Færre søker utdanning til skole og barnehage

En kvinne og en mann studerer samme bok i et klasserom foran en tavle
Utdanningsforbundet etterlyser tiltak for å sikre at flere søker lærerutdanning. Foto: Ole Walter Jacobsen.

Flere søker seg til høyere utdanning, men færre har skole- og barnehageutdanning som førstevalg. Det viser nye tall fra Samordna opptak.

Publisert 24.04.2020

- Nedgangen i søkertall for lærerutdanning er tydelig og må tas på alvor. Skal et yrke rekruttere godt, må det oppleves som attraktivt. Det handler også om lønn, sier leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet.

Etter historisk høye søkertall i 2018 og 2019, er det i år en nedgang i søkertall for dem som har grunnskolelærerutdanning, lektorutdanning og barnehagelærerutdanning som førstevalg på samlet sett 6,9 prosent.

Trenger flere lærere i fremtiden

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) fremhever læreryrket og skulle ønske flere søkte seg til disse utdanningene i år.

– Jeg har ingen god forklaring på hvorfor søknadstallene går ned, men jeg skal ikke legge skjul på at det gjør meg urolig. Vi vet at vi har behov for flere kvalifiserte lærere i norske klasserom, så jeg håper søkertallene tar seg opp til neste år, sier han i en pressemelding.

Handal etterlyser tiltak for å sikre rekrutteringen.

- Alle ser, ikke minst i disse tider, hvor viktig læreryrket er i mange menneskers liv. Statsråden har helt rett i at det i fremtiden trenges flere dyktige lærere. Da trenger vi helt andre søkertall enn dette, sier han.

- Det er et spesielt stort behov for grunnskolelærere på 1.-7. trinn. Vi vet at både regjeringen og universitetene og høyskolene har jobbet spesielt for å rekruttere til utdanningene. Noe må ha feilet i rekrutteringsarbeidet. Vi trenger en evaluering og nye tiltak.

Steffen Handal, leder Utdanningsforbundet

Før han legger til:

- Læreryrket er fantastisk spennende og variert. Men det er også strevsomt og veldig ansvarsfullt. Og mange mener nok at innsats og arbeidsbyrde ikke står i stil med lønna.

Fagskoleutdanning med for første gang

30 fagskoler lyser i år for første gang ut studietilbudene sine gjennom Samordna opptak. Omtrent 9400 har søkt på de 353 studiene som er tilgjengelig innen høyere yrkesfaglig utdanning.

- Jeg tror det er viktig at fagskolen er i Samordna opptak. Dette vil gjøre det enklere for folk å finne tilbud ved fagskolene, noe som forhåpentligvis fører til flere søkere i årene fremover, sier Steffen Handal.

Oppgang for yrkesfaglærerutdanningen

Det er også gledelig at det til yrkesfaglærerutdanningen har vært en økning i antallet søkere med over 17 prosent, og utdanningen er med det på sitt høyeste nivå noen gang.

Det er Handal godt fornøyd med:

- Norge trenger flere dyktige fagarbeidere, og det er veldig bra at flere enn før ønsker å bli yrkesfaglærer, sier han.

Se mer om tallene fra Samordna opptak her

Les pressemelding fra regjeringen her

Noen fakta om nedgangen:

Antallet søkere til de store lærerutdanningene som barnehagelærerutdanningen, grunnskolelærerutdanningene og lektorutdanningene synker med henholdsvis:

• Barnehagelærerutdanningen – 7.3%
  • Grunnskolelærerutdanningen for trinn 1-7 - 5,2%