– Lærere skal ha betalt for å gå i tog med elevene 17. mai

Leder Geir Røsvoll i Utdanningsforbundet levner ingen tvil om at lærere som går i tog på nasjonaldagen sammen med elevene sine skal ha kompensasjon for jobben.

– Det bør være selvsagt at lærere ikke skal jobbe dugnad på 17. mai. Hovedregelen er at dersom lærere arbeider på 17. mai, så skal de ha betalt, sier Geir Røsvoll.

Viktig å ta vare på fellesskapene

Han mener det er viktig å presisere dette, etter NRK Dagsrevyen sin sak om Grimstad kommune som har bestemt at de ikke vil betale lærerne for å gå i tog i år for å spare penger. I saken kom det også fram at det er ulik praksis for kompensasjon i ulike kommuner.

– Vårt inntrykk er at de fleste kommuner opptrer som seriøse arbeidsgivere, og kompenserer lærerne sine for arbeid også på 17. mai, og at det i stor grad er frivillighet knytta til om den enkelte ønsker å påta seg arbeid, sier han.

– Men jeg blir både litt opprørt og lei meg over kommunepolitikere som prioriterer en kortsiktig økonomisk innsparing, i stedet for å prioritere barna og barnetoget på 17. mai. Jeg tror at i nettopp den tiden vi lever i nå, er det ekstra viktig at vi tar vare fellesskapene vi har, understreker lederen.

Ulik praksis for kompensasjon

Hovedregelen er at lærere skal ha kompensasjon for å arbeide 17. mai. Hva slags kompensasjon de får, kan variere fra kommune til kommune. Dette er fordi det er anledning til å inngå lokale avtaler.

For eksempel:

  • Hvis det er avtalt at arbeid på 17. mai er en del av lærernes totale arbeidstid gjennom skoleåret, det er dette som kalles «årsramme», så skal de ha overtidsgodtgjøring fordi 17. mai er en rød dag.
  • Hvis det ikke er en avtale om at arbeid på 17. mai er en del av «årsramma», men at det i stedet er pålagt overtid så skal det godgjøres for en times betaling + 133 % overtidstillegg. Er arbeidstiden for eksempel tre timer, så er det dette regnestykket ganger 3.
  • Det kan også variere om det skal godtgjøres kun i form av penger eller i kombinasjon med avspasering, avhengig av hva slags avtale som er inngått mellom partene lokalt.

– Vi mener det er greit at det er ulik praksis, så lenge partene følger hovedtariffavtalen og det er enighet lokalt.

Røsvoll minner om at det er viktig at partene lokalt ikke velger å se bort fra de bestemmelsene som gjelder, slik betaling for arbeid på 17. mai er et eksempel på.

– Så er det alltid viktig å huske på for de tillitsvalgte på arbeidsplassene å avklare kompensasjonen på forhånd, slik at lærerne vet hva de får for å stille opp i toget for skolen og elevene sine, sier Røsvoll, og legger til:

– Vi mener det bør være selvsagt at dersom lærerne er med i for eksempel barnetoget, skal de få kompensasjon for dette. Men det er ikke noe i avtaleverket som hindrer kommunene fra å gjøre som Grimstad kommune. Da kan man heller ikke forvente at lærerne stiller opp, og kommunene må finne andre løsninger som gjør barnetoget til en trygg og fin opplevelse for alle barna. 

Sitert

Avbildet: Geir Røsvoll
Geir Røsvoll

leder av Utdanningsforbundet