Evaluering av lokale forhandlinger for undervisningspersonale i Oslo kommune

Oslo kommune og Utdanningsforbundet har gått sammen om en evaluering av lokale forhandlinger for undervisningspersonale i skolene i Oslo.

Formålet med evalueringen har vært å kartlegge og analysere prosesser mellom partene forut for, under og etter forhandlingene i 2004 og 2006. Evalueringen skulle også avdekke de viktigste kriteriene for å lykkes og gi innspill til eventuelle forbedringer.

Evalueringen i Oslo har sin bakgrunn i at en tilsvarende evaluering ble foretatt på nasjonalt nivå (KS-området eksklusive Oslo) i 2007.

AGENDA Utredning og Utvikling AS intervjuet representanter for de sentrale partene i forhandlingene 2004 og 2006, foretok en spørreundersøkelse blant rektorer og arbeidsplasstillitsvalgte ved alle skolene i Oslo, og hadde gruppeintervjuer med rektorer og arbeidsplasstillitsvalgte fra et utvalg skoler.

Rapporten viser at det har vært utfordringer knyttet til gjennomføringen og resultatet av de lokale forhandlingene i Utdanningsetaten. Den gir nyttige innspill til mulige forbedringer ved lokale forhandlinger i fremtiden.

Her følger noen av de kriterier som Agenda har trukket frem for å lykkes;

  • Personer som kjenner utdanningsområdet bør trekkes inn i forberedelsene.
  • Temaet arbeidsgiverpolitikk og lønnsutfordringer må holdes varmt også utenom forhandlingene, og lønnspolitikken må forankres hos rektorene.
  • De ansatte må få informasjon om kriteriene for lønnsfastsettelse systematisk og åpent.
  • Tydelige begrunnelser for henholdsvis tilbud og krav.
  • Et godt forhandlingsklima og en ryddig og oversiktlig forhandlingsprosess er vesentlig.
  • Med tanke på erfaringene fra forhandlingene i 2004 og 2006, vil det være av stor betydning for de lokale forhandlingenes legitimitet at det legges opp til en ryddig og forutsigbar prosess i 2008.
  • Erfaringen fra evalueringen i KS området var at en felles skolering av partene virker positivt på forhandlingene.

Les rapporten Evaluering av lokale forhandlinger for undervisningspersonale i Oslo kommune