Rutiner for medisinering av barn i barnehagen og elever i skolen og aktivitetsskolen (AKS)

Hensikten med denne oversikten er å gi en kort innføring i dagens regelverk og klargjøre rammene rundt håndtering av legemidler i barnehager, skoler og aktivitetsskoler.

Barnets beste

Det følger av barnekonvensjonen at alle handlinger som berører barn, enten de foretas av offentlige eller private velferdsorganisasjoner, domstoler, administrative myndigheter eller lovgivende organer, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn. Videre følger det av konvensjonen at barnet har rett til å si sin mening i alt som vedrører det og barnets meninger skal tillegges vekt.

Fra fylte syv år skal barnet høres i personlige forhold, og fra fylte 12 år skal det legges vekt på hva barnet mener, jfr. Barneloven §31 og Pasientrettighetsloven §4-4 tredje led. Ved fylte 16 år inntrer den helserettslige myndighetsalder som gir barnet en selvstendig rett til å samtykke til helsehjelp, jf. Pasientrettighetsloven §4-3 første led.

Ansvarslinjer

Det er i utgangspunktet foreldrene eller andre foresatte, som i kraft av foreldreansvaret må sørge for at barnet får legemidler på rett måte og til rett tid i samsvar med behandlende leges rekvirering. Det er behandlende leges ansvar å tilrå forsvarlig legemiddelbehandling til barnet. Dersom legen vurderer at foreldrene/foresatte er i stand til å håndtere legemidlene, vil de få resept og nødvendig informasjon om legemidlet. I slike tilfeller er det ikke nødvendig at helsepersonell bistår barnet med håndtering av legemidlet. Dersom foreldrene/foresatte selv kan håndtere legemidlet til barnet, vil det i prinsippet innebære at også andre kan yte denne hjelpen under forutsetning av at de får den samme informasjonen og opplæringen som foreldrene/foresatte.

Barnehagen

Legemiddelhåndtering er ikke regulert i barnehageloven eller forskrift. Det kan ikke av barnehageloven utledes ansvar for barnehagen til å bistå med legemiddelhåndtering. Dersom et barn har behov for legemidler mens det oppholder seg i barnehagen og legemiddelhåndteringen etter legens forsvarlighetsvurdering ikke krever helsefaglig kompetanse, må foreldrene/foresatte i hvert enkelt tilfelle avtale med barnehagen om, og på hvilke vilkår, barnehagen kan bistå. Foreldrene kan ikke pålegge barnehagen å gi barnet legemidler. Eventuell legemiddelhåndtering i barnehagen må derfor bygge på en konkret avtale mellom foreldrene/foresatte og barnehagen.

Skole/AKS

Det fremkommer ikke av opplæringsloven eller privatskoleloven at skolen/AKS har en plikt til å bistå elever med medisinering i skole- eller AKStiden. Det er likevel innfortolket et ansvar i opplæringsloven for kommunen og fylkeskommunen til å sørge for at eleven mottar hjelp til legemiddelhåndtering den tiden barnet oppholder seg i offentlig skole og aktivitetsskole. Tilsvarende ansvar er innfortolket i privatskoleloven for styret ved private skoler. Det er imidlertid ikke etablert en juridisk klageadgang for foresatte/elev.

Ansatte i skole og i Aktivitetsskolen

Det er ikke lovfestet plikt for ansatte i skolen og på aktivitetsordningen å bistå med legemiddelhåndtering. Generelt kan man ikke innfortolke dette i de alminnelige arbeidspliktene til en skoleansatt uten ytterligere holdepunkter. Det er ingenting i veien for at ansatte kan påta seg slike oppgaver dersom dette vurderes å være forsvarlig. Det oppfordres til å finne praktiske forsvarlige løsninger som gjør at barnet på best mulig måte kan få den bistanden som er nødvendig i løpet av en skoledag.

