Lærerrommet: Mobbing i barnehagen

EPISODE 25: Mobbing som skjer i barnehagen er tema i Lærerrommets episode 25. Mobbingen får konsekvenser for barnas psykiske helse, utvikling og læring

Hvordan mobber barnehagebarn?

Publisert 09.05.2019 Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon. +1år

Og hva skal barnehageansatte gjøre med mobbingen?
Dette og mer, snakker vi om i episode 25 av podkasten Lærerrommet der temaet er mobbing som skjer i barnehagen.

Lytt til episoden her: 

Episode 25: Mobbing i barnehagen


Du finner også episoden i disse podkastkanalene:

Apple iTunes: Her finner du episoden i avspilleren
SoundCloud: Her finner du episoden i avspilleren
Acast: Her finner du episoden i avspilleren
Spotify: Her finner du episoden i avspilleren

Gjestene i episoden er professor Ingrid Lund ved Universitetet i Agder og fag- og kvalitetsdirektør Pia Paulsrud i Espira.

Flere ser på barnehagen

Inntil nylig var mobbing et begrep som bare ble brukt om barns skolehverdag, nå rettes forskeres blikk også mot barnehagen. I hver barnehage finnes det minst ett barn som blir mobbet, viser ferske tall.

Paulsrud som har observert barn og voksne i barnehager i flere år. Hun er tydelig på at mobbingen som skjer i barnehagen er de voksnes ansvar å hindre og å ordne opp i.

– Dessverre ser vi ofte at barn utestenger.  For eksempel kan noen jenter si at de med strikk i håret skal få leke i hytta etterpå. Så ser du den ene jenta uten strikk i håret, som du har lagt merke til allerede, sier Paulsrud. 

Sammenheng med skolen

Professor Lund forsker på mobbeproblematikk. Hun vektlegger også viktigheten av voksnes tilstedeværelse, særlig for de sårbare barna i barnehagen. Om konsekvensene av mobbing sier hun:

– Vi ser en sterk sammenheng mellom mobbing og en mer sårbar psykisk helse. Og vi ser en sterk sammenheng mellom mobbing og konsekvenser for læring og utvikling.

Lund sier også at et barn som blir mobbet i barnehagen er mer utsatt for å bli mobbet på skolen senere.

For alle

Lærerrommet går i dybden på ulike temaer innen utdanningsfeltet, og gir ny innsikt. Podkasten er for alle som er engasjerte i eller jobber i barnehage, skole eller innen høyere utdanning. Gjestene er forskere, lærere, barnehagelærere, elever, ledere, politikere – eller andre.

Abonner på Lærerrommet i din podkastkanal – det er helt gratis.

Her finner du flere episoder av Lærerrommet.