UKEINFO 47-2024

Innhold: Feil i innrapportering pensjon for våre medlemmer/ Demonstrasjon mot økte forskjeller - 90-tallet ringte!/ Verneombudsprisen til Marianne Melby/ Møter og arrangementer i UDF Oslo/ Palestinadagen

imageqmyhk.png
Kommunen har fått beskjed om at Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo kommune dessverre har gjort en feil i rapporteringen til Statens pensjonskasse (SPK) for ansatte i Osloskolen.

Feilen omfatter pedagogiske ansatte (undervisningspersonell og ledere innmeldt i SPK) som har fått utbetalt variabel lønn (betalt per time). En del ansatte har dermed ikke fått korrekt pensjonsgrunnlag i tidsrommet november 2017 til dags dato. Alt pensjonsgrunnlag for fastlønn er korrekt rapportert.

Feilen rammer både faste ansatte som har jobbet ekstratimer utover sin faste stilling og ansatte som kun har jobbet timesbasert. Feilen gjelder ansatte som jobber hos oss nå, og de som har sluttet i tidsrommet.

Kommunen jobber med å rette feilen i systemene, og skal sammen med SPK sikre at pensjonsgrunnlaget korrigeres der det har vært feil. Feilen blir rettet og manglende pensjon vil bli utbetalt.  Korrekt pensjonsgrunnlag vil bli rapportert fremover.

Oslo kommune er i dialog med SPK om hvordan dette skal løses for de berørte, og kommunen vil sammen med dem sørge for at alle berørte blir informert.

Last ned «Faktaark om pensjonsavvik fra Utviklings og kompetanseetaten» >

Thomas Valås, fylkesstyremedlem i Utdanningsforbundet Oslo holder appell, med bl.a. byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) og Hallstein Bjercke (V) som tilskuere. Foto: UDF Oslo

Denne teksten er en skriftlig utgave av appellen Thomas Valås (fylkesstyremedlem i Utdanningsforbundet Oslo) holdt på markeringen i Borggården, Oslo Rådhus, 20. november 2024:

90-tallet ringte. De vil ha tilbake usosiale budsjettkutt og varsler innsparing og dystre tider overalt. I oppvekst, i helse, i kultur. Ja, rett og slett kutt i tjenestenære tilbud som vi alle trenger en eller annen gang mellom vi blir født og vi dør.

Det kommer ikke til å skje uten motstand. Når politikerne ønsker å kutte i oppvekst, i helse, i kultur, ja i barn og bestemødre nær sagt, da får de fagforeningene med på kjøpet. Vi veit hva kutt betyr – at brukerne får et dårligere tilbud og at ansatte må løpe litt fortere, rekke litt mer, bli enda litt mer slitne. Derfor sier vi i dag tydelig ifra – NEI TIL KUTT!

I sektoren jeg kommer fra – oppvekst og utdanning – skal det gjennomføres ostehøvelkutt. Bydelene skal spare 200 millioner. Samtidig skal de ansatte få til alt de gjør i dag. At det ikke kommer til å funke ser vi eksempel på fra bydel Stovner der et nylig tilsyn avdekka massive avvik i det spesialpedagogiske tilbudet til sårbare barn i barnehagen. Hvis vi ikke får til å hjelpe barn som trenger det mest i dag – hvordan skal vi få det til med mindre penger i morgen? Forstår ikke politikerne at det koster mer å reparere voksne enn å bygge barn?

I grunnskolen blir det også kutt. Det skal kuttes mens 36 av grunnskolene ikke engang oppfyller den lovpålagte lærenormen. Altså: 36 skoler har ikke nok lærere! Og 83 skoler har allerede et merforbruk – underskudd - på til sammen 140 millioner de trekker med seg inn i 2025? Det går ikke an å kutte i skolebudsjettet da!

Videregående opplæring praktiserer elevstabling. Nå er det så fullt i klasseromma at du praktisk talt må stable ungdommene oppå hverandre. Og inni der er det en lærer som forsøker å se alle elevene og få til en kort prat om fag og livet ellers. Det er ikke mulig det, når klasserommene er stappfulle. Og lurer du på om videregående også skal spare penger? Ja, det skal kuttes der også. Og det smålige kuttet til Fagskolen i Oslo? Hva synes vi om det? Hørte ikke?

Ja, 90-tallet ringte. Men de glemte at fagbevegelsen har mobiltelefon. Og muskler. Sammen er vi sterke! Nei til kutt! Takk for oppmerksomheten!

Se bilder fra markeringen her (facebook.com) >

Verneombudsprisen 2024 tildeles Marianne Melby, hovedverneombud i Utdanningsetaten i Oslo kommune og Utdanningsforbundet-medlem, for sitt arbeid med å styrke arbeidsmiljøet i Osloskolen. Melby ble tildelt prisen under Unios verneombudskonferanse i Drammen 20. november. 

Melby har vært hovedverneombud i Utdanningsetaten i Oslo siden 2018. Her hun fulgt opp alt fra arbeidmiljøet i nye skolebygg til emosjonelle belastninger og vold og trusler i skolen. 