Dersom ansatte ikke vil påta seg å bistå barna/elevene, må kommunen finne en annen løsning, slik at barnet får den hjelpen det trenger. Osloskolen praktiserer bruk av følgende dokumenter som også er tilgjenglig på Tavla (søkeord: medisinering).

Fastlegen og skolehelsetjenesten

Helsestasjons- og skolehelsetjenesten skal ha rutiner for samarbeid med fastlegene og med spesialisthelsetjenesten. Helsestasjons- og skolehelsetjenesten bistår barnehage/skole/AKS med generelle rutiner og råd. Når det skal utarbeides konkrete rutiner/avtaler knyttet til det enkelte barn, er det fastlege eller annen behandlende lege (spesialisthelsetjenesten) som bistår. Ved behov skal legen utarbeide skriftlig veiledning, og benytte tolk for å sikre at informasjonen blir forstått.

Individuell plan

Personer med behov for langvarige og koordinerte helse- og/eller sosialtjenester har rett til å få utarbeidet en individuell plan. Formålet med utarbeidelsen av en individuell plan er å bidra til at barnet får et helhetlig og koordinert tjenestetilbud som er tilpasset individuelle behov og mål. Dersom et barn med individuell plan har behov for hjelp til å håndtere legemidler i barnehage- og skoletiden, bør et opplegg for legemiddelhåndtering inngå i barnets individuelle plan.

Rutiner for legemiddelhåndtering

Ved utarbeidelse av rutiner for legemiddelhåndtering av barn i barnehage og elever i skole/AKS må barnets beste ivaretas. Barnet/eleven bør så langt det er mulig delta i diskusjoner knyttet til legemiddelhåndtering i barnehage/skole/AKS.

Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet har sammen utgitt Rundskriv 1-5/2008 Håndtering av legemidler i barnehage, skole og skolefritidsordning.

Rundskrivet beskriver ulike praktiske og rettslige sider ved håndteringen av legemidler i barnehage, skole og skolefritidsordning (AKS).

Departementene har utarbeidet forslag til nasjonale rutiner for håndtering av legemidler. Målet med arbeidet har vært å komme frem til rutiner for hvordan legemiddelhåndtering praktisk kan foregå, herunder hva avtalen mellom foresatte og barnehage/skole/AKS bør inneholde. Videre er det satt opp hva foresatte, barnehage/skole/AKS og helsepersonell bør sørge for. Departementene har også utarbeidet forslag til avtale som kan inngås mellom foresatte og virksomheten. I tillegg er det utarbeidet tre skjema som kan benyttes. Dette er skjema for medisinoversikt, skjema for utlevering av medisiner fra barnehage/skole/AKS til barnet/eleven og skjema for mottak av medisiner fra foresatte til barnehage/skole/AKS. Det understrekes at utarbeidede rutiner og skjemaer er veiledende forslag, og at den enkelte barnehageeier og skoleeier står fritt til å benytte andre rutiner/skjema. Forslag til rutiner og skjemaer vil samtidig sikre at nødvendige rutiner skriftliggjøres, og at legemiddelhåndtering dokumenteres. Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet oppfordrer til at disse rutinene benyttes.

Rutinen er inndelt i fem faser:

  1. Informere om behovet for hjelp til legemiddelhåndtering i barnehage/skole/AKS
  2. Håndtering av legemidler i barnehagen/skolen/AKS knyttet til det enkelte barnet og eleven
  3. Opplæring
  4. Oppbevaring og medisinering
  5. Oppfølging

 

Vedlegg: 

Flytskjema og rutiner for medisinering av barn i barnehage og skole/AKS

I lenken ovenfor finner du:

  • Rutine for medisinering av barn i barnehage/skole/AKS
  • Avtale om medisinering av barn i barnehage og skole/AKS
  • Skjema - Medisinoversikt
  • Skjema - Utlevering av medisiner fra barnehage til barnet og fra skole/AKS til eleven
  • Skjema - Mottak av medisiner fra foresatte til barnehage og skole/AKS