Overtidsbetaling i skolen

Hensikten med denne orienteringen er å presisere regelverket rundt overtidsbestemmelsene og tidsressurs til byrdefull.

I forbindelse med en del av våre kurs har vi ved flere anledninger fått kjennskap til praktisering av enkelte bestemmelser i overenskomstene i Oslo kommune som ikke er i tråd med avtaleverket.

Dette gjelder i særlig grad overtidsbestemmelsene i kapittel 11 i fellesbestemmelsene og tidsressurs for byrdefull arbeidssituasjon i tariffavtalen del C, pkt. 3.7.2.

Overtid

Som en hovedregel skal man få betaling for overtid. Avspasering skjer bare dersom arbeidsgiver og arbeidstaker er enige om det. Ved flere arbeidsplasser viser det seg at våre medlemmer blir pålagt å avspasere time for time ved overtidsarbeid, eller å avspasere en og en halv time for en times overtid.  Overenskomsten er klar:

  • Avspasering av overtid time for time skal bare skje dersom det er enighet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker
  • Dersom man avtaler avspasering av overtid time for time, skal overtidstillegget på 50 % av vanlig timelønn utbetales.

Utregning av timelønn for vikartimer finner du i dok. 25, del C pkt. 3.1.8.2.
Overenskomsten er en avtale mellom partene i Oslo kommune, og det er ikke anledning til å fravike denne lokalt.

Alle ansatte har en individuell rett til å få de ytelsene som er nedfelt i avtalene. Vi må derfor be våre tillitsvalgte om å følge opp at overtidsbestemmelsene i overenskomsten blir fulgt på den enkelte arbeidsplass, og at alle våre medlemmer blir gjort kjent med dette. Det betyr at Utdanningsforbundet ikke kan akseptere at enkeltmedlemmer lager private ordninger om avspasering med sin leder dersom disse bryter med reglene i Dok. 25, fordi dette vil undergrave sentralt inngåtte avtaler.

Vi er kjent med at det enkelte steder sies at dersom man krever overtidstillegget utbetalt ved overtidsarbeid, så vil man ikke lenger bruke arbeidstakere i full stilling som vikarer eller i andre spesielle oppdrag. Hvis dette betyr at ufaglærte blir brukt som vikarer i stedet, er dette en praksis vi ikke kan akseptere. Utdanningsforbundets og Oslo kommunens holdning er at det skal brukes faglært personale som vikarer dersom dette er mulig.