Hvordan skal vi takle rasisme i skolen?

På dette seminaret får du gode råd om hvordan man best jobber med rasisme på skolen. Foto: Ole Walter Jacobsen

Hvordan skal vi som lærere ta tak i rasisme? 31. januar arrangerer vi gratis kveldsseminar på Lærernes hus i Oslo om temaet.

Publisert 11.01.2019

Utdanningsforbundet mener det er viktig at lærere og ledere har god kunnskap om hva rasisme er og hvordan det kan forebygges.

– Skolen bidrar til å forme unges menneskesyn og holdninger. Derfor er det viktig at vi tar tak i dette, sier Utdanningsforbundets Ann Mari Milo Lorentzen.

Meld deg på vårt gratis kveldsseminar her

Nye undersøkelser viser at svært mange barn og unge med minoritetsbakgrunn i Norge utsettes for rasisme i skolen.

– Mange unge i Norge opplever regelmessig diskriminering. Det er alvorlig og helt uakseptabelt. Det er vårt ansvar å gjøre noe med dette. Skolen skal være en god arena for integrering, hvor alle er en del av fellesskapet og skal føle seg trygge Ann Mari Milo Lorentzen

Dette kan gi seg utslag i sosial utestengelse, vold og mobbing fra medelever, men også nedvurdering og lave forventninger fra lærere. Hva slags konsekvenser både faglig og emosjonelt får dette for dem som rammes?

– Å bli utsatt for diskriminering og rasisme i skolen kan hindre læring og lage varige sår i unge sinn. Som utdannere kan vi ikke la dette skje, sier hun.

Skjult problem

Mange lærere er usikre på hvordan de skal behandle temaet. Rasisme forblir også et skjult problem for mange lærere uten minoritetsbakgrunn. Samtidig er skolen den arenaen der flest ungdommer rapporterer at de opplever å bli utsatt for rasisme i.

– Det er nok stor usikkerhet hos mange lærere knyttet til hvordan vi skal jobbe med dette. Derfor arrangerer vi dette kurset for å lære mer om hva rasisme er og hvordan vi kan jobbe konstruktivt med dette i skolen, sier Lorentzen.

Seminaret vil også sette fokus på omfanget av rasisme i skolen og hvordan dette blant annet behandles i læreplaner. Lorentzen skal selv åpne kurset.

Program

• Hva er rasisme? Psykiske mekanismer bak fordommer, stereotypier og hat v/ Sunil Loona, psykolog og styremedlem ved Antirasistisk senter.
  • Rasisme som tema i skolen: Endringer i læreplaner, lærebøker og perspektiver på undervisning v/ Åse Røthing, professor, Oslo Met
  • Hvordan jobbe praktisk med rasisme i skolen v/Guro Sibeko, lærer og forfatter

Kveldskurset er et samarbeid mellom Utdanningsforbundet, Pedagogstudentene og Antirasistisk senter.

Fullstendig program og påmelding her

Dersom du ikke har mulighet til å få med deg seminaret i Oslo så fortvil ikke; hele arrangementet blir streamet på våre nettsider.

Her hører du vår podkast om rasisme i skolen

Her finner du rapporten til Antirasistisk senter om opplevd rasisme blant ungdom

Sitert

Ann Mari Milo Lorentzen