Lover kvalitetsløft i barnehagen

Kunnskapsministeren lover flere barnehagelærere og et løft for læringen i barnehagen.

Publisert 22.09.2014 Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon. +1år

De rødgrønne sørget for kapasiteten med sin storstilte utbygging av barnehageplasser. Nå ønsker Høyres kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen, å styrke kvaliteten.

Han tar utgangspunkt i at det er stor forskjell på innhold og kvalitet i barnehagene, og at forskjellene mellom gode og mindre gode barnehager øker.

"I de beste barnehagene er det fire barn per voksen, i den andre enden av skalaen sju barn per voksen. Vi vet også at fire av ti ansatte i barnehagen mangler relevant barnefaglig utdannelse, og vi mangler 4 400 barnehagelærere", skriver han i et innlegg i Dagbladet.

Et lærerløft i barnehagen

Røe Isaksen står fast ved bemanningsnormen som ble vedtatt av Stortinget og som skal innføres senest i 2020. Dermed skal grunnbemanningen være én voksen per tre barn under tre år og én voksen per seks barn over tre år.

I tillegg varsler Røe Isaksen flere barnehagelærere:

– Det mangler i dag 4 400 barnehagelærere. Det betyr at vi må utdanne flere, og flere av dem som jobber i barnehagen må få sjansen til å utdanne seg til barnehagelærere, sier statsråden til Dagbladet og legger til:

– Barnehagen skal ikke være skole, men det første steget i utdanningssamfunnet. Så barnehagen er helt åpenbart en læringsarensa. Det forutsetter at man har kyndige og gode barnehagelærere og god ledelse.

Dagbladet: Røe Isaksen lover kvalitetsløft

50 prosent barnehagelærere?

Røe Isaksen har foreløpig ikke gitt noe konkret mål for lærerløftet i barnehagen.

Utdanningsforbundet har utfordret kunnskapsministeren og sagt at et minimumsnivå på 50 prosent barnehagelærere må lovfestes. Flere barnehagelærere er avgjørende for læringen i barnehagen.

– Det trengs mange flere proffer i norske barnehager. Norge ligger dårligst an i Norden slik det er i dag, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied.

Honnør og advarsel

Utdanningsforbundet er glad for at kunnskapsministeren har tatt det veivalget han nå har tatt, der han tydelig plasserer barnehagen innenfor utdanningspolitikken, ikke familiepolitikken.

Lied vil også gi Røe Isaksen honnør for at han varsler et lærerløft i barnehagen.
Utdanningsforbundet vil imidlertid være tett på for å sikre at læringen i barnehagen foregår på barnas premisser:

– Høyre må ikke gå i fella og gjøre barnehagene om til skole. Det er gjennom lek barn lærer best og mest. Forskerne advarer om for mange strukturerte aktiviteter i barnehagene, sier Lied til og utdyper:

– For å si det litt forenklet må vi ikke lage så mange opplegg at barn glemmer å være barn som bruker sin egen nysgjerrighet og utforskertrang i læringen. Det er en viktig verdi i vår nordiske barnehagetradisjon.

Ragnhild Lied intervjuet i Dagbladet: – Det trengs flere proffer i barnehagene

Nestleder Steffen Handal møtte Røe Isaksen og Ap-politiker Rigmor Aasrud til debatt om kvalitetsløftet i Dagsnytt Atten fredag 19. september.