Nettverk voksenopplæring

Nettverkskurs for voksenopplæringa ble avholdt 10. april 2025 på Alexandra Hotel i Molde.  Her satte vi søkelys på aktuelle temaer, utfordringer og erfaringer innen voksenopplæringa.

Det var ei engasjert forsamling som delte villig av sine erfaringer og sin kompetanse. Det kom mange gode innspill man kan ta med seg videre i arbeidet innen voksenopplæringa. 

Vi spurte noen av deltakerne om hvordan de store endringene tett opp til eksamen i FOV påvirker arbeidssituasjonen deres, og hvordan det påvirker elevene. 

«Jeg har syntes det har tatt tid å bli kjent med nye læreplaner. Noen ting har vi kanskje brukt «for mye tid på» og andre ting «for lite». Litt prøving og feiling spiser mye tid.  

Det har vært vanskelig å jobbe eksamensrettet før eksamensrettledning og eksempeloppgaver kom uti februar en gang. Det kom bare et eksamens-sett i matematikk. Synes det er for lite når det ikke finnes noe fra før. 

Ikke før i denne uka kom kjennetegn på måloppnåelse. Også disse tar det tid å bli kjent med, og det er begrenset i hvor stor grad man får brukt disse frem mot eksamen. 

De som går i modul 4 nå fulgte en annen læreplan i fjor. Det burde for så vidt ikke vært et stort problem, men ser at tema fra modul 3 (f.eks. målestokk) kan komme på eksamen. Dette er et tema elevene ikke kommer innom i år og som de heller ikke var innom i fjor. Det er uheldig.» 

«Det er vanskelig å veilede deltakerne som skal opp til eksamen når vi har så lite kunnskap om hva som kommer. Nylig kom eksempeloppgaver i de skriftlige fagene. De skal vi bruke til tentamen, og de er til stor hjelp. Muntlig eksamen har vi lite kunnskap om. Lærerne blir kastet ut på dypt vann og overlatt til seg selv, som så ofte ellers i voksenopplæringen. Deltakerne velger å stole på sine lærere, men får ikke den nødvendige forkunnskapen de trenger for å forberede seg til eksamen, dette fordi lærerne ikke har tilstrekkelig kunnskap. Informasjon om eksamen burde kommet i høst. Nå har lærerne måtte gjette seg til hvordan eksamen vil være, og det er veldig frustrerende.» 

«Dette året har vært utfordrende med ny læreplan og mangel på tilpassede bøker og vurderingsmaler. Jeg har brukt mye tid på å lage egne tekster og oppgaver, samt tilpasse vurderinger. Det er positivt at det nå finnes vurderingsmaler og prøveeksemplarer, selv om noen oppgaver er vanskelig formulert. Skriftlig eksamen kunne vært avlyst til fordel for gode standpunktkarakterer, mens muntlig eksamen kan gjennomføres.» 

 

Vi spurte også om de hadde hatt retten til kontaktlærer oppe på årsmøtet i sin kommune, og hvorfor de mener at denne retten viktig. 

«I voksenopplæringen er det ikke et lovkrav om kontaktlærere, men i vår kommune har lærerne hatt denne funksjonen i mange år. Dette betyr at vi utfører de ekstra oppgavene som kreves av en kontaktlærer på lik linje som alle andre kontaktlærere i kommunen. Dette er en funksjon som er veldig tidkrevende, men en nødvendighet for elevene for å få en best mulig oppfølging. I tillegg har vi elever som får opplæring som er under Opplæringsloven, og her er selvsagt rettigheten til kontaktlærer beskrevet, men også disse lærerne får redusert kontaktlærerlønn. Å lage et lønnsskille på hvilken klasse du underviser, anser vi som svært uheldig. På bakgrunn av dette, mener vi at økt kontaktlærerlønn til lærerne ved voksenopplæringssentrene bør legges likt som til de andre lærerne i kommunen.» 

«Retten til kontaktlærer i VO er ikke meldt inn som sak til årsmøtet. Vi har kontaktlærer for deltakere på FOV og i norskavdelingen. Deltakere på ITO har ikke kontaktlærer. I praksis blir det læreren som underviser dem som tar det vi kan kalle kontaktlæreroppgaver. Dette er et gjentakende tema, og vi mener at det er viktig at hver deltaker har en kontaktlærer som har som sitt ansvar å følge dem opp. Nå blir disse oppgavene gjort uten avsatt tid og uten noen form for godtgjøring til læreren. Det burde vært nedfelt i avtaleverket at alle deltakere har rett på en kontaktlærer.»