Kontaktlærer – tid og avlønning

Vi tar spesielt for oss avlønning av kontaktlærere, samt hvor mye tid til nedslag i undervisningen en skole skal sette av til kontaktlærertid, og hvordan denne skal fordeles.

Godtgjøring til kontaktlærere, pkt. 3.6.2 i Dok. 25

Følgende avtaler gjelder for godtgjøring av kontaktlærere:

3.6.2.1 Godtgjøring for kontaktlærertjeneste er kr 5000 pluss kr 840 pr. elev man er kontaktlærer for.

3.6.2.2 Det forhandles om regulering av godtgjøringen ved hvert hovedtariffoppgjør. Partene er enige om at godtgjøringen over tid skal ha en utvikling som muliggjør videreføring av kontaktlærertjenesten på samme nivå, og at det blant annet bør ses hen til omfanget av de øvrige lønnsreguleringer som avtales mellom partene i Oslo kommune.

3.6.2.3 Partene i Utdanningsetaten kan ytterligere regulere godtgjøringen gjennom lokale forhandlinger, innenfor rammen av de retningslinjer for lokale forhandlinger som til enhver tid er fastsatt mellom de sentrale parter i Oslo kommune.

Tillitsvalgte på den enkelte skole skal ikke forhandle om beløpets størrelse. Det gjøres på etatsnivå.

 

Tidsressurs til kontaktlærere, pkt. 3.7.1 i Dok. 25

Fordeling av tidsressursen til kontaktlærertjeneste skal drøftes.

Den samlede tidsressursen til kontaktlærere ved den enkelte skole beregnes etter de avtaler som gjaldt for tidsressurs til klassestyrertjeneste pr. 31.7.2003.

3.7.1.2 Kontaktlærerressurs - grunnskolen

Til kontaktlærertjeneste konverteres en leseplikttime pr. klasse. Lærere som er kontaktlærer for 21 elever eller flere, får ytterligere konvertert en leseplikttime. Ved partsenighet kan den økte ressursen fordeles på annen måte. Tidsressursen til kontaktlærertjeneste skal ikke timeplanfestes, men det er en forutsetning at klassestyreren er tilgjengelig til bestemte tider, bl.a. av hensyn til elevenes foresatte.

Denne ordningen gjelder også klasser/grupper for spesialundervisning pr. 6 elever.

Dette innebærer at man skal benytte reglene som gjaldt før 31.07.03 når tidsressursen for hele skolen skal beregnes. For å finne ut hva denne er, gjør en derfor følgende:

1. Finn antall elever på ett trinn og del dette på det gamle klassedelingstallet (28 elever på barnetrinnet/30 elever på ungdomstrinnet). Da finner man antall klasser pr. trinn.

2. Gjør dette for alle trinn.

3. Hver av de ”klassene” man da finner, utløser hver én leseplikttime. Legg til ¼ time for hver klasse som har flere enn 28 elever på u-trinnet.

4. Den totale ressursen fordeles på de lærerne man, etter drøftinger, er enige om at skal fungere som kontaktlærere.

3.7.1.3 Kontaktlærerressurs – videregående skole og teknisk fagskole

Til klassestyrertjenesten beregnes en ressurs på 1,0 % av én full stilling pr. klasse, pluss et tillegg på 0,18 % pr. elev i klassen. Tidsressursen til klassestyrertjenesten skal ikke time­plan­­festes, men det er en forutsetning at klassestyreren er tilgjengelig til bestemte tider, bl.a. av hensyn til elevenes foresatte.

Ved kurstilbud som er en videreføring av de tidligere fagskolene i landbruk, skal klassestyrer ha en ressurs på 5 % av full stilling pr. klasse.

3.7.1.4 Kontaktlærerressurs ved spesialklasser, yrkesfaglige studieretninger

Ved beregning av tidsressurs til klassestyrer i spesialklasser skal brukes beregnet elevtall, og ikke faktisk elevtall i klassene.

Dette innebærer at klassestyrerressursen i spesialklasser med 4- eller 8-grupper skal beregnes som for full normalklasse, dvs. 15 elever i yrkesfaglige studieretninger.

3.7.1.5 Kontaktlærerressurs – voksenopplæringen (der det er opprettet)

Til klassestyrertjenesten konverteres 1 leseplikttime pr. klasse.

 

”Stillingsinstruks” for kontaktlærer / funksjonsbeskrivelse

Oslo kommune har hatt en stillingsbeskrivelse for stillingsbetegnelsen "Kontaktlærer".

Det er ikke et lovmessig krav om at en stillingsinstruks skal foreligge (ut over en skriftlig arbeidsavtale), men en stillingsbeskrivelse angir stillingens ansvar/oppgaver og forventninger til arbeidstaker samtidig som den kan benyttes som et styringsverktøy for arbeidsgiver.

Alle lærere ved en skole som har undervisningsansvar kan defineres som lærere, og det å være kontaktlærer en funksjon man har i tillegg til det. Kontaktlærerbeskrivelsen er dermed å anse som et tillegg til lærerbeskrivelsen.

Det er ingen direkte sammenheng mellom instruksen for kontaktlærere og tariffavtalen om godtgjøring til kontaktlærer.

Det er viktig å understreke at stillingsbeskrivelsen skal tilpasses det undervisningstrinnet kontaktlæreren fungerer på og de behov skolene har. Det betyr at det skal være en prosess på skolene hvor rektor må drøfte disse tilpassingene med de tillitsvalgte.

Denne «stillingsinstruksen» ble behandlet i MBU i Utdanningsetaten den 27.09.2007 har følgende innhold:

Kontaktlæreren har særlig ansvar for de praktiske, administrative og sosialpedagogiske

forhold herunder kontakten med hjemmet (Opplæringslovens § 8-2). Kontaktlæreren skal samordne læringsaktivitetene, samordne fraværsregistrering til eleven og sørge for at fraværet blir fulgt opp. Kontaktlæreren skal melde til skolens ledelse om bekymringsfulle forhold knyttet til eleven, herunder at årstimetallet og kompetansemålene oppfylles for den enkelte elev.

Arbeidsoppgaver:

• Startsamtale med hver enkelt ny elev i løpet av en måned fra eleven startet

• Minst to forberedte elevsamtaler per år. Oppsummeringen underskrives og legges i elevmappen

• Skal hjelpe eleven med vurdering av egne prestasjoner, faglig og sosialt

• Skal hjelpe eleven med gode arbeidsvaner

• Skal arbeide for elevdeltakelse i skolehverdagen

• Skal være kontaktperson mellom eleven og skolens støtteapparat

• Skal være elevens kontaktperson med eksterne instanser dersom skolen ikke har andre ordninger

• Skal påse at det blir laget individuelle opplæringsplaner samt halvårsvurderinger med eventuell hjelp fra spesialpedagog og/eller faglærer

• Skal delta i tverrfaglige møter og møter med eksterne instanser vedrørende den enkelte elev

• Skal følge opp fravær

• Gjennomføre minst to forberedte foreldresamtaler per år inntil eleven er 18 år. Vurdere forrige periode og sette faglige og sosiale mål for neste periode. Oppsummeringen underskrives og legges i elevmappen.

• Arrangere minst to foreldremøter i samarbeid med foreldrekontaktene per skoleår

Stillingsbeskrivelsen tilpasses undervisningstrinnet og skolens behov.

Ansvar og arbeidsoppgaver kan endres.