Fornuftig å oppheve fraværsgrensen midlertidig

Nå øker smittetallene igjen. For å skape større trygghet for både lærere og elever, mener Utdanningsforbundet at det er klokt å foreløpig sette til side fraværsgrensen i videregående skole.

I går fremmet SV et hasteforslag i Stortinget om å oppheve fraværsgrensen fram til smittesituasjonen tilsier at den kan gjeninnføres. Bakgrunnen er at mange elever går på skolen på tross av symptomer på forkjølelse og sykdom. Det skaper bekymring og utrygghet for både elever og lærere. 

Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, støtter forslaget fra SV. 

– Nå er det grunn til bekymring for smittebildet rundt omkring i landet. Vi hører fra flere skoler at elever kommer på skolen med symptomer fordi de er redd for fravær og at lærere må sende dem hjem. Sånn kan vi ikke ha det utover høsten, sier Handal.

Gjennom pandemien ble fraværsgrensen satt til side. På bakgrunn av lavere smittetall og økt vaksinasjonsgrad ble den gjeninnført 11. oktober, rett før Solberg-regjeringen gikk av. 

– Det var en del skepsis blant lærere da fraværsregelen ble gjeninnført som normalt nå i høst, påpeker Handal.

– Nå tilsier situasjonen at fraværsgrensa bør midlertidig settes på pause, og beslutningen bør komme snart, sier han.

Uklar situasjon

Smittevernreglene i skolen sier at elever og ansatte selv med milde luftveissymptomer og sykdomsfølelse skal holde seg hjemme til de er symptomfrie. Samtidig krever fraværsreglene at elever må dokumentere helserelatert fravær gjennom legeerklæring. Med mye forkjølelse i omløp, samt økende smittetall, fører dette til en ekstra belastning for både elever, lærere og foreldre, mener Handal. 

– Jeg er enig med de rektorene som har sagt at det blir helt feil å gi to motstridende beskjeder til elevene om at de skal være hjemme hvis de har milde symptomer, samtidig som fraværsgrensa gjelder og de risikerer å stryke i fag, sier Handal. 

Både Elevorganisasjonen og rektorer har tidligere kritisert regelverket for å være forvirrende og lite gjennomtenkt i den nåværende situasjonen. 

Lover rask avklaring

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) har ikke ennå avklart om regjeringen vil følge opp forslaget. Hun sier til NRK at hun lover å komme tilbake til saken så raskt som mulig, og at ingen skal måtte føle seg tvunget til å gå på skolen dersom de er syke.​

Fraværsgrensen ble innført høsten 2016. Den innebærer at elever ikke vil få standpunktkarakter i et fag dersom de har mer enn 10 prosent udokumentert fravær. Rektor kan øke grensen til 15 prosent for enkeltelever dersom det er særskilte grunner for det.

Sykefravær må dokumenteres av lege dersom det skal unntas fraværsgrensen. Unntaksmulighetene er relativt omfattende. Elever med langvarige plager må ikke dokumentere hvert fravær med legeattest.

Sitert

Avbildet: Steffen Handal
Steffen Handal

leder av Utdanningsforbundet