Markering av FN-dagen mot islamofobi og FNs internasjonale dag mot rasediskriminering

Den 15. mars er FNs Internasjonale dag for bekjempelse av islamofobi. Den 21. mars er FNs internasjonale dag mot rasediskriminering. Antirasistisk Fellesskap markerer begge disse viktige dagene på Jernbanetorget den 18. mars klokken 15.

UDF Oslo er en del av Antirasistisk fellesskap, som er et nettverk av organisasjoner, fagforeninger og partier som vil mobilisere for solidaritet og mot høyreekstremisme når det trengs, og vi er medarrangør av Antirasistisk Fellesskaps markering av FN-dagen mot islamofobi og FNs internasjonale dag mot rasediskriminering lørdag 18. mars.

Den 15. mars er FNs Internasjonale dag for bekjempelse av islamofobi. I dag lever mange muslimer – og også de som blir oppfattet som muslimer – i frykt for fordommer, hersketeknikker, hatytringer, trusler og vold, bare på grunn av sitt livssyn eller tro.

Dette skjer i mange land, også i Norge noe vi smertelig har fått erfare med terrorangrepet i Bærum. Datoen for den internasjonale markeringen ble valgt fordi det er årsdagen for terrorangrepet mot moskeen i Christchurch der 51 mennesker ble drept.

Den 21. mars er FNs internasjonale dag mot rasediskriminering. Dagen har sitt utspring i Sharpeville-massakren i Sør-Afrika 21. mars 1960, der politistyrker skjøt og drepte 69 mennesker og skadet mer enn 300 under en fredelig demonstrasjon mot apartheidregimet.

Millioner av mennesker opplever stigmatisering og diskriminering på grunn av etnisk opprinnelse, hudfarge, religiøs tilhørighet og annet. Rasediskriminering kan oppstå i mange ulike former, men felles for dem alle er at diskrimineringen har en svært ødeleggende effekt både på enkeltmennesker og på samfunnet som helhet.

Antirasistisk Fellesskap markerer begge disse viktige dagene på Jernbanetorget den 18. mars klokken 15. Det vil bli appeller og kulturelle innslag.