhold i eget hjem og det lille menneske skades både på kort og lang sikt. Tusenvis av barn krenkes av sine nærmeste og i de situasjonene er det vårt ansvar som gode mennesker og oppdage, beskytte og hjelpe barn som lengter etter ro og trygghet. I tillegg er vi ofte i posisjoner hvor vi har muligheten til å invitere til samtaler med foresatte til barn som bærer tungt. Det er vårt ansvar og vårt privilegium.

  • Kortsiktige og langsiktige konsekvenser av krenkelser mot barn.
  • Hva forteller barn at de trenger.
  • Samtaler med barn. 
  • Om våre møter med utsatte barns foresatte. 
  • Om vår forberedthet som hjelpere.

Om foreleserne
Siri Søftestad, er sosionom, Ph.D. Hun har arbeidet i det tverretatlige samarbeidsmiljøet i Agder med tema seksuelle overgrep mot barn fra begynnelsen av 1990-årene, blant annet som rådgiver, tiltaks- og kompetanseutvikler og forsker. Hun har skrevet flere fagbøker og fagartikler. Sammen med Øivind Aschjem er hun initiativtaker til, og representerer nettverket reddesmå.no gjennom undervisningsvirksomhet, forskning og arbeid med utstillingene HVIS KLÆR KUNNE FORTELLE 1 og 2 Øivind Aschjem har gjennom de siste 40 årene møtt mange barn og foresatte som har erfart at det er livet kan utvikle seg dramatisk og krevende.

Øivind Aschjem var i mange år leder av Alternativ til Vold i Telemark og er i dag medansvarlig for folkeaksjonen reddesmå.no I tillegg til klinisk arbeid har Øivind Aschjem skrevet flere bøker, deltatt i ulike filmprosjekter og forelest i flere tiår om dette temaet.