Lærerrommet valg-spesial: Senterpartiet

Hvordan vil Senterpartiet beholde og rekruttere lærere i skole og barnehage? Sp- leder, Trygve Slagsvold Vedum, er gjest i Lærerrommet og diskuterer utdanningspolitikk med Utdanningsforbundets Steffen Handal.

Hør episode 80 av Lærerrommet direkte her:

Episode 80: Valg-spesial: Senterpartiet

Du finner også episoden av Lærerrommet i disse podkastkanalene:

Bemanningsnorm i barnehagen

Steffen Handal ønsker å få klare svar fra Trygve Slagsvold Vedum når samtalen kommer inn på barnehage og bemanningsnorm

– Dere sier at bemanningsnormen i barnehagen skal gjelde i hele åpningstiden og dere vil innføre kravet om minst 50 prosent barnehagelærere. Når kan dette bli en realitet hvis dere kommer i posisjon? spør Handal.

– Da må vi sette oss ned med Ap og lage et opptrappingsløp sammen med kommunene. Sp og Ap har lagt tre milliarder mer enn regjeringen til kommunene til neste år. Vi har hatt slike opptrappingsløp tidligere der man ikke øremerker midler direkte, men sier til kommunene at man gir så mange 100 millioner ekstra for at dere skal trappe opp dette. KS vil alltid være litt imot dette fordi de mener vi ikke skal legge slike føringer, men jeg mener dette er en del av den norske styringstradisjonen, sier Vedum.

Minstenorm for lærertetthet

Handal vil også ha svar på hvordan Sp vil opprettholde og styre minstenormen for lærertetthet:

– Vi er for en minstenorm for lærertetthet, det har vi fått til sammen med dagens regjering på skolenivå. Men i programmet deres så skriver dere at dere skal videreutvikle den slik at lærerne får mer tid til den enkelte elev samtidig som den enkelte skole og kommunes handlefrihet skal ivaretas. Og da blir jeg skikkelig nervøs, for lærernormen har faktisk vært en suksess og jeg er engstelig for at dere nå skal rote det til, sier Handal.

– Jeg tror egentlig ikke du skal være redd for det. Det var en lærepenge for programkomiteen i forkant av landsmøtet fordi man fikk en motreaksjon i hele partiet når man utelot det med lærernormen i første programutkast. Også kom dette her inn etterpå, men vi har alltid vært for økt lærertetthet. Dette kommer vi til å gjøre i samspill med dere. Målet vårt har ikke vært å svekke lærernormen, men styrke den, fastslår Vedum.

Her kan du lese om podkasten Lærerrommet og lytte til alle publiserte episoder så langt.

Samtalen Senterpartiets leder ble først direktesendt, som en av flere valg-spesialer med partiledere fram mot stortingsvalget. Du kan også se hele samtalen i opptak i denne artikkelen.

KS-leder ikke bundet til partiprogrammet

Utdanningsforbundets leder har også sett seg lei på at partienes representanter i KS ikke ser ut til å være bundet av partienes program når de kommer inn i KS-styret:

– Jeg blir engstelig av å se at så få politikere bruker makta si i KS til å påvirke situasjonen. Føler du at Bjørn Arild Gram (KS-leder og Sps representant) er bundet av Sps program når han sitter som styreleder i KS, eller er han ikke det? spør Handal.

– Nei, vi går ikke inn og overstyrer de som sitter der egentlig. Han representerer den organisasjonen han sitter i, svarer Vedum.

I episode 75 er SVs leder Audun Lysbakken gjest i Lærerrommets valg-spesial, og her kan du høre den.

I episode 76 er Ap-leder Jonas Gahr Støre gjesten i Lærerrommets valg-spesial. Hør den her.

I episode 78 er Venstre-leder Guri Melby gjesten i Lærerrommets valg-spesial, og den kan du høre her.

I episode 79 er Høyres leder Erna Solberg gjest i Lærerrommets valg-spesial, og her kan du høre den.

Podkasten for alle

Lærerrommet går i dybden på ulike temaer innen utdanningsfeltet, og gir ny innsikt. Podkasten er for alle som er engasjerte i eller jobber i barnehage, skole eller innen høyere utdanning.

Gjestene er forskere, lærere, barnehagelærere, elever, ledere, politikere – eller andre. Abonner på Lærerrommet i din podkastkanal – det er helt gratis.

Her finner du alle Lærerrommets episoder så langt.