– Som hovedverneombud kommer vi i befatning med omtrent alt. I Oslo har hver skole eget arbeidsmiljøutvalg (AMU) og eget hovedverneombud. Vi som er hovedverneombud i Utdanningsetaten jobber på et overordnet nivå. Vår jobb er å organisere og gi råd til hele Osloskolen. Vi jobber først og fremst med systemene, ikke enkeltsakene, sier Melby. 

Les hele artikkelen på utdanningsforbundet.no her >

FOTO: Marianne Melby blir overrakt prisen som årets verneombud 2024 fra Unio-nestleder Kai Øyvind Brenden. Fotograf: Unio

 

Kurs.jpg

Hva mener man med «skjerm» i barneskolen? Hva skal den brukes til? Hvem skal bestemme hvordan og hvor mye skal den brukes? Velkommen til medlemsmøte i Utdanningsforbundet Oslo om digitalisering 28. november!

Dette er andre medlemsmøte om digitalisering i skolen. Debatten om skjermbruk i skolen, og særlig i barneskolen, har gått høyt, og tidvis være preget av en unyansert debatt.  Mange, både i og utenfor skolen, har en mening om hva skjerm kan og bør brukes til, hvor mye den skal brukes og hvilke konsekvenser skjermens inntog i barneskolen har gitt.

Hvor mye skal foreldrene få bestemme over eget barns skjermbruk? Hvor er lærernes stemme i debatten? Hvordan påvirker skjerm elevenes læring og motivasjon? Og hvordan kan vi løfte debatten slik at den blir god og nyttig?

Selv om møtet har skjerm i barneskolen som fokus er det et aktuelt tema for lærere på alle trinn. Hvordan skjerm brukes i barneskolen vil påvirke elevens utvikling og digitale kompetanse på ungdomsskolen og i videregående opplæring. Skjerm kan fort også bli et mer eller mindre pålagt verktøy i barnehagene.

Det vil bli satt av godt med tid til spørsmål og innspill fra salen.

I panelet til denne samtalen har vi fått med oss: Maja Lunde, forfatter og samfunnsdebattant, Erlend Gjestrud, lærer Korsvoll skole og Julie Remen Midtgarden, byråd for Utdanning i Oslo kommune.

imagemcrwp.png

Tid og sted: Torsdag 28.november kl 17-18.30, Lærernes hus – Osterhausgt 4C.

Ta med deg kollegaer og venner, og gode spørsmål til panelet.

Dørene åpner klokken 16, og det blir servert pizza fra kl 16.30.

For å beregne pizza, trenger vi påmelding. Om du har meldt deg på, men ikke kan komme, er det viktig at du gir beskjed til [email protected]

For påmelding: Skjerm i barneskolen - yey og ney? Velkommen til medlemsmøte nummer to om digitalisering i skolen 

Vel møtt!                                                                          

Ledere - kjenn din tariffavtale: Har ledere rett på overtid? Hva er stedfortredergodtgjørelse? Tid til ledelse? Hvordan fungere fleksitidsavtalen?

Dette er typiske spørsmål vi får fra ledermedlemmer. Vi ser på tariffavtalen og hva som er gjeldende for deg som er ansatt som leder og dine rettigheter.

Vi har gleden av å invitere til et frokostmøte tirsdag 3. desember 2024, kl. 08.00-09.00 i Utdanningsforbundet Oslos lokaler i Brynsengveien 2.

Vi serverer rundstykker, juice, kaffe og te og legger opp til en kort gjennomgang av tariffavtalen, med mulighet for spørsmål og erfaringsdeling.

Påmeldingsfrist: 28.nov. 2024

Påmelding her >

Fotograf: Aksel Jemstad

Todd og Super Stella.png

Ta en liten pust i førjulsbakken sammen med oss 7. desember kl 13! Da inviterer vi til kinovisning for hele familien. Ta med barn, barnebarn, tantebarn, søsken, besteforeldre, foreldre, nabo, kollega eller venner.

Filmen vi skal se, er "Todd&Super-Stella". Filmen har fått strålende anmeldelser og vunnet flere priser.

I filmen møter vi to søsken som regissøren (mor Mari Monrad Vistven) har fulgt over flere år, fra barnehage til småskole. Et såkalt vanlig hverdagsliv, men fylt av det som oppleves dramatisk nok for barn: Skolestart, barnehagehverdag, miste tenner, gruing, krangling, tryning i skiløypa og vaksinesprøyte hos helsesykepleier. Og, masse lek, som er et viktig aspekt ved filmen.

Les hele artikkelen og meld deg på her (utdanningsforbundet.no/oslo) >

Palestinadagen.png

Fredag 29. november er FNs internasjonale solidaritetsdag med det palestinske folk. I den anledning arrangerer Palestinakomiteen i Oslo en markering foran Stortinget kl. 17:00.

Utdanningsforbundet Oslo står sammen med «Lærere for fred i Gaza», og vi oppfordrer alle lærere, assistenter, skoleledere og andre som jobber i skolen til å komme og stå sammen med oss.

Kom og vis solidaritet med palestinske kollegaer, elever og foresatte - Se etter fanen til Utdanningsforbundet Oslo.

Lærere i solidaritet med Gaza og Palestina | Facebook

Foto: © Sadek Ahmed – www.un.org