Lærerrommet valg-spesial: Venstre

Hvordan vil Venstre beholde og rekruttere lærere? Venstre-leder Guri Melby er gjest i Lærerrommet og diskuterer utdanningspolitikk med Utdanningsforbundets Steffen Handal.

Hør episode 78 av Lærerrommet direkte her:

Episode 78: Valg-spesial: Venstre

 

Du finner også episoden av Lærerrommet i disse podkastkanalene:

Apple iTunes: Hør Lærerrommets episode i Apple iTunes

SoundCloud: Hør Lærerrommets episode i SoundCloud

Acast: Hør Lærerrommets episode i Acast

Spotify: Hør Lærerrommets episode i Spotify

– Vi trenger en satsing for å få enda flere kvalifiserte lærere i skolen, og enda flere barnehagelærere i barnehagen, sier Guri Melby.

– Selv om vi fortsatt har for mange ukvalifiserte, eller dem som mangler et fag eller to som jobber i norsk skole, så har det tallet heldigvis gått nedover i det siste og er lavere nå enn på lenge, sier Venstres leder.

Lærermangel og lønn

Melby sier blant annet dette etter at Handal tidlig i episoden legger fram fakta: Som at 50 prosent – halvparten – av alle lærerne har vurdert å søke seg vekk fra skolen, eller hadde konkret søkt andre jobber, ifølge en undersøkelse Respons Analyse har gjort for Utdanningsforbundet. Mange elever undervises av lærere uten lærerutdanning, og rundt halvparten av all spesialundervisning gis av lærere uten lærerutdanning.

Melby sier hun er bekymret, men vil ikke betegne lærer-situasjonen i skolen som en krise.

– Jeg har ikke lyst å bruke ordet krise, men det er en alvorlig utfordring. Og det er også grunnen til at en av våre hovedsatsinger de siste åra nettopp har vært videreutdanning av lærere, sier den sittende kunnskapsministeren.

Denne samtalen ble først direktesendt, som en av flere valg-spesialer med partiledere fram mot stortingsvalget. Du kan også se hele samtalen i opptak i denne artikkelen. 

Handal vil ha svar om lønn, og trekker fram at både lærere og barnehagelærere bare tjener mellom 70 og 80 prosent av gjennomsnittslønna for arbeidstakere generelt i arbeidslivet.

– Klarer vi å rekruttere og beholde nok til barnehagen og skolen uten å snakke om lønn, og uten å gjøre noe med lønna? spør Utdanningsforbundets leder.

Melby svarer:

– En av grunnene til at Venstre ønsker å satse både på å stille høye krav til formell utdanning og satse på karriereveier i skolen, er for å sikre at lærere får den lønna de fortjener også.

– Når vi bruker milliarder på videreutdanning og bruker penger på en lærerspesialistordning og bruker penger på en mastergradsutdanning for lærerutdanningen, så er det en ganske massiv satsing fra statens side som bidrar til økt kompetanse og som også må bidra til økt lønn. Men dette er et forhandlingsspørsmål mellom partene, som de er nødt til å løse, mener Venstres leder.

Når det gjelder barnehagelærernormen og minst 50 prosent barnehagelærere til barna, sier Melby blant annet dette:

– Det er et spørsmål om penger først og fremst. For heldigvis ligger vi godt an når det gjelder utdanning av barnehagelærere, vi ser at vi utdanner nok i forhold til det som er behovet.

– Hvis vi ikke sørger for at kommunene ansetter flere barnehagelærere, så risikerer vi at barnehagelærere går ut av utdanningen sin uten å få jobb. Det som må til er at vi må sette tydelige krav om pedagogandel i barnehagene, og så må vi sørge for at det følger penger med. Det kommer jeg til å prioritere det kan jeg love, sier Melby.

I episode 75 er SVs leder Audun Lysbakken gjest i Lærerrommets valg-spesial, og her kan du høre den. 

I episode 76 er Ap-leder Jonas Gahr Støre gjesten i Lærerrommets valg-spesial. Hør den her.

Her kan du lese om podkasten Lærerrommet og lytte til alle publiserte episoder så langt. 

Podkasten for alle

Lærerrommet går i dybden på ulike temaer innen utdanningsfeltet, og gir ny innsikt. Podkasten er for alle som er engasjerte i eller jobber i barnehage, skole eller innen høyere utdanning.

Gjestene er forskere, lærere, barnehagelærere, elever, ledere, politikere – eller andre. Abonner på Lærerrommet i din podkastkanal – det er helt gratis.

Her finner du alle Lærerrommets episoder så langt.