Samisk seminar

Om arrangementet

Hvor og når?
onsdag 30. aug. kl. 10:00 - 15:30

Lærernes hus

Osterhaus' gate 4 A, 0183 OSLO

Vis i Google Maps
Påmeldingsfrist

22.08.2023

Pris

Gratis

Praktisk ansvarlig

Brit Adam
E-post: briada@udf.no
Telefon: 95966175

Faglig ansvarlig

Hege Cecilie Nicolaysen
E-post: hegnic@udf.no
Telefon: 48024062

Utdanningsforbundets samiske utvalg inviterer til seminar om det samiske i norsk skole og utdanning. Seminaret avholdes i Lærernes hus i Oslo men blir også strømmet.

Seminaret vil ha fokus på dagens situasjon, men også å løfte blikket fremover. Hvor godt blir egentlig rettighetene til samiske barn og unge ivaretatt i dagens skole og barnehage?  Får samiske barn og unge en likeverdig opplæring så lenge retten til opplæring på samisk ikke følges opp av en rett til å få læremiddel og pedagogiske verktøy på samiske språk? Har alle barn og elever i norske barnehager og skoler kjennskap til samisk språk, historie og kultur slik rammeplan og læreplaner forplikter til? Hvor står vi nå, og hva må vi jobbe videre med?

Dagen blir innholdsrik. Håkon Hermanstrand fra Sannhets- og forsoningskommisjonens vil legge frem hovedfunnene i kommisjonens rapport. Vi får besøk av barnehagelærere, lærere, forskere, forleggere, og politikere som vil belyse nå-situasjonen fra forskjellige perspektiver. Det vil bli debatt, og så blir det selvfølgelig kulturelle innslag. 

Seminaret vil også bli strømmet.  Ved påmelding, huk av på at du ønsker å delta digitalt, så sender vi lenke når det nærmer seg 30. august.

Fra programmet:

  • Niko Valkeapää, samisk sanger, låtskriver og joiker, åpner seminaret.
  • Håkon Hermanstrand fra Sannhets og forsoningskommisjonen legger frem hovedfunn i rapporten.
  • Steffen Handal om Utdanningsforbundets og lærernes rolle i fornorskningen av samene
  • Torjer Andreas Olsen, UiT, om samisk i læreplanen og (manglende) samiske stemmer og perspektiver i lærebøkene 
  • Sylvi Josefine Johnsen, som selv ikke fikk lære samisk som barn, leder nå Lakselv videregående skole, en ressursskole for samisk kultur og tradisjon.
  • John Trygve Solbakk fra Samisk læremiddelforlag, om hvordan det er å jobbe med samiske læremidler og hva som må til for å bedre situasjonen.
  • Annie Marie Buljo og Klemet Mikkel Buljo fra Samisk i barnehage og skole i Oslo, om hvordan det er å jobbe med samisk opplæring utenfor forvaltningsområdet
  • Aili Kristine Eira, kjent fra NRK-serien Vi lover et helvete, om sin skolegang og sin samiske identitet. 
  • Mikkel Eskil Mikkelsen, fra Sametinget om hva som skal til for å bedre nåsituasjonen.