Permisjoner i Oslo kommune

Har du rett til permisjon? Og er retten til permisjon med eller uten lønn?

Om permisjoner generelt

Alle arbeidstakere har lovfestede rettigheter til permisjon i forbindelse med sykdom, fødsel, militærtjeneste m.m. I noen tilfeller har man krav på permisjon med lønn, i andre tilfeller har man krav på permisjon uten lønn. Slike lovfestede permisjonsrettigheter er nedfelt i arbeidsmiljøloven og folketrygdloven.

Dok. 25 (hovedtariffavtalen i Oslo) er blant annet regler for foreldrepermisjon, permisjon ved barns sykdom og permisjon i forbindelse med eksamen og lesedager avtalt.

I velferdsreglementet i Oslo kommune inneholder ytterligere regler for permisjon. Velferdsreglementet i Oslo kommune er gjengitt i sin helhet nedenfor.

 

Foreldrepermisjon

Reglene om foreldrepermisjon i Dok. 25 § 4.7.11 gir hver av foreldrene rett til ett års permisjon uten lønn ut over folketrygdlovens regler om nedkomstpermisjon.

I tillegg til dette er det avtalefestet i særavtalen mellom Oslo kommune og Utdanningsforbundet at foreldre har rett til sammenlagt å ha permisjon inntil tre år uten lønn, samlet likevel ett år per barn. Denne permisjonen kan ikke kreves tatt ut som deltid.

Reglene for dette finnes i Dok. 25, del C, pkt. 3.1.3.3.

Se eget oppslag om ammefri.

 

Permisjon ved barns sykdom

Hovedtariffavtalen i Oslo kommune gir alle arbeidstakere rett til permisjon inntil 10 dager (15 dager dersom man har omsorg for tre eller flere barn) per kalenderår for å ha tilsyn med syke barn når barnet er inntil 12 år (Dok. 25 § 4.7.13).

Den ansatte har også rett til permisjon også dersom den som passer barnet er syk, samt rett til 20 dager (30 dager ved omsorg for tre eller flere barn) permisjon dersom det er to om omsorgen, men den ene er langvarig avskåret fra tilsyn med barnet på grunn av funksjonshemming, langtidssykdom e.l.

 

Permisjon i forbindelse med eksamen og lesedager

Skole:

Alle arbeidstakere har rett til permisjon med lønn på eksamensdager og inntil to lesedager i umiddelbar tilknytning til eksamen. For undervisningspersonalet og ledere i Osloskolen er det spesifisert at lesedagene skal være arbeidsdager i Dok. 25 3.9.9.1.3, slik at ved en eksamen på en mandag er praksis den at de de to permisjonsdagene vil være torsdag og fredag uken før.

Antall eksamensdager er begrenset til fire per år for ansatte som tar etter- og videreutdanning som har liten eller ingen betydning for virksomheten.

Det gis permisjon også ved hjemme- eller gruppeeksamen selv om denne foregår i fritiden jf. 3.9.9.1 Eksamens- og lesedager i Dok. 25.

Det gis permisjon med lønn for to lesedager dersom eksamen har færre enn 10 vekttall = 30 studiepoeng. Det gis permisjon med lønn for tre lesedager for eksamen som har 10 vekttall = 30 studiepoeng eller mer. Lesedagene gis i umiddelbar tilknytning til eksamensdagen; ingen virkedager, bare helgedager, kan altså ligge mellom lesedagene og eksamen. Dersom en lærer har eksamen på en mandag har vedkommende rett på lesedager torsdag og fredag (og onsdag dersom det er snakk om 30 studiepoeng eller mer).

Fra Utdanningsetaten presiseres det at midler til permisjon med lønn til lesedager og eksamen kan ikke tas fra stipendet eller inkluderes i 37, 5% nedslag. Dette må komme i tillegg og skolen skal dekke det.

Dersom en lærer er under kommunal videreutdanning har læreren krav på fri til lesedager og eksamen, pengene skal ikke tas fra stipendet. Studiereiser dekkes også.

Barnehage:

I henhold til velferdsreglementet kan det i forbindelse med avleggelse av eksamen gis velferdspermisjon eksamensdagen, samt to lesedager for hver eksamensdag.

Ved hjemmeeksamen kan det innvilges velferdspermisjon eksamensdagen(e), samt to lesedager.

Velferdspermisjon i forbindelse med eksamen kan gis uavhengig av om eksamen avholdes i arbeidstakerens fritid, f.eks. en ettermiddag etter arbeidstidens slutt.

Det er en forutsetning for innvilgelse av velferdspermisjon to lesedager at disse avvikles umiddelbart forut for selve eksamensdagen, og at arbeidstakeren skulle ha ordinær tjeneste disse dagene. Eksempelvis vil en arbeidstaker som ordinært arbeider mandag til fredag, med fri i helgen, ikke nødvendigvis ha rett på velferdspermisjon to lesedager hvis eksamen avholdes på en mandag.

Velferdspermisjon for lesedager er betinget av at arbeidstakeren har minst ett års forutgående tjeneste i Oslo kommune, og at avtale om tjenestefri er inngått på forhånd. Lønn under slike permisjoner kan gis selv om utdannelse/eksamen ikke er direkte til nytte for stillingen/arbeidet vedkommende arbeidstaker har, eller for kommunen i sin alminnelighet.

 

Oslo kommunes velferdsreglement

Oslo kommunes velferdsreglement ble oppdatert slik det fremgår av Personalhåndboka (10.3.4 Velferdspermisjon) under.

I dette reglementet finner vi regler for:

  • Pleie av syke nærstående
  • Inngåelse av ekteskap
  • Dødsfall
  • Flytting
  • Idrettspermisjoner
  • Tilvenning i barnehage/hos barnepasser
  • Innskrivning og første skoledag
  • Lege/tannlege
  • Deltakelse i Røde Kors Hjelpekorps, Norske Redningshunder, Norsk Redningshund Organisasjon og Norsk Folkehjelps Sanitet
  • Permisjon i forbindelse med eksamen
  • Egne barns dåps-, navne- og konfirmasjonsdag

Andre permisjonsgrunner med lønn:

  • Permisjon i inntil ti dager for å skjøtte offentlige verv og borgerplikter. Se også Dok.25 Oslo kommune - Kap.6 Lønn under verneplikt
  • Etter- og videreutdanning (skole)

 

Andre permisjoner uten lønn

Det kan også innvilges permisjon uten lønn i andre situasjoner. Rektor/styrer avgjør etter vurdering av permisjonssøknaden og skolens/barnehagens situasjon/behov.

Oslo kommunes personalhåndbok nevner en del situasjoner der det kan være riktig å innvilge permisjon uten lønn:

Permisjon for å delta i internasjonalt arbeid utover ett år (10.3.5)

Permisjon av velferdsgrunner eller andre særlige grunner (10.3.6) F.eks. Permisjon utover ett år for å følge ektefelle/partner/samboer som beordres til utenlandstjeneste i statlig stilling.

Omsorg for og pleie av nærstående (10.3.7)

Permisjon ved religiøse høytider (10.3.8)

 

Permisjon etter hovedavtalen

Hovedavtalen (Dok. 24) § 16 hjemler permisjon for å ivareta tillitsverv innen den organisasjonen man er medlem av, både heltids- og deltidsverv, og permisjon for å delta på møter og kurs.

 

Permisjoner er også regulert av arbeidsmiljøloven og folketrygdloven.