Lærerrommet: Eksamen og vurdering – hva funker?

LÆRERROMMET: Vi snakker om eksamen som nå ses på i kjølvannet av fagfornyelsen, og om vurdering i episode 34 av Lærerrommet. Gjestene er lærer Simen Spurkland og forsker Rolf Vegar Olsen.

Hva er egentlig poenget med eksamen? Forteller standpunkt – og eksamenskarakterer ulike ting?

Publisert 07.11.2019 Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon. +1år

Og hva fungerer og hva fungerer ikke med eksamen og vurdering? Dette er spørsmål vi søker noen svar på, både fra forskning og praksis, i episode 34 av podkasten Lærerrommet.

Hør episoden direkte her:

Episode 34: Eksamen og vurdering – hva funker?

Du finner også episoden i disse podkastkanalene:

Apple iTunes: Her finner du episoden i avspilleren


SoundCloud: Her finner du episoden i avspilleren

Acast: Her finner du episoden i avspilleren

Spotify: Her finner du episoden i avspilleren

Vurderingspraksis

Gjestene i episoden er lærer Simen Spurkland ved Vøyenenga skole i Bærum og forsker Rolf Vegar Olsen ved CEMO, Universitetet i Oslo.

Olsen sier det eneste lovfestede poenget med eksamen er at det skal være en vurdering av kompetansen på slutten av opplæringen.

– Jeg tenker på eksamen som et ritual, en tradisjon som har oppstått over kanskje 100 år. Så har skolen endret seg mye og synet på vurdering har endret seg mye. Eksamen er veldig konservativ i utformingen, og har mange roller utover det å være sluttvurdering, sier Olsen.

Lærer Spurkland startet for noen år siden et oppgjør med seg selv som lærer der han sluttet å se på ungdomsskolen som en sammenhengende forberedelse til eksamen.
– Jeg skjønte at det å ha eksamen som eneste premiss for hvordan jeg skal drive undervisning ble snevert, sier han blant annet i episoden, og tror mange lærere kan føle det på samme måte.

– Fagfornyelsen vil komme til kort dersom vi ikke også tar en titt på vurderingspraksis. Hvis eksamen fortsatt skal være det vi sikter fram mot, så blir det fort at man gjør mye av det samme, men at det er i læreplanen 2020 i stedet for 2006, mener Spurkland.

For alle

Lærerrommet går i dybden på ulike temaer innen utdanningsfeltet, og gir ny innsikt. Podkasten er for alle som er engasjerte i eller jobber i barnehage, skole eller innen høyere utdanning. Gjestene er forskere, lærere, barnehagelærere, elever, ledere, politikere – eller andre.
Abonner på Lærerrommet i din podkastkanal – det er helt gratis.

Her finner du alle Lærerrommets episoder.