Etter- og videreutdanning for lærere

Hensikten med denne oversikten er å gi en kortfattet oversikt over etter- og videreutdanning for lærere i Osloskolen. Den statlige ordningen for videreutdanning av lærere kalles «Kompetanse for kvalitet». Innenfor Kompetanse for kvalitet kan man velge mellom en vikarordning og en stipendordning. I tillegg tilbyr Oslo kommune en kommunal stipendordning for videreutdanning. 

Dette skrivet inneholder ikke alle detaljer om de ordningene som finnes. Hvis du skal søke en av videreutdanningsordningene for lærere, anbefaler vi derfor å lese mer på Utdanningsdirektoratet og på Osloskolens intranett Tavla

Bindingstid

Rent juridisk har skoleeier (kommunene) rett til å kreve bindingstid når lærere får støtte i form av frigitt tid eller stipend for å videreutdanne seg. I Oslo binder en lærer seg til å arbeide som lærer på skolen i ett år per 30 studiepoeng, beregnet etter siste avlagte eksamen. 

Statlig videreutdanning – Kompetanse for kvalitet

Vikar- og stipendordningen er for lærere i grunnskolen og videregående opplæring, lærere som underviser voksne på disse nivåene, og lærere i kulturskoler.

Både lærere i offentlige og private skoler kan søke.

For lærere i private skoler er det verdt å merke seg:

  • Lærere som jobber på skoler som er godkjent etter friskoleloven, og har fått driftstillatelse, kan søke videreutdanning
  • Lærere som jobber på private skoler som er godkjent etter opplæringsloven § 22-1, faller utenfor ordningen

 

Vikarordning

I vikarordningen skal du frigjøres fra deler av dine ordinære arbeidsoppgaver slik at du får tid til å studere uten at du går ned i lønn. Skoleeier skal dekke kostnader til reise, opphold, læremidler mv.

Ordinære arbeidsoppgaver er alle oppgaver innenfor en lærers årsverk. For denne videreutdanningen legges det til grunn at skoleeiere normalt frigjør lærerne med lik prosentsats fra alle typer oppgaver som inngår i lærerens arbeidsår (undervisning, annen bunden tid, egen tid til for- og etterarbeid).

Hvordan skoleeier fordeler tiden læreren skal frigjøres ut over året, ligger det ingen sentrale føringer for. Dette må derfor skoleeier og lærere (arbeidsgiver og arbeidstaker) avtale selv. Dette gjelder også dersom samlinger for studiet du deltar i, foregår i ferier eller helger. Det skal sikres at læreren både har tid til å utføre sine arbeidsoppgaver ved skolen og tid til studier etter avtalens formål. Ofte løses dette med én eller to faste ukentlig studiedager. Merk: En lærer som har to faste studiedager i uken, kan få veldig fulle dager de tre dagene hun er på skolen. En del lærere velger derfor én fast studiedag og fire dager oppmøte på skolen med mindre komprimerte dager.

Hvor mye du frigjøres fra dine ordinære arbeidsoppgaver, kommer an på hvor mange studiepoeng du tar. En lærer som tar 30 studiepoeng i løpet av et studieår, skal frigjøres fra sine ordinære arbeidsoppgaver med 37,5 prosent av full stilling (undervisning, annen bundet tid og egen tid til for- og etterarbeid). Arbeider du mindre enn full stilling, men skal ta 30 studiepoeng, skal du likevel frigjøres like mye, siden det er omfanget av studiet (antall studiepoeng) som avgjør hvor mye du skal frigjøres fra stillingen din mens du studerer.

Eksamens- og lesedager kommer i tillegg til den tiden som er frigjort til studier gjennom 37,5 % nedslag, men dersom du har fast studiedag torsdag og eksamen fredag, så regnes torsdagen som lesedag.  Se dokumentet i verktøykassen om permisjoner.

Her kan du lese mer om vikarordningen.

Stipendordningen

I stipendordningen kan du få 136 000 kroner for å ta 30 studiepoeng. Skoleeier skal også dekke kostnader du har til læremidler og reise og opphold ved samlinger. Dette skal ikke tas av stipendet. I tillegg har du krav på fri til eksamen og lesedager. Se dokumentet i verktøykassen om permisjoner.

Stipendet kan brukes til å betale vikar eller ta ut studiedager i løpet av året. Stipendmidler som ikke er brukt i løpet av studiet, tilfaller læreren. Vi anbefaler at stipendet ikke utbetales til den som studerer, før etter bestått eksamen hvert semester.

Skoleåret 2025/2026 er siste mulighet til å benytte seg av den statlige stipendordningen. Fra og med skoleåret 2026/2027 vil det kun være mulig å ha nedslag i stillingen, og permisjonen senkes fra 37,5% til 25%.

Stipendene er i utgangspunktet skattepliktige.

Statlig stipendordning PPU og YFL

Ansatte som mangler godkjent lærerutdanning, men likevel er ansatt i undervisningsstilling, kan få utdanningsstipend for å ta Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU og PPU-Y) eller Yrkesfaglærerutdanning (YFL). Både ansatte i grunnskolen og i videregående opplæring kan få utdanningsstipend. Personer som ikke er ansatt i skolen, men som skoleeiere ønsker å rekruttere inn, kan få rekrutteringsstipend for å ta YFL eller PPU-Y for å jobbe i skolen. Nytt fra 2025 er at lærere selv må finne og søke studieplass.

Fullføre og bestå

For stipendmottakere er det et krav om fullført og bestått for å få utbetalt stipendet for vårsemesteret. Annen halvdel av stipendet skal først utbetales når læreren har bestått eksamen. Målet med videreutdanningen er at du skal få økt formell kompetanse, det vil si studiepoeng. Skoleeier må vurdere om de skal stille krav til lærere som av ulike årsaker ikke får studiepoengene som forutsatt, dette bør avtales på skolen på forhånd.

Lesedager og eksamen

Du har krav på fri til eksamen og lesedager. Se Verktøykassa om permisjoner.

Les mer om denne stipendordningen her.

Kommunal stipendordning

I kommunal stipendordning kan du få 116 000 kroner for å ta 30 studiepoeng i et undervisningsfag, 50 000 kroner for å ta karriereveiledning eller 75 000 kroner i stipend for å ta andre fag. Du står fritt til å ta studier på mer enn 30 studiepoeng, men du kan ikke få stipend for mer enn 30 studiepoeng i løpet av et studieår. Dersom du tar færre enn 30 studiepoeng, får du mindre i stipend.

Kommunalt stipend til videreutdanning for lærere har søknadsfrist 15. april. Du har krav på fri til eksamen og lesedager. Se dokumentet i Verktøykassa om permisjoner.

Les mer om kommunal stipendordning på Tavla (krever innlogging).