Unio advarer mot ny skattefavorisert sparing til pensjon

Sjeføkonom Erik Orskaug i Unio i samtale med kvinnelig reporter fra NRK Dagsrevyen
Skjermdump fra intervjuet med Erik Orskaug i NRK Dagsrevyen lørdag 23. september.

Etter planen skal den nye IPS-ordningen (Innskuddsbasert pensjonssparing) tre i kraft 1. november. Unio har i høringssvaret advart mot økende forskjeller mellom pensjonister som følge av ordningen.

Publisert 25.09.2017 Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon. +1år

Unio leverte et kritisk høringssvar til regjeringens forslag. I Dagbladet papir (betalt nettartikkel) og NRK Dagsrevyen 23. september advarer Unios sjeføkonom Erik Orskaug mot ordningen.

- Nå har vi nettopp gjennomført en pensjonsreform som åpenbart vil gi økte forskjeller mellom framtidas pensjonister. Når levealdersjusteringen begynner å få effekt, blir det tøffere enn før å pensjonere seg tidlig. De som må gå av tidlig, må klare seg med lav pensjon. I tillegg får vi nå en ny spareordning som favoriserer høytlønnede som både kan spare mer og ofte står lenger i jobb. Dette vil bidra til en ytterligere skjevfordeling blant pensjonistene, sier Erik Orskaug til Dagbladet.

Ordningen innebærer at den enkelte kan sette av inntil 40000 kroner per år, og innskuddet er fradragsberettiget i skattemeldingen. Spart skatt blir dermed inntil 9600 kroner.

Unio frykter at IPS-ordningen vil kunne svekke pensjonsordningene på arbeidsplassene. - En hovedutfordring i dagens arbeidsmarked er de mange i privat sektor som er omfattet av lovens minstekrav om 2 prosent sparing av lønn mellom 1G og 12G. Det blir nå langt enklere for arbeidsgivere å argumentere med at det ikke er nødvendig å øke sparesatsen i innskuddsordningen, fordi det er mer skattegunstig å spare til pensjon på egen hånd. Dette kan svekke muligheten for å styrke de kollektive pensjonsordningene og svekke grunnlaget for kollektive avtaler generelt, sier Orskaug til Dagbladet.

- Har du lav lønn klarer du knapt å sette av penger til sparing annet enn til bolig. Høytlønnede og «vel bemidlede» vil derimot klare å sette av penger eller rett og slett flytte penger fra annen sparing til det nye spareproduktet som har bedre skatteinsentiver, sier han til Dagbladet